Om Linnéa

Mitt namn är Linnéa, och det är jag som driver Linnéas Lantkök. Jag har ett stort intresse för matlagning och älskar att experimentera i köket, både med olika sorters maträtter och med konservering, fermentering och annat man kan stoppa i burkar. Allting jag lagar är helt växtbaserat, eftersom det är så jag själv äter. Jag blev vegetarian som femtonåring och för ungefär sex år sedan gick jag över till att äta växtbaserat, så att laga mat med baljväxter och grönsaker känns helt naturligt för mig. 

Jag bor i Lund i södra Skåne tillsammans med min sambo och vår dansk-svenska gårdshund Frans. Jag föddes här i Skåne men växte upp i Jönköping, och flyttade tillbaka hit igen för snart tio år sedan. 

Utöver matlagning gillar jag att odla, helst sådant man kan äta. Tillsammans med min sambo har jag en odlingslott här i stan, och där odlar vi en stor del av de grönsaker vi själva äter och som jag använder i de recept jag delar med mig av här. Jag tycker också att det är roligt med vild mat, och brukar besöka mina föräldrar för att leta trattkantareller och andra svampar i den småländska skogen och plocka allt från ramslök och björnbär här i området där jag bor.

Frans, en dansk-svensk gårdshund

Jag startade Linnéas Lantkök i början av 2020, både som ett sätt att för att få utlopp för mitt intresse för fotografering och för att utmana mig själv att bli mer kreativ i köket och bli bättre på att laga mat av sådant vi odlat själva. Mina recept följer säsongens växlingar och utgår främst från sådant man kan odla eller plocka vilt i närområdet. 

Jag gillar att laga mat efter säsong, både eftersom det är bra för miljön och klimatet och för att det känns lite mer som en utmaning. Dessutom är det ju något speciellt med att gå och längta efter att grödorna ska mogna. De första späda zucchinifrukterna ser jag alltid fram emot på försommaren trots att jag var så trött på dem hösten innan, och jordgubbarna smakar aldrig så gott som när man äter dem direkt från plantan. 

Undrar du någonting mer? Du får gärna skicka ett mail eller ett meddelande till mig på Instagram. Där kan du också följa mig och ta del av fler recept, odlingstips, små glimtar ur vardagslivet och söta hundbilder.