Kryddrostade rotfrukter med citron

Ett fat kryddrostade rotfrukter, kantat av gröna växter, citroner och en skål fänkålsfrön.

Nu börjar jag känna mig redo för våren, men i helgen kom det mer snö och de första gula vintergäcken är dolda under det vita täcket. Än är det några veckor kvar tills våren är här på riktigt och de första vårprimörerna börjar bli skördeklara i växthuset, så tills dess får jag istället hitta på nya sätt att variera vinterns rätter. Vi äter mycket rostade rotfrukter här hemma, och jag gillar att smaksätta dem på olika sätt för att göra det lite roligare. Förra året lagade jag sötstarka gochujangglaserade rotfrukter, och i år har jag fastnat för dessa kryddrostade rotfrukter med citron. Spiskummin och fänkålsfrön ger dem massor av smak, och den syrliga citronen bryter av fint mot de söta rotfrukterna. (mer…)

Krispig sichuantofu

Två skålar med krispig sichuantofu och ris, toppade med salladslök. Över den ena skålen ligger två ätpinnar, och i kanterna syns ett fat röda chilifrukter, salladslök, vitlök och en grön växt.

Under vintern behövs det värmande, smakrika rätter som tränger undan kylan, och denna krispiga sichuantofu kommer definitivt att göra jobbet. Det är en ganska stark rätt med både chili och sichuanpeppar, vilket jag tycker passar perfekt vid den här tiden på året. Jag steker tofubitarna krispiga och blandar dem sedan med lite grönsaker och en smakrik sås, och serverar tillsammans med nykokt ris och skivad salladslök. Detta har snabbt blivit en favorit här hemma, eftersom det både är lättlagat och riktigt gott. Det här är också ett av mina favoritsätt att laga tofu på, som gärna vill ha mycket kryddor för att komma till sin rätt. (mer…)

Linssoppa med ingefära och rotfrukter

Vintern är rotfrukternas och soppornas tid, så därför tycker jag att det är helt perfekt att börja januari med en riktigt god linssoppa med ingefära och rotfrukter. Januari är ju dessutom en månad då många försöker hålla lite extra i pengarna, och linssoppa är både billigt och enkelt att göra storkok på om man vill. Dessutom går det snabbt att laga och passar därför bra både på vardagskvällar och när det är dags att göra lunchlådor inför veckan. (mer…)

Lakritskola med hallon och flingsalt

Lakritskolor med hallon och flingsalt. I bakgrunden står en plåtburk med kolor och några grankvistar skymtar i kanterna.

Julen bjuder på mycket gott, och min stora favorit är julgodis. Inget är ju så mysigt som att duka fram ett fat med sötsaker vid granen och njuta av till en julfilm efter att julklapparna är öppnade, eller i mellandagarna när det äntligen är dags för lite ledighet. Jag brukar göra chokladtryfflar, fudge och någon sorts kola, och allra bäst gillar jag lakritskola. Det har funnits med i olika varianter sedan jag var liten, och är en av höjdpunkterna på godisbordet. I år toppar jag kolan med flingsalt och frystorkade hallon, vars syra bryter av perfekt mot den söta kolan. (mer…)

Grönkålssallad med saffranstempeh, hasselnötter och senapsdressing

Det börjar bli dags att tänka på julmat, och någonting som jag gärna vill ha på julbordet är en vintrig sallad. Jag tycker att det behövs något fräscht och krispigt som bryter av mot den ganska feta och salta julmaten, och som dessutom sätter lite färg på tallriken. Eftersom grönkål i olika former är ett måste på julbordet gör jag i år den här goda grönkålssalladen, med syrliga äpplen, knapriga hasselnötter, sega tranbär, krämig fetaost och gyllene bitar med saffransmarinerad tempeh. Jag är dock inte särskilt förtjust i rå grönkål som brukar förekomma i grönkålssallad, utan steker grönkålen först så att den blir mjuk och beskan minskar. Vissa tycker kanske inte riktigt att det klassas som en sallad då, men jag gillar att blanda in lite varma ingredienser i mina sallader under den kallare delen av året. (mer…)

Piroger med trattkantareller, tempeh och surkål

Piroger med trattkantareller, tempeh och surkål, omgivna av grankvistar och några trattkantareller.

