Frukost

Surdegstoast med syrlig bönröra och vitlöksrostade tomater
Surdegstoast med krispigt bröd, söta rostade tomater och en krämig, syrlig bönröra med citron. Perfekt som förrätt eller lunch under sensommaren när tomaterna är som allra godast.

Våffeltoast med soltorkad tomatpesto
Våffeltoast är perfekt om man inte har ett mackjärn men ändå vill ha goda mackor med en riktigt krispig yta. Jag gör mina toast på surdegsbröd och fyller dem med en snabbgjord, smakrik soltorkad tomatpesto. Tillsammans med riven ost och vitlöksstekt svartkål blir det riktigt goda mackor som passar både till frukost, lunch och mellanmål.

Rostad rödbetsröra med valnötter
Den rostade rödbetsröran med valnötter är riktigt god och passar perfekt att bre på en skiva surdegsbröd och äta till frukost eller mellanmål. Rödbetorna ger dessutom röran en otroligt vacker färg, och man blir verkligen glad av att duka fram den på bordet.

Ugnsbakad kidneypastej
Jag är alltid på jakt efter nya goda, mättande pålägg, och den här ugnsbakade kidneypastejen är en riktig fullträff. Den passar perfekt att ha på mackor tillsammans med inlagd gurka, och är ett givet inslag i picknickkorgen eller på frukostbordet.

Kalljäst dinkelbröd med rosmarin och oliver
Ett kalljäst bröd bakat på dinkelmjöl som rörs ihop på kvällen och sedan får jäsa i kylskåpet över natten. Brödet är smaksatt med oliver och färsk rosmarin, och blir riktigt mjukt och saftigt. Det smakar verkligen sommar och passar perfekt till semesterfrukosten.

Kikärtsomelett med dill och spenat
En kikärtsomelett fylld med vårens första skörd av färsk dill, salladslök och spenatblad. Den passar perfekt som ett inslag på frukostbordet, eller som lunch tillsammans med vitlöksfrästa grönsaker.
Förrätter

Grönkålssallad med saffranstempeh, hasselnötter och senapsdressing
Jag vill gärna ha en vintrig sallad på julbordet, som bryter av lite mot den traditionella julmaten och sätter färg på tallriken. Denna julen serverar jag en riktigt god grönkålssallad med syrliga äpplen, knapriga hasselnötter, sega tranbär, krämig fetaost och gyllene bitar med saffransmarinerad tempeh.

Majsribs med chipotleaioli
En av höjdpunkterna vid sensommarens majsplockning är majsribs, som är majskolvar som delas på längden och sedan rostas i ugnen. Jag penslar majsribsen med kryddblandning med chipotlepulver och lime, och serverar dem tillsammans med en krämig chipotleaioli.

Surdegstoast med syrlig bönröra och vitlöksrostade tomater
Surdegstoast med krispigt bröd, söta rostade tomater och en krämig, syrlig bönröra med citron. Perfekt som förrätt eller lunch under sensommaren när tomaterna är som allra godast.

Sommarrullar med jordgubbar och mynta
Sommarrullar är en av mina favoriträtter när det är varmt ute, och de är så enkla att göra! Dessa rullar är fyllda med nyplockade jordgubbar, krispiga sockerärtor, hackad mynta, tofu och tunt skivad jalapeño, och serveras tillsammans med en krämig sesamsås.

Grön ärtsoppa med ramslök
Nu är det högsäsong för ramslök här i söder! En ny favorit är att mixa ner ramslöken i en vackert grön ärtsoppa, där de gröna färgerna förstärker varandra och gör att soppan riktigt lyser på tallriken. För att ge den det där lilla extra toppar jag ärtsoppan med rostade solrosfrön, krispiga rågkrutonger och hackad ramslök.

