Ramslökssalt

En burk ramslökssalt med en träsked i. Runt burken ligger lite utspillt salt, och i bakgrunden syns några ramslöksblad.

Nu är det fullt av ramslök i skogen, och när man vet att säsongen är kort är det lätt att känna sig lite överväldigad. Det finns så mycket att plocka och helst vill jag ju ta tillvara på allt, i synnerhet i år när ramslöken är lite senare än vanligt. Så hur gör man då egentligen? Ja, ärligt talat går det inte riktigt, och inte bara för att min sambo nog skulle börja protestera om jag försökte servera ramslök till varenda måltid. Ramslök tappar nämligen snabbt smak vid lagring, och i synnerhet styrkan försvinner. Jag har testat att frysa men tyckte inte att det blev särskilt bra, åtminstone inte att bara frysa bladen som de är. Torkning har jag inte heller lyckats med, men så har jag visserligen ingen riktig torkugn utan har bara lufttorkat. Min lösning har istället blivit ett vackert grönt ramslökssalt, som bevarar smaken mycket bättre. Ramslökssalt görs på samma sätt som örtsalt och blir riktigt gott, även om det inte riktigt kan mäta sig med de färska bladen då det är mildare och saknar den skarpa lökstyrkan. Det fungerar bäst till kalla rätter eller som topping, eftersom ramslök tappar smak vid uppvärmning. Strö det exempelvis över en sallad, eller på en skiva bröd med färskost eller bönröra.

Smaksatta salt kan man göra på lite olika sätt som är mer eller mindre arbetsamma. Det första steget är att krossa ramslöksbladen, vilket kan göras i en mortel, mixer eller matberedare. Sedan ska saltet blandas i så att allt blir en grön röra. Jag brukar först mixa ramslöken, och sedan blanda ner saltet antingen i morteln eller bara med en sked beroende på hur finfördelad och blöt röran är. Vissa mixar allt inklusive salt, men som jag har förstått det ska det vara dåligt för knivarna och därför mixar jag bara utan salt.

En burk, en skål och en träsked med ramslökssalt, sedda uppifrån. Runt omkring ligger lite utspillt salt och kring skålen ligger en runt ramslöksblad.

Ramslökssalt, ca 3 dl
200 g ramslök
200 g salt

Finfördela ramslöksbladen till en blöt röra med hjälp av mixer, matberedare eller mortel. Tillsätt saltet och blanda ordentligt. Sprid ut ramslökssaltet i ett tunt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Torka saltet i ugnen på 50 grader med luckan på glänt tills det är helt torrt, cirka 12 timmar. Rör om några gånger så att allt salt torkar.

Krossa de torra saltklumparna i exempelvis en mortel tills du får ett finfördelat ramslökssalt. Förvara saltet i en lufttät burk, gärna på ett mörkt ställe för att bevara smaken bättre.

En burk med ramslökssalt. Runt omkring ligger några ramslöksblad och lite salt.

2 kommentarer

    1. Blommorna går att äta, men jag har aldrig testat att använda dem i salt. Ramslök smakar överlag mindre efter att den gått i blom, så jag tror inte att saltet kommer smaka lika mycket som om man använder färska blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.