FRUKOST  ◦  FÖRRÄTTER  ◦  HUVUDRÄTTER  ◦  SIDORÄTTER  ◦  SÅSER & TILLBEHÖR  ◦  FIKA, GODIS & EFTERRÄTTER  ◦  BRÖD  ◦  DRYCKER  ◦  KRYDDOR

Frukost

Våffeltoast med soltorkad tomatpesto och svartkål.

Våffeltoast med soltorkad tomatpesto

Våffeltoast är perfekt om man inte har ett mackjärn men ändå vill ha goda mackor med en riktigt krispig yta. Jag gör mina toast på surdegsbröd och fyller dem med en snabbgjord, smakrik soltorkad tomatpesto. Tillsammans med riven ost och vitlöksstekt svartkål blir det riktigt goda mackor som passar både till frukost, lunch och mellanmål.

Till receptet »
Surdegsbröd med rostad rödbetsröra och vinterportlak.

Rostad rödbetsröra med valnötter

Den rostade rödbetsröran med valnötter är riktigt god och passar perfekt att bre på en skiva surdegsbröd och äta till frukost eller mellanmål. Rödbetorna ger dessutom röran en otroligt vacker färg, och man blir verkligen glad av att duka fram den på bordet.

Till receptet »

Ugnsbakad kidneypastej

Jag är alltid på jakt efter nya goda, mättande pålägg, och den här ugnsbakade kidneypastejen är en riktig fullträff. Den passar perfekt att ha på mackor tillsammans med inlagd gurka, och är ett givet inslag i picknickkorgen eller på frukostbordet.

Till receptet »

Kalljäst dinkelbröd med rosmarin och oliver

Ett kalljäst bröd bakat på dinkelmjöl som rörs ihop på kvällen och sedan får jäsa i kylskåpet över natten. Brödet är smaksatt med oliver och färsk rosmarin, och blir riktigt mjukt och saftigt. Det smakar verkligen sommar och passar perfekt till semesterfrukosten.

Till receptet »

Förrätter

En skål majsribs och en skål chipotleaioli, omgivna av majskolvar, majsskal och lime.

Majsribs med chipotleaioli

En av höjdpunkterna vid sensommarens majsplockning är majsribs, som är majskolvar som delas på längden och sedan rostas i ugnen. Jag penslar majsribsen med kryddblandning med chipotlepulver och lime, och serverar dem tillsammans med en krämig chipotleaioli.

Till receptet »
Sommarrullar med jordgubbar, mynta, sockerärtor och tofu, serverade med en krämig sesamsås.

Sommarrullar med jordgubbar och mynta

Sommarrullar är en av mina favoriträtter när det är varmt ute, och de är så enkla att göra! Dessa rullar är fyllda med nyplockade jordgubbar, krispiga sockerärtor, hackad mynta, tofu och tunt skivad jalapeño, och serveras tillsammans med en krämig sesamsås.

Till receptet »
En skål med grön ärtsoppa med ramslök, toppad med rågkrutonger och rostade solrosfrön.

Grön ärtsoppa med ramslök

Nu är det högsäsong för ramslök här i söder! En ny favorit är att mixa ner ramslöken i en vackert grön ärtsoppa, där de gröna färgerna förstärker varandra och gör att soppan riktigt lyser på tallriken. För att ge den det där lilla extra toppar jag ärtsoppan med rostade solrosfrön, krispiga rågkrutonger och hackad ramslök.

Till receptet »

Färska vårrullar med citrontempeh och jordnötssås

På våren är jag alltid sugen på färska, krispiga smaker och då är det perfekt med färska vårrullar. Jag har fyllt vårrullarna med morotsstavar, färska groddar, rostade jordnötter, citronmarinerad tempeh, stekt shiitake, övervintrad salladslök och thaibasilika, och doppar dem i en stark, krämig jordnötssås.

Till receptet »

Majsplättar med jalapeño- och rödlöksröra

Krispiga, gyllengula små majsplättar som jag toppar med en krämig röra med jalapeño och rödlök. Majs och jalapeño passar perfekt ihop, för de söta majskornen blir extra goda tillsammans med lite hetta. Plättarna gör sig utmärkt som förrätt nu i skördetid, eller bara som något lätt att äta när man är lite hungrig under dagen.

