Rostad potatissallad med ramslökspesto

Våren är långt gången här i Skåne och ramslökssäsongen närmar sig sitt slut, men innan de vita små blommorna slår ut och får hela skogen att lukta lök vill jag dela med mig av den här vårgröna potatissalladen. Den är full av både färg och smak, med rostad potatis som blandas med en ramslökspesto som har rejält sting. Jag brukar göra min pesto med solrosfrön istället för pinjenötter, eftersom det blir mycket billigare. Vanligtvis använder jag dem som de är eftersom solrossmaken lätt tar över, men här har jag rostat dem eftersom ramslök smakar så mycket i sig själv och inte döljs lika lätt som den milda basilikan.

Om du inte gillar vitlök är det här kanske inte riktigt för dig, för ramslök påminner en hel del om just vitlök. Jag tycker dock att de gröna små bladen är mycket godare, och om man vill kan man själv experimentera med ramslöksmängden i peston. Jag gillar när det smakar mycket och tycker att den starka ramslöken är ett perfekt sätt att kickstarta våren, men du kan börja med lite mindre och testa dig fram. Bladen tappar också styrkan efter hand, så om de inte är nyskördade kan du behöva fler för att få samma smak. Potatissalladen kan ätas som en egen rätt om man vill, till exempel med en bit bröd, men passar allra bäst som tillbehör. Servera den förslagsvis på påskbuffén eller som en sidorätt vid årets grillpremiär.

Rostad potatissallad med ramslökspesto, cirka 4 portioner

Ramslökspesto
35 g ramslök
1 dl olivolja
½ dl solrosfrön
1 msk näringsjäst
1 msk citronjuice
½ tsk salt

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på hög värme tills de har fått fin färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Häll över i en skål och låt dem svalna helt.

Lägg alla ingredienserna i en mixerskål och mixa med en stavmixer tills allt är finfördelat.

Rostad potatissallad
1 kg potatis
1 dl belugalinser
50 g ärtskott
1 msk rapsolja
Salt

Koka belugalinserna i rikligt med vatten tills de är precis mjuka, cirka 12-15 minuter. Slå av dem i ett durkslag, skölj dem i kallt vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt.

Skrubba eller skala potatisarna och skär dem sedan i två centimeter stora bitar. Blanda potatisbitarna med oljan och sprid ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över salt och rosta dem sedan i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter tills de är gyllenbruna. Rör om efter 20 minuter så att bitarna blir jämnt rostade. Flytta sedan över dem till en skål och låt svalna lite.

Blanda ramslökspeston med potatisen. Klipp ärtskotten i mindre bitar, och rör sedan ner dem och belugalinserna i salladen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.