Majsribs med chipotleaioli

En skål majsribs och en skål chipotleaioli, omgivna av majskolvar, majsskal och lime.

När jag var liten brukade vi plocka majs framåt sensommaren varje år, strax efter att skolan hade börjat igen efter sommarlovet. Det var så roligt att försvinna in i majsfältet bland plantorna som var högre än mig, och sedan åka hem och äta alldeles färska nykokta majskolvar till middag. De senaste åren har jag försökt odla egen majs, men hittills inte haft någon större framgång. Som tur är finns det majsfält där man kan plocka själv även häromkring, för det är ju något alldeles speciellt med säsongens första majskolvar som man själv har skördat samma dag. (mer…)

Surdegstoast med syrlig bönröra och vitlöksrostade tomater

Surdegstoast med syrlig bönröra och rostade tomater, med ett fat brödskivor, färska tomater och basilikakvistar i bakgrunden.

Nu är vi mitt i skördetiden, och i växthuset börjar alla tomater att skifta färg. Jag passar på att äta så många som det bara går, för det är ju just nu som de är som allra godast. Många äter jag färska direkt som de är och en del hamnar i olika tomatsallader, men några rostar jag i ugnen och toppar dessa goda surdegstoast med. Söta, mjuka tomater, krispigt bröd och en krämig, syrlig bönröra med citron är en perfekt kombination som ger riktigt goda mackor. Servera surdegstoasten som förrätt, till lunch eller som en lättare middag. (mer…)

Picknickbröd med mangold och pumpafrön

Sommar för mig betyder picknick och roliga utflykter, kanske till havet, en härlig sommaräng eller bara ut till närmaste gräsmatta. Jag gillar att ta med en välfylld picknickkorg med massor av goda saker att äta, som nyplockade bär och frukter, något salt och krispigt att knapra på och ett riktigt gott, nybakat bröd. En utflyktsfavorit som jag gärna packar ner i korgen är fyllda bröd, som är väldigt lätta och praktiska att ta med. Istället för att behöva förbereda mackor tar man bara med hela brödet och skär upp det i lagom stora bitar när det är dags att äta. Innan det är uppskuret ser det ut som ett alldeles vanligt bröd, men så fort man delar det avslöjas den goda fyllningen inuti. (mer…)

Sommarrullar med jordgubbar och mynta

Vilket fantastiskt fint sommarväder vi har haft de senaste dagarna! I den här värmen är jag inte alls sugen på att äta varm mat, utan lagar nästan bara kalla rätter. Det har bland annat blivit sallader och nudlar, och såklart några omgångar sommarrullar. Sommarrullar är en av mina favoriträtter under den här årstiden, de är väldigt enkla att göra (när man väl kommit på hur) och går att fylla med nästan vad som helst. De flesta färska grönsaker och örter passar bra, men eftersom det är jordgubbssäsong nu har jag såklart fyllt dem med skivade jordgubbar. (mer…)

Kryddiga tempehkorvar med bröd

Nu är grillsäsongen här, och något som jag alltid grillar minst ett par gånger varje sommar är såklart korv! Idag finns det flera goda växtbaserade korvar att köpa, men eftersom jag gillar att göra saker själv brukar jag också göra mina egna korvar på tempeh. Det är ett roligt sätt att variera sig lite, och dessutom innebär det ju att man kan smaksätta dem precis hur man vill. Tempeh håller ihop bra och har ett fint tuggmotstånd, och eftersom det lätt drar åt sig marinader går det att få mycket smak på korvarna. Dessa är inspirerade av chorizo och smakar lite starkt och rökigt, men det går bra att anpassa kryddningen om man till exempel vill ha mildare korvar. Jag gillar att toppa mina tempehkorvar med hemgjord ketchup, stark senap, surkål och rostad lök, men har du någon annan favorittopping kan du såklart använda dig av det också. (mer…)

Rabarberbullar

Idag är det den första sommardagen, och ute är det alldeles lummigt och grönt överallt. Nu börjar skördesäsongen så smått att komma igång, och något som verkligen hör försommaren till är rabarber. Rabarber är fikagrödan nummer ett nu i juni, det finns ju så många goda söta bakverk man kan göra. Och ingenting kan väl passa bättre än att börja sommaren med en plåt nybakade rabarberbullar? (mer…)