Färska vårrullar med citrontempeh och jordnötssås
På våren är jag alltid sugen på färska, krispiga smaker och då är det perfekt med färska vårrullar. Jag har fyllt vårrullarna med morotsstavar, färska groddar, rostade jordnötter, citronmarinerad tempeh, stekt shiitake, övervintrad salladslök och thaibasilika, och doppar dem i en stark, krämig jordnötssås.
Huvudrätter

Krispig sichuantofu
Under vintern behövs värmande rätter som tränger undan kylan, denna krispiga sichuantofu kommer definitivt att göra jobbet. De stekta tofubitarna blandas med grönsaker och en stark sås, som är smaksatt med sichuanpeppar och chili. Detta är ett av mina favoritsätt att laga tofu på, och är både enkelt och riktigt gott.

Linssoppa med ingefära och rotfrukter
Vintern är rotfrukternas och soppornas tid, så därför passar det perfekt att börja januari med en riktigt god och enkel linssoppa med ingefära och rotfrukter. Min linssoppa är inspirerad av indiska smaker, och kryddad med bland annat spiskummin, korianderfrön och bockhornsklöver.

Piroger med trattkantareller, tempeh och surkål
Smakrika piroger med trattkantareller, tempeh och surkål att packa ner i picknickkorgen. Den syrliga kålen balanserar upp den söta svampen och tempehn, och ger höstens godaste utflyktsmat.

Tacos med chipotlerostad pumpa och limepicklad rödkål
Höstens tacos med chipotlerostad pumpa och limepicklad rödkål. Jag brukar basera mina tacos på en kryddig bönröra, och den här tiden på året serverar jag den med söta, krämiga pumpabitar, färgstark rödkål, syrlig limesås och massor av krispig salladslök.

Gochujangnudlar med böngroddar och tempeh
Smakrika gochujangnudlar med krispig tempeh, färska mungbönsgroddar och höstens grönsaker, toppade med skivad salladslök och rostade sesamfrön. Detta är en riktigt god och lättlagad nudelrätt som passar perfekt både till vardagskvällar och helgmiddagar.

Pumpa- och jordnötsgryta med svarta bönor
Hösten är de varma grytornas årstid, och den här färgstarka pumpa- och jordnötsgrytan passar perfekt under kalla höstdagar. Det är en krämig, lite stark gryta med en hint av syra, som vid servering toppas med knapriga jordnötter och färsk salladslök för lite krisp.
Sidorätter

Kryddrostade rotfrukter med citron
Vi äter mycket rostade rotfrukter här hemma, och den här vintern har jag fastnat för dessa kryddrostade rotfrukter med citron. Spiskummin och fänkålsfrön ger dem massor av smak, och den syrliga citronen bryter av fint mot de söta rotfrukterna.

Grönkålssallad med saffranstempeh, hasselnötter och senapsdressing
Jag vill gärna ha en vintrig sallad på julbordet, som bryter av lite mot den traditionella julmaten och sätter färg på tallriken. Denna julen serverar jag en riktigt god grönkålssallad med syrliga äpplen, knapriga hasselnötter, sega tranbär, krämig fetaost och gyllene bitar med saffransmarinerad tempeh.

Majsribs med chipotleaioli
En av höjdpunkterna vid sensommarens majsplockning är majsribs, som är majskolvar som delas på längden och sedan rostas i ugnen. Jag penslar majsribsen med kryddblandning med chipotlepulver och lime, och serverar dem tillsammans med en krämig chipotleaioli.

Picknickbröd med mangold och pumpafrön
Sommar för mig betyder picknick och roliga utflykter, och jag packar gärna ner ett gott picknickbröd i korgen. Detta fyllda bröd innehåller en röra på mangold, belugalinser, pumpafrön och vegansk ost, och är perfekt att ta med ut för en måltid i solen.

Potatismos med ramslökssmör
Säsongens första ramslök har jag mixat till ett ramslökssmör, som jag sedan använt till att smaksätta det här vårgröna potatismoset. Ofta kryddas potatismos med vitlök, och eftersom ramslök påminner om vitlök känns detta som den perfekta varianten för våren. Ramslöken har en fräschare och mer intressant smak, och ger en härligt grön färg.

