Tofubiffar med ramslök

Ett fat tofubiffar med ramslök, sett uppifrån. Fatet står på en skärbräda, och omges av ramslöksblad och en liten skål hackad ramslök.

Här i söder är vi mitt inne i högsäsongen för en av mina favoritväxter, nämligen ramslök. Jag älskar de gröna små bladen och plockar mängder varje år. Det är ett riktigt vårtecken, och hela vintern går jag och längtar efter att de ska titta upp bland löven. Ramslök kan användas till så mycket, allt från ett enkelt ramslökssalt eller en pesto till att smaksätta soppor och biffar.

De här biffarna är gjorda på tofu, vilket passar väldigt bra tillsammans med ramslök. Tofu är ju ganska neutralt i smaken, så ramslöken kommer verkligen fram ordentligt. Mina tofubiffar har en mjuk, saftig insida och en krispig yta, och de är riktigt goda och smakrika. Ramslöken gör dessutom att de känns lyxiga trots att de är så lättlagade, vilket gör att de passar minst lika bra på påskbuffén som en vanlig vardagskväll.

Ett fat med tofubiffar, staplade på varandra. Fatet står på en skärbräda, och i förgrunden syns några ramslöksblad.

Tofubiffar med ramslök, 12 stycken
400 g tofu
25 g ramslök
2 schalottenlökar
3 msk + 4 msk majsstärkelse
3 msk växtbaserad mjölk *
2 msk näringsjäst
1 msk vit miso *
1 msk citronjuice
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Pressa tofun i minst en timme, genom att vira in den i en kökshandduk eller hushållspapper och lägga något tungt ovanpå.

Finhacka schalottenlök och ramslök.

Lägg schalottenlök, miso och citronjuice i en skål och blanda tills mison har löst sig. Smula ner tofun och tillsätt sedan ramslök, 3 msk majsstärkelse, näringsjäst salt och svartpeppar. Blanda ordentligt, och forma sedan tofuröran till tolv biffar.

Blanda 4 msk majsstärkelse och mjölk i en skål och rör om tills alla klumpar har löst sig. Vänd biffarna i blandningen, och stek dem sedan på medelvärme i lite olja tills de har fått fin färg på båda sidor.

* Välj en glutenfri växtmjölk, till exempel en sojabaserad, och glutenfri misopasta om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Ett fat tofubiffar med ramslök. Fatet står på en skärbräda. I förgrunden syns några ramslöksblad, och i bakgrunden står en liten skål hackad ramslök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.