Sesamnudlar med spenat och tempeh

En skål sesamnudlar sedd framifrån, som någon plockar upp nudlar ifrån med ätpinnar. I bakgrunden skymtas ytterligare en skål nudlar.

Det börjar bli allt grönare ute, och i växthuset växer spenaten för fullt. Även plantorna på friland som jag sådde i höstas är på gång, men där dröjer det några veckor innan det är dags att skörda. Med årets första spenat har jag svängt ihop dessa fräscha, smakrika sesamnudlar med spenat och färska böngroddar, och det är så härligt att äntligen kunna laga mat med nyskördade ingredienser igen. I nudlarna har jag också blandat ner små krispiga bitar stekt tempeh, och toppat alltihop med rostade sesamfrön för extra mycket smak.

Jag använder kinesisk svart risvinäger till nudelsåsen, eftersom jag tycker att den är så god och smakar mer än vanlig transparent risvinäger. Den går att hitta i vanliga välsorterade matbutiker, men har du ingen går det såklart bra att byta ut den mot vanlig risvinäger istället.

Två skålar med sesamnudlar, omgivna av mindre skålar med salladslök och rostade sesamfrön.

Sesamnudlar med spenat och tempeh, cirka 4 portioner
300 g vetenudlar
300 g tempeh
200 g spenat
200 g böngroddar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
Salt
Olja till stekning

Sesamsås
2 vitlöksklyftor
4 msk ljus soja
2 msk svart risvinäger (Chinkiang)
2 msk lönnsirap
2 msk sesamolja
2 msk riven ingefära
1 msk tahini
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten

Till servering
2-4 salladslökar, skivade
Rostade sesamfrön

Rör ihop majsstärkelsen och vattnet. Pressa eller riv vitlöksklyftorna, och blanda därefter ner resten av ingredienserna till såsen.

Skär tempehn i tärningar, skiva löken och finhacka vitlök och chili.

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Stek tempehn tills den har fått fin färg på alla sidor, eventuellt i omgångar om inte alla bitar får plats i stekpannan samtidigt. Smaka av med salt och lägg sedan över tempehbitarna på en tallrik.

Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna eller wokpanna. Stek löken tills den mjuknat, och tillsätt därefter vitlök och chili. Låt steka ytterligare någon minut, och lägg sedan ner spenaten och groddarna i stekpannan. Stek under omrörning tills spenaten har mjuknat. Sänk värmen, tillsätt tempehbitarna och häll över såsen. Rör runt ordentligt så att allt täcks av sås, och blanda sedan ner nudlarna. Toppa med skivad salladslök och rostade sesamfrön vid servering.

En skål sesamnudlar sedd uppifrån. Skålen omges av ätpinnar, lite salladslök, två små skålar med rostade sesamfrön och en grön växt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.