Till receptet »

Huvudrätter

Sommarrullar med jordgubbar, mynta, sockerärtor och tofu, serverade med en krämig sesamsås.

Sommarrullar med jordgubbar och mynta

Sommarrullar är en av mina favoriträtter när det är varmt ute, och de är så enkla att göra! Dessa rullar är fyllda med nyplockade jordgubbar, krispiga sockerärtor, hackad mynta, tofu och tunt skivad jalapeño, och serveras tillsammans med en krämig sesamsås.

Till receptet »
Tempehkorvar i bröd toppade med ketchup, senap, surkål och rostad lök.

Kryddiga tempehkorvar med bröd

Nu är grillsäsongen här, och något som jag alltid grillar några par gånger varje sommar är såklart korv! Jag gillar att göra egna korvar på tempeh, eftersom det är ett roligt sätt att variera sig lite och innebär att man kan smaksätta dem precis hur man vill. Dessa tempehkorvar är inspirerade av chorizo och smakar lite starkt och rökigt, och fungerar perfekt att grilla.

Till receptet »
En skål nudelsoppa toppad med tempeh, pak choi, rädisor och salladslök.

Nudelsoppa med tempeh och pak choi

Under vår och försommar är det säsong för asiatiska bladgrönsaker, och därmed ett perfekt tillfälle att laga nudelsoppa. Den här soppan är smakrik och värmande med lite sting från chili och ingefära, och toppas med nyskördad pak choi, krispiga rädisor, salladslök och stekt tempeh.

Till receptet »
En bricka med piroger fyllda med spenat och valnötter.

Piroger med spenat och valnötter

Piroger är perfekta att packa ner i picknickkorgen, eftersom de är lätta att äta på utflykt och går bra göra i förväg. Dessa piroger har jag fyllt med rostade valnötter, belugalinser och färsk spenat, och de är riktigt goda att äta både varma och kalla.

Till receptet »

Sidorätter

En skål majsribs och en skål chipotleaioli, omgivna av majskolvar, majsskal och lime.

Majsribs med chipotleaioli

En av höjdpunkterna vid sensommarens majsplockning är majsribs, som är majskolvar som delas på längden och sedan rostas i ugnen. Jag penslar majsribsen med kryddblandning med chipotlepulver och lime, och serverar dem tillsammans med en krämig chipotleaioli.

Till receptet »
Picknickbröd på en skärbräda omgiven av mangold och sommarblommor. En bit är utskuren ur brödet.

Picknickbröd med mangold och pumpafrön

Sommar för mig betyder picknick och roliga utflykter, och jag packar gärna ner ett gott picknickbröd i korgen. Detta fyllda bröd innehåller en röra på mangold, belugalinser, pumpafrön och vegansk ost, och är perfekt att ta med ut för en måltid i solen.

Till receptet »
Potatismos med ramslökssmör.

Potatismos med ramslökssmör

Säsongens första ramslök har jag mixat till ett ramslökssmör, som jag sedan använt till att smaksätta det här vårgröna potatismoset. Ofta kryddas potatismos med vitlök, och eftersom ramslök påminner om vitlök känns detta som den perfekta varianten för våren. Ramslöken har en fräschare och mer intressant smak, och ger en härligt grön färg.

Till receptet »
Ett fat med gochujangglaserade rotfrukter.

Gochujangglaserade rotfrukter

Under senvintern är det lätt att tröttna lite på rotfrukter, och då gäller det att hitta nya sätt att pigga upp dem. Istället för att bara rosta rotfrukterna med salt och olja blandar jag dem med gochujang, lönnsirap och soja, som adderar lite hetta och gör rotfrukterna riktigt smakrika och goda.

Till receptet »

Zucchini- och sesamsallad

En enkel zucchinisallad med tunt hyvlade skivor av zucchini som blandas med en lite syrlig sesamdressing. Allra godast blir den om du gör den på små, nyskördade frukter. Salladen passar bra att servera till de flesta rätter under sommaren.