Gochujangglaserade rotfrukter
Under senvintern är det lätt att tröttna lite på rotfrukter, och då gäller det att hitta nya sätt att pigga upp dem. Istället för att bara rosta rotfrukterna med salt och olja blandar jag dem med gochujang, lönnsirap och soja, som adderar lite hetta och gör rotfrukterna riktigt smakrika och goda.
Såser & Tillbehör

Sommarrullar med jordgubbar och mynta
Sommarrullar är en av mina favoriträtter när det är varmt ute, och de är så enkla att göra! Dessa rullar är fyllda med nyplockade jordgubbar, krispiga sockerärtor, hackad mynta, tofu och tunt skivad jalapeño, och serveras tillsammans med en krämig sesamsås.

Rostad rödbetsröra med valnötter
Den rostade rödbetsröran med valnötter är riktigt god och passar perfekt att bre på en skiva surdegsbröd och äta till frukost eller mellanmål. Rödbetorna ger dessutom röran en otroligt vacker färg, och man blir verkligen glad av att duka fram den på bordet.

Äppelchutney
Varje höst kokar jag äppelchutney, och under vinterhalvåret äter jag den till alla sorters biffar, rostade rotfrukter och annat som hör årstiden till. Den sötsyrliga, starka såsen är verkligen ett perfekt tillbehör under den kallare delen av året, och det skönt att alltid ha några burkar redo i skafferiet.

Färska vårrullar med citrontempeh och jordnötssås
På våren är jag alltid sugen på färska, krispiga smaker och då är det perfekt med färska vårrullar. Jag har fyllt vårrullarna med morotsstavar, färska groddar, rostade jordnötter, citronmarinerad tempeh, stekt shiitake, övervintrad salladslök och thaibasilika, och doppar dem i en stark, krämig jordnötssås.

Panerad rotselleri med rostad potatis, aioli och syrlig grön ärtsås
Krispig, pankopanerad rotselleri serveras tillsammans med rostad potatis, en tjock, krämig aioli och en vackert vårgrön sås på gröna ärtor med mycket syra. Detta är perfekt mat under vintern och tidiga våren, med fräscha smaker och mycket citron men ändå rejält och mättande.

Päronchutney
Nu när hösten gör sitt intåg är det högsäsong för många svenska frukter, och varje år kokar jag flera burkar med stark, kryddig chutney. En favorit är päronchutney, som jag gör på vilda päron som växer i närheten av där jag bor. Den passar perfekt att servera till de flesta rätter som hör hösten och vintern till.
Fika, Godis & Efterrätter

Lakritskola med hallon och flingsalt
Julgodis är något av det bästa med julen, och en av höjdpunkterna på godisbordet är lakritskola. Jag toppar min lakritskola med flingsalt och frystorkade hallon, vars syra bryter av perfekt mot den söta kolan.

Chokladkakor med hasselnötter
Knapriga chokladkakor med hackade hasselnötter till höstens fikastunder. Kakorna blir extra lyxiga med hackad mörk choklad i degen, och passar perfekt till en stor kopp varmt te under regniga dagar.

Rabarberbullar
Något som verkligen hör försommaren till är rabarber, och ingenting kan väl passa bättre än att börja sommaren med en plåt nybakade rabarberbullar? Dessa bullar är smaksatta med både hemgjord rabarbersylt och tunt skivade råa stjälkar, och passar perfekt till sommarens picknickar och mysiga fikastunder i solen.

Choklad- och rödbetscupcakes
Choklad- och rödbetscupcakes med fluffig rosa frosting till Alla hjärtans dag. Jag har blandat riven rödbeta i muffinssmeten för att göra dem riktigt mjuka och saftiga, och använt lite av rödbetsjuicen för att färga den syrliga frostingen. Här toppar jag mina cupcakes med hackad choklad, men gillar du strössel går det också bra.

