Saffranssoppa med linser och svartkål

En skål saffranssoppa, sedd ovanifrån. En sked är nedstucken i soppan, och ytterligare en skål skymtar uppe i högra hörnet. I kanterna syns några brödskivor och gröna växter.

Här nere i Skåne är våren på ingång. Vintergäcken lyser som små gula solar bland löven, och på varma ställen har både snödroppar och krokus tittat fram. Men än är det fortfarande ganska kallt de flesta dagar, så jag är inte riktigt redo att ge upp vintermaten än. Istället fortsätter jag att koka stora kastruller med soppa på spisen, och lyxar gärna till det med den här goda saffranssoppan. Det är i grunden en ganska enkel linssoppa, men genom att krydda soppan med lite saffran känns den genast festligare. Saffranssoppan passar bra både som en snabb vardagsmiddag och lite finare helgmiddag, och gör sig dessutom perfekt som matlåda. (mer…)

Krispiga rispapperrullar med tofu och shiitake

En bricka med ett fat rispapperrullar och en skål dippsås. Någon är på väg att doppa en rulle i såsen. I kanterna står gröna växter och runt omkring ligger lite chiliflakes utspridda.

Under sommarhalvåret äter jag gärna sommarrullar fyllda med massor av färska, krispiga grönsaker. Den här tiden på året är jag inte riktigt lika sugen på kall mat, så istället brukar jag göra en tillagad fyllning och sedan steka eller baka rullarna i ugnen. Krispiga rispapperrullar är både gott och enkelt att göra, särskilt om du delar upp det och gör fyllningen i förväg. Den här varianten har jag fyllt med tofu, shiitake, kål, morot och purjolök, men fyllningen går såklart att variera efter vad som finns hemma och vad som är i säsong. Jag tycker att rispapperrullarna blir absolut godast och krispigast om man steker dem i pannan, men ska jag tillaga många samtidigt bakar jag dem ofta i ugnen eftersom det är lättast. (mer…)

Morotssoppa med krispiga surdegskrutonger och rostade pumpafrön

Tre skålar med morotssoppa, sedda framifrån. Soppan är toppad med surdegskrutonger, pumpafrön och persilja. I bakgrunden skymtas gröna persiljekvistar.

Det har varit en riktigt kall start på året, och i det här vädret finns det ingenting bättre än en varm soppa till middag. Jag lagar gärna en krämig morotssoppa med citron och chili, som är både god och värmande i kylan. För att göra soppan lite matigare mixar jag ner vita bönor, och sen toppar den med krispiga krutonger, knapriga pumpafrön och lite färsk persilja vid servering. Släta soppor blir nämligen mycket godare med topping, det behövs något som bryter av lite mot den mjuka, krämiga konsistensen. Morotssoppan går snabbt att laga en vardagskväll, och är dessutom ganska billig att göra. Perfekt januarimat alltså! (mer…)

Citronpasta med svartkål och rostade hasselnötter

Två vita skålar med citronpasta, sedda ovanifrån. I den nedre skålen är en gaffel nedstucken. Runt skålarna syns en liten skål med hackade hasselnötter, några citroner och gröna växter.

I januari brukar jag alltid bli sugen på fräscha, syrliga rätter. Kanske är det ett resultat av alla sötsaker och julmat innan årsskiftet, eller bara för att jag längtar efter våren och allt färskt grönt som den bär med sig. Jag lagar gärna mat med mycket citron, och den senaste tiden har jag svängt ihop den här krämiga citronpastan flera gånger. Det är en perfekt vardagsrätt som går enkelt och snabbt att laga, men ändå innehåller massor av smak. Jag blandar ner hackad svartkål i pastan, och sedan toppar jag alltihop med massor av rostade hasselnötter. De knapriga nötterna lyfter verkligen hela rätten, så snåla inte med dem. (mer…)

Saffrans- och chiliaioli

En skål med saffrans- och chiliaioli, stående på en skärbräda i trä. I aiolin är en sked nedstucken, och lite saffran är strödd ovanpå. I bakgrunden syns granris och en röd julgranskula, och i förgrunden skymtas ytterligare en grankvist.

Att ha en sås på julbordet är kanske inte så traditionellt, men jag tycker att det gör allting så mycket godare! Sedan några år tillbaka serverar jag den här saffrans- och chiliaiolin på julbordet, och nu känns det som att det är hög tid att jag delar med mig av receptet så att ni också kan göra den till julafton. Jag tycker att aiolin passar bra ihop med nästan allt, men allra godast är den kanske till solrosbullar eller andra vegobullar. Saffranen bidrar med extra julkänsla, medan chilin ger lite sting som bryter av fint mot de klassiska smakerna. Dessutom är den riktigt färgstark och lyser upp den annars ganska bruna julmaten, så att man blir extra glad av att titta på sin tallrik. (mer…)

Tofuribs i apelsinmarinad

En vit skål med tofuribs, sedd framifrån. Bland ribsen ligger en stjärnanis. Runt skålen syns granris med ljusslinga och några julgranskulor i rött och silver.

Julen är på ingång och det börjar bli dags att tänka på all den goda julmaten som ska dukas upp den tjugofjärde. På mitt julbord har jag några rätter som alltid finns med, som till exempel mina julkryddade solrosbullar. Det brukar också tillkomma något nytt varje år (man kan ju aldrig få för mycket julmat), och årets nytillskott är dessa goda tofuribs. Jag smaksätter ribsen med en sötsyrlig apelsinmarinad, som är kryddad med kanel, kryddnejlika och stjärnanis. Genom att tillaga ribsen två gånger blir tofubitarna både fasta och lite tuggiga, vilket gör att de passar perfekt som ribs. Tofuribsen lär nog bli ett återkommande inslag på julbordet, och jag ser redan fram emot att göra dem igen till jul. (mer…)

Trattkantarellpaj

En trattkantarellpaj sedd uppifrån. Någon har tagit en pajbit ur formen. Pajen är omgiven av trattkantareller och några höstlöv.