Till receptet »

Nypotatissallad med dill och sockerärtor

Den allra godaste potatissalladen görs på nypotatis. För en riktigt somrig sallad blandar jag potatisen med en dilldressing, skivad salladslök för lite sting och färska sockerärtor. Salladen passar perfekt som tillbehör till grillat eller andra somriga måltider, och jag vet redan att jag kommer laga den många gånger i sommar.

Till receptet »

Såser & Tillbehör

Sommarrullar med jordgubbar, mynta, sockerärtor och tofu, serverade med en krämig sesamsås.

Sommarrullar med jordgubbar och mynta

Sommarrullar är en av mina favoriträtter när det är varmt ute, och de är så enkla att göra! Dessa rullar är fyllda med nyplockade jordgubbar, krispiga sockerärtor, hackad mynta, tofu och tunt skivad jalapeño, och serveras tillsammans med en krämig sesamsås.

Till receptet »
Surdegsbröd med rostad rödbetsröra och vinterportlak.

Rostad rödbetsröra med valnötter

Den rostade rödbetsröran med valnötter är riktigt god och passar perfekt att bre på en skiva surdegsbröd och äta till frukost eller mellanmål. Rödbetorna ger dessutom röran en otroligt vacker färg, och man blir verkligen glad av att duka fram den på bordet.

Till receptet »
Två burkar äppelchutney bland höstlöv.

Äppelchutney

Varje höst kokar jag äppelchutney, och under vinterhalvåret äter jag den till alla sorters biffar, rostade rotfrukter och annat som hör årstiden till. Den sötsyrliga, starka såsen är verkligen ett perfekt tillbehör under den kallare delen av året, och det skönt att alltid ha några burkar redo i skafferiet.

Till receptet »

Färska vårrullar med citrontempeh och jordnötssås

På våren är jag alltid sugen på färska, krispiga smaker och då är det perfekt med färska vårrullar. Jag har fyllt vårrullarna med morotsstavar, färska groddar, rostade jordnötter, citronmarinerad tempeh, stekt shiitake, övervintrad salladslök och thaibasilika, och doppar dem i en stark, krämig jordnötssås.

Till receptet »

Päronchutney

Nu när hösten gör sitt intåg är det högsäsong för många svenska frukter, och varje år kokar jag flera burkar med stark, kryddig chutney. En favorit är päronchutney, som jag gör på vilda päron som växer i närheten av där jag bor. Den passar perfekt att servera till de flesta rätter som hör hösten och vintern till.

Till receptet »

Fika, Godis & Efterrätter

Ett fat rabarberbullar och två glas kall körsbärssaft.

Rabarberbullar

Något som verkligen hör försommaren till är rabarber, och ingenting kan väl passa bättre än att börja sommaren med en plåt nybakade rabarberbullar? Dessa bullar är smaksatta med både hemgjord rabarbersylt och tunt skivade råa stjälkar, och passar perfekt till sommarens picknickar och mysiga fikastunder i solen.

Till receptet »
En choklad- och rödbetscupcake.

Choklad- och rödbetscupcakes

Choklad- och rödbetscupcakes med fluffig rosa frosting till Alla hjärtans dag. Jag har blandat riven rödbeta i muffinssmeten för att göra dem riktigt mjuka och saftiga, och använt lite av rödbetsjuicen för att färga den syrliga frostingen. Här toppar jag mina cupcakes med hackad choklad, men gillar du strössel går det också bra.

Till receptet »
Ett fat med äppelscones.

Äppelscones

Hösten är tiden för mysiga fikastunder med en stor kanna varmt te, och ingenting passar lika bra till som nybakade scones. Jag har blandat ner rivet äpple i degen, vilket ger en liten hint av äppelsmak och ger dem ett rustikt utseende. Toppa dina scones med vispad grädde, lemoncurd och sylt på sommarens bär.

Till receptet »
Chokladmuffins med zucchini och hasselnötter.

Chokladmuffins med zucchini och hasselnötter

Dessa chokladmuffins har riven zucchini i muffinssmeten, vilket gör dem riktigt saftiga och goda. Jag har också blandat i hackad choklad och hasselnötter, och toppat med lite extra nötter som när de rostas i ugnen smakar nästan som nougat. Det ger riktigt lyxiga muffins som jag bakar många gånger till eftermiddagsfikat under sensommaren.