Nudelsoppa med tempeh och pak choi

Under våren och försommaren är det säsong för många asiatiska bladgrönsaker, och den här våren har vi äntligen lyckats odla riktigt fin pak choi! Den har varken gått i blom eller blivit uppäten av alla små skadedjur som verkar gilla pak choi lika mycket som jag gör, och de kommande veckorna ser jag fram emot att äntligen kunna laga massor av maträtter inspirerade av de östasiatiska köken. Min favorit är nudlar, och här har jag gjort en riktigt god nudelsoppa. Den passar perfekt vid den här tiden på året när det fortfarande är ganska kyligt om kvällarna, och serveras tillsammans med säsongens första grönsaker. Soppan är varm och smakrik med lite sting från chili och ingefära, och toppas med krispiga rädisor, salladslök, pak choi och stekt tempeh. Jag brukar använda min hemgjorda tempeh på gula ärtor, men köpt tempeh går såklart också bra. (mer…)

Krämig spenatpasta med kikärtor och fänkålsfrön

Jag tycker ofta om att laga mat som tar lite längre tid, men ibland vill man ju faktiskt bara äta med en gång och då är det perfekt med en snabb vardagspasta. Den här krämiga pastarätten svänger du ihop på runt en halvtimme, och den är riktigt god! Jag har kryddat pastasåsen med mortlade fänkålsfrön, rosmarin, salvia, vitlök och lite chili, och blandat i massor av färska spenatblad. Det gör pastan både smakrik och fräsch, och den passar verkligen perfekt nu på våren när spenaten har sin högsäsong. Vi ätit detta ganska ofta den senaste tiden men trots det har jag inte tröttnat, och kommer nog laga det många fler gånger under de kommande veckorna.
(mer…)

Piroger med spenat och valnötter

Under våren och sommaren älskar jag att åka på utflykter och ha picknick, och en av de bästa sakerna att packa ner i picknickkorgen är piroger. De är praktiska att ta med och ganska lätta och kladdfria att äta, och dessutom kan man förbereda dem i förväg och frysa in så att man alltid är redo att ge sig ut på äventyr. Piroger går att fylla med nästan vad som helst, och här har jag gjort en riktigt god fyllning med rostade valnötter, belugalinser och färsk spenat. De passar bra att äta både varma och kalla, och är perfekta att baka nu på våren när spenaten börjar titta upp i odlingen. (mer…)

Grön ärtsoppa med ramslök

Nu är det högsäsong för ramslök här i söder! Skogen är full av ljusgröna, lökdoftande små blad, och på vissa ställen börjar redan de första blomknopparna att titta fram. Vi har ätit mängder av ramslök den senaste tiden, och just nu vill jag använda det som smaksättare i precis allt. Ramslök passar bra i många olika saker, allt från klassiker som pesto och salt till varma rätter som man vill piffa upp lite extra. En ny favorit är att mixa ner ramslök i en vackert grön ärtsoppa, där de gröna färgerna förstärker varandra och gör att soppan riktigt lyser på tallriken. Det är en perfekt förrätt eller huvudrätt så här framåt vårkanten, särskilt nu när vi har haft lite kyligare väder ett par dagar. (mer…)

Våffeltoast med soltorkad tomatpesto

För något år sedan ärvde jag ett jättefint gammalt våffeljärn i gjutjärn, precis ett sådant jag länge velat ha men tyckt det var onödigt att köpa. Det hade legat ute i ett förråd i många år och var fullt av smuts, men nu inför våffeldagen har jag äntligen tagit tag i att rengöra det ordentligt och bränna in det igen. Nyinbrända gjutjärnspannor kan ju dock vara lite kluriga, och för att slippa skrapa loss fastbrända våffelbitar har jag istället valt ett säkrare kort och invigt våffeljärnet med att göra våffeltoast. (mer…)

Potatismos med ramslökssmör

Nu börjar ramslökssäsongen här i Skåne! I helgen var vi ute i skogen där vi brukar plocka ramslök om våren, och de första gröna bladen har precis tittat upp kring den lilla skogsbäcken. Om några veckor kommer de breda ut sig som en matta under träden, och man kan hitta dem bara genom att följa den typiska lökdoften. Ramslök är en av de första vårprimörerna, och det är så härligt att äntligen kunna skörda nya färska blad och veta att hela den varma säsongen nu ligger framför oss. (mer…)

Arkiv