Chokladmousse med björnbär
En enkel men lyxig chokladmousse som går snabbt att vispa ihop och passar perfekt som dessert. Toppa med tinade björnbär, hackad choklad och lite lönnsirap.

Äppelscones
Hösten är tiden för mysiga fikastunder med en stor kanna varmt te, och ingenting passar lika bra till som nybakade scones. Jag har blandat ner rivet äpple i degen, vilket ger en liten hint av äppelsmak och ger dem ett rustikt utseende. Toppa dina scones med vispad grädde, lemoncurd och sylt på sommarens bär.
Bröd

Picknickbröd med mangold och pumpafrön
Sommar för mig betyder picknick och roliga utflykter, och jag packar gärna ner ett gott picknickbröd i korgen. Detta fyllda bröd innehåller en röra på mangold, belugalinser, pumpafrön och vegansk ost, och är perfekt att ta med ut för en måltid i solen.

Äppelscones
Hösten är tiden för mysiga fikastunder med en stor kanna varmt te, och ingenting passar lika bra till som nybakade scones. Jag har blandat ner rivet äpple i degen, vilket ger en liten hint av äppelsmak och ger dem ett rustikt utseende. Toppa dina scones med vispad grädde, lemoncurd och sylt på sommarens bär.

Salta dinkelkex med örter
Sommaren är det perfekta tillfället för plockmat! På min plockmatsbricka finns det oftast ett par goda röror, frukt och bär, någon växtbaserade ost och såklart gott om krispiga kex. Hembakat är ju alltid godast, så därför brukar jag baka egna kex som jag smaksätter mina med torkade örter.

Dinkelnaan med färsk vitlök
Färsk vitlök är en riktig lyxig försommarprimör, som ger en mild vitlökssmak och vackert gröna inslag till dessa naan. Jag gillar att baka mina naan på dinkelmjöl, eftersom det gör dem lite mjukare och saftigare. Baka och ät till en god gryta redan nu, eller frys in till höstens alla grytor och soppor.

Kalljäst dinkelbröd med rosmarin och oliver
Ett kalljäst bröd bakat på dinkelmjöl som rörs ihop på kvällen och sedan får jäsa i kylskåpet över natten. Brödet är smaksatt med oliver och färsk rosmarin, och blir riktigt mjukt och saftigt. Det smakar verkligen sommar och passar perfekt till semesterfrukosten.

Morotsbröd med fänkål och bönor
Hembakat bröd är ju något av det godaste som finns, och allra helst bakar jag kalljäst bröd som får jäsa länge i kylskåpet. I bröddegen har jag blandat rivna morötter och mixade vita bönor och kryddat med fänkålsfrön, vilket gör att brödet blir riktigt saftigt, smakrikt och mättande.
Drycker

Rabarberchampagne
Rabarberchampagne är en vildjäst dryck som påminner om den klassiska fläderchampagnen. Rabarber och socker får jäsa några dagar och ger en frisk, bubblig och härligt rosa dryck som passar perfekt att dricka under varma sommardagar.

Varm choklad med rostad hasselnötsmjölk
När det blir kallare ute dricker jag gärna varm choklad, och helst gör jag den på rostad hasselnötsmjölk. Det är inte riktigt som klassisk varm choklad, utan blir en riktig lyxvariant som smakar salt nougat med mycket kakao. De rostade nötterna gör den otroligt smakrik och god, och den har en fyllig chokladsmak som nästan gör den till en dessert.
Kryddor

Ramslökssalt
Ett av de bästa sätten att bevara ramslök är att mixa ihop ett grönt ramslökssalt. Det är mildare än de färska bladen men innehåller massor av smak, och kan användas för att smaksätta en mängd olika saker. Strö det exempelvis över en sallad, eller på en skiva bröd med färskost eller bönröra.

Örtsalt
I början av sommaren, när örterna är som finast, gör jag flera burkar örtsalt så att det räcker både under till sommaren och till de långa höst- och vintermånaderna. Det är något som alla borde ha i sitt skafferi, och kan användas för att piffa upp det mesta.