I helgen besökte vi mina föräldrar i Småland, och då blev det traditionsenligt en tur till skogen. Det verkar vara ett riktigt svampår i år, för vi hann bara några meter in bland granarna innan det var alldeles fullt med trattkantareller på marken. Vi plockade flera påsar och till sist fick vi bara gå förbi dem, för man ska ju hinna rensa också. Det har jag gjort de senaste dagarna, och nu är frysen full av svamp och vi har ätit denna goda trattkantarellpaj till middag. Jag mixar ihop en pajstanning på silkestofu, och sedan blandar jag den med stekta svampbitar och riven ost. Det blir en riktigt smakrik och krämig paj, perfekt nu på hösten. (mer…)

Tempeh- och valnötsbolognese

Två vita skålar med tempeh- och valnötsbolognese, sedda ovanifrån. I den nedre skålen är en gaffel nedstucken. Den övre skålen står på en skärbräda och är toppad med basilikablad. Runt skålarna står mindre skålar med valnötter och parmesan samt en basilikaplanta.

Mina föräldrar har ett stort valnötsträd i sin trädgård, och varje år får jag en stor påse nötter som min pappa har räddat undan de hungriga små ekorrarna. Ekorrarna springer fram och tillbaka hela dagarna och gräver ner nötter inför vintern i alla rabatter, men som tur är brukar det finnas så det räcker till alla. Det känns otroligt lyxigt att få laga mat med hemodlade valnötter, och valnötter ger ett så fint djup i växtbaserade rätter. Jag använder det gärna i grytor, eller som här i min smakrika tempeh- och valnötsbolognese. Hackad tempeh och mixade valnötter blir en riktigt god och saftig färs, som får puttra länge tillsammans med tomater och rödvin. Jag lagar det gärna som en lyxig helgmiddag, men det är också perfekt om du vill göra ett långkok till veckans matlådor. (mer…)

Pumpachili med quinoa och svarta bönor

En gjutjärnsgryta med pumpachili sedd uppifrån. En träslev är nedstucken i grytan. Runt grytan ligger en baguette, några brödskivor, butternutpumpor och färgglada höstlöv.

Oktober är pumpornas tid, och en av de sorter jag oftast använder är butternut. Det är en väldigt användbar pumpa som gör sig lika bra ugnsrostad som i olika grytor. Nu när det börjar bli kallt ute lagar jag gärna en värmande chili, och en favoritvariant är denna pumpachili som jag gör med just butternut, quinoa och svarta bönor. Jag smaksätter chilin med hel torkad chipotle, vilket ger den både hetta och lite rökighet som jag tycker passar bra i kylan. Sedan serverar jag den tillsammans med nachos och ett gott bröd, allra helst hembakat surdegsbröd. (mer…)

Tamarindwok med krispig tofu

En skål tamarindnudlar sedd framifrån, som någon plockar upp en bit tofu ur med ätpinnar.

Hösten är den perfekta tiden att laga wok, för nu finns det så många olika grönsaker och rotfrukter att skörda. Jag brukar alltid ha morot i, och här får morotsstavarnna sällskap av zucchini och kålrabbi. Kålrabbi är en lite ovanlig grönsak som alla inte känner till, men jag tycker att den är både god och lättodlad. Den påminner lite om rädisa i smaken, och gör sig riktigt bra både rå och tillagad. Här har jag använd den till en riktigt smakrik tamarindwok, där jag blandar grönsakerna med krispiga tofubitar och en syrlig tamarindsås. (mer…)

Tempehtacos med tomatsalsa och chipotleaioli

Ett fat med tre tempehtacos. Fatet omges av en bricka med tomater, en skål chipotleaioli, en skål tomatsalsa, några limefrukter och jalapeño.

Växthuset har levererat mängder med tomater i år, i alla möjliga färger och storlekar. Det finns så mycket gott att laga med tomater, och en sak jag ofta gör är en syrlig tomatsalsa att servera till mina fredagstacos. Det gäller ju att passa på nu när det äntligen är säsong för det! Salsan smaksätter jag med lime och jalapeño, men vanlig chili funkar också om du vill ha det extra starkt. Jag gillar att göra tacofärsen på hackad tempeh, eftersom det både är smakrikt och får ett fint tuggmotstånd. Färsen serverar jag i små tortillabröd, och sedan toppar jag mina tempehtacos med tomatsalsan och en krämig chipotleaioli. (mer…)

Grillspett med gochujangmarinerad tofu

Ett fat med grillspett sett ovanifrån. Runt fatet skymtas några paprikor och gröna blad.

Sommar betyder grillning, och något jag älskar att grilla är grillspett. Det är så himla gott och går att variera på mängder av sätt, och dessutom är det väldigt praktiskt. De är lätta att vända, och alla grönsaksbitar hamnar på tallriken istället för att trilla ner genom gallret. Den här sommaren har jag gjort dessa smakrika grillspett med tofu som jag låtit dra i en stark och sötsyrlig gochujangmarinad. När det är dags att grilla penslar jag marinaden även över grönsakerna, så att de också blir kryddiga och goda. Här använder jag zucchini och paprika, men det går såklart bra att byta ut dem mot vad som är skördeklart hos dig just nu. (mer…)

Arkiv