Till receptet »

Syltkakor med rabarber

Jag bakar mina syltkakor på dinkelmjöl och fyller dem med hemgjord sylt på gjord på säsongens första rabarber. Dinkelmjöl gör kakorna lite godare, och sylten är härligt syrlig. Perfekt till eftermiddagsfikat under vår och sommar!

Till receptet »

Bröd

Picknickbröd på en skärbräda omgiven av mangold och sommarblommor. En bit är utskuren ur brödet.

Picknickbröd med mangold och pumpafrön

Sommar för mig betyder picknick och roliga utflykter, och jag packar gärna ner ett gott picknickbröd i korgen. Detta fyllda bröd innehåller en röra på mangold, belugalinser, pumpafrön och vegansk ost, och är perfekt att ta med ut för en måltid i solen.

Till receptet »
Ett fat med äppelscones.

Äppelscones

Hösten är tiden för mysiga fikastunder med en stor kanna varmt te, och ingenting passar lika bra till som nybakade scones. Jag har blandat ner rivet äpple i degen, vilket ger en liten hint av äppelsmak och ger dem ett rustikt utseende. Toppa dina scones med vispad grädde, lemoncurd och sylt på sommarens bär.

Till receptet »

Salta dinkelkex med örter

Sommaren är det perfekta tillfället för plockmat! På min plockmatsbricka finns det oftast ett par goda röror, frukt och bär, någon växtbaserade ost och såklart gott om krispiga kex. Hembakat är ju alltid godast, så därför brukar jag baka egna kex som jag smaksätter mina med torkade örter.

Till receptet »

Dinkelnaan med färsk vitlök

Färsk vitlök är en riktig lyxig försommarprimör, som ger en mild vitlökssmak och vackert gröna inslag till dessa naan. Jag gillar att baka mina naan på dinkelmjöl, eftersom det gör dem lite mjukare och saftigare. Baka och ät till en god gryta redan nu, eller frys in till höstens alla grytor och soppor.

Till receptet »

Kalljäst dinkelbröd med rosmarin och oliver

Ett kalljäst bröd bakat på dinkelmjöl som rörs ihop på kvällen och sedan får jäsa i kylskåpet över natten. Brödet är smaksatt med oliver och färsk rosmarin, och blir riktigt mjukt och saftigt. Det smakar verkligen sommar och passar perfekt till semesterfrukosten.

Till receptet »

Morotsbröd med fänkål och bönor

Hembakat bröd är ju något av det godaste som finns, och allra helst bakar jag kalljäst bröd som får jäsa länge i kylskåpet. I bröddegen har jag blandat rivna morötter och mixade vita bönor och kryddat med fänkålsfrön, vilket gör att brödet blir riktigt saftigt, smakrikt och mättande.

Till receptet »

Drycker

Rabarberchampagne

Rabarberchampagne är en vildjäst dryck som påminner om den klassiska fläderchampagnen. Rabarber och socker får jäsa några dagar och ger en frisk, bubblig och härligt rosa dryck som passar perfekt att dricka under varma sommardagar.

Till receptet »

Varm choklad med rostad hasselnötsmjölk

När det blir kallare ute dricker jag gärna varm choklad, och helst gör jag den på rostad hasselnötsmjölk. Det är inte riktigt som klassisk varm choklad, utan blir en riktig lyxvariant som smakar salt nougat med mycket kakao. De rostade nötterna gör den otroligt smakrik och god, och den har en fyllig chokladsmak som nästan gör den till en dessert.

Till receptet »

Kryddor

Ramslökssalt

Ett av de bästa sätten att bevara ramslök är att mixa ihop ett grönt ramslökssalt. Det är mildare än de färska bladen men innehåller massor av smak, och kan användas för att smaksätta en mängd olika saker. Strö det exempelvis över en sallad, eller på en skiva bröd med färskost eller bönröra.

Till receptet »

Örtsalt

I början av sommaren, när örterna är som finast, gör jag flera burkar örtsalt så att det räcker både under till sommaren och till de långa höst- och vintermånaderna. Det är något som alla borde ha i sitt skafferi, och kan användas för att piffa upp det mesta.

Till receptet »