Både min mamma och min lillasyster fyller år under hösten, vilket praktiskt nog sammanfaller med svampsäsongen. Varje år åker vi upp till Jönköping, där jag växte upp, minst en gång under oktober eller november, och besöket brukar alltid bjuda på en utflykt till den småländska granskogen. Tidigt på säsongen plockar vi gula kantareller, och lite senare kommer vi hem med stora kassar fyllda med trattkantareller. Det finns nästan hur mycket som helst, och jag passar på att frysa in för att kunna laga goda svamprätter under hela året. (mer…)

Tacos med chipotlerostad pumpa och limepicklad rödkål

Tre tacos med bönröra, chipotlerostad pumpa, limepicklad rödkål och syrlig limesås på ett fat. De omges av en halv butternutpumpa, skålar med limesås och rödkål, lime, chilifrukter och röda höstlöv.

Pumpa är en av höstens bästa råvaror, och min favorit är butternutpumpa. Den är väldigt allsidig och går att använda i många olika rätter, men allra bäst gillar jag att rosta den i ugnen. Jag kryddar gärna pumpan med chili och serverar den tillsammans med något syrligt, eftersom det bryter av väldigt fint mot den söta smaken. (mer…)

Gochujangnudlar med böngroddar och tempeh

Två skålar med gochujangnudlar, med ätpinnar och en skål sesamfrön vid sidan om. I bakgrunden skymtas ett elefantöra.

De senaste åren har jag verkligen fått upp ögonen för östasiatisk mat, och en smaksättare som jag ofta använder mig av är den koreanska chilipastan gochujang. Gochujang är starkt och lite sött, och passar bra till allt från tofu och nudlar till rostade rotfrukter. Jag använder det ofta till olika såser, och det är just såsen som får sätta smak på dessa gochujangnudlar. Utöver nudlar innehåller den krispiga bitar stekt tempeh, färska mungbönsgroddar samt rejält med säsongens grönsaker. Alltihop toppas med skivad salladslök och massor av rostade sesamfrön. Det kan verka som ganska många ingredienser, men går förvånansvärt snabbt att svänga ihop och passar bra både på vardagskvällar och till helgen. (mer…)

Pumpa- och jordnötsgryta med svarta bönor

Två tallrikar pumpa- och jordnötsgryta med ris, toppade med salladslök och hackade jordnötter. Tallrikarna omges av hokkaidopumpor och färgglada höstlöv.

I takt med att vädret blir kallare börjar säsongen för varma, mättande grytor, och ingenting ger lika mycket höstkänsla som en lysande orange pumpagryta. Pumpa är en av mina favoritråvaror den här årstiden, och i oktober brukar jag laga den första pumpagrytan för säsongen. Då har vi oftast hunnit skörda våra egna pumpor och de har fått ligga och eftermogna lite, så att de blir riktigt goda. Jag gillar att smaksätta mina grytor med chili och något lite syrligt för att matcha de söta pumpabitarna, och blandar gärna ner några färska gröna blad om de är i säsong. Den här pumpa- och jordnötsgrytan är inspirerad av både västafrikanska jordnötsgrytor och sydöstasiatiska smaker, och passar perfekt under kalla höstdagar. Det är en krämig, lite stark gryta med en hint av syra från limebladen, som vid servering toppas med knapriga jordnötter och färsk salladslök för lite krisp. (mer…)

Chokladkakor med hasselnötter

Nu gör hösten sitt intåg, med ihållande regn och löv som börjar skifta i rött och gult på träden. Det här är tiden för mysiga fikastunder, med stora koppar varmt te och nybakade kakor. När jag var liten brukade vi ofta baka nötchokladrutorna ur den klassiska bakboken Sju sorters kakor, och det var några av mina absoluta favoriter. Sedan jag slutade äta ägg för några år sedan har jag inte kunnat baka dem längre, men i år gav jag mig på att försöka ta fram en växtbaserad variant på dessa goda chokladkakor. (mer…)

Majsribs med chipotleaioli

En skål majsribs och en skål chipotleaioli, omgivna av majskolvar, majsskal och lime.

När jag var liten brukade vi plocka majs framåt sensommaren varje år, strax efter att skolan hade börjat igen efter sommarlovet. Det var så roligt att försvinna in i majsfältet bland plantorna som var högre än mig, och sedan åka hem och äta alldeles färska nykokta majskolvar till middag. De senaste åren har jag försökt odla egen majs, men hittills inte haft någon större framgång. Som tur är finns det majsfält där man kan plocka själv även häromkring, för det är ju något alldeles speciellt med säsongens första majskolvar som man själv har skördat samma dag. (mer…)

Surdegstoast med syrlig bönröra och vitlöksrostade tomater

Surdegstoast med syrlig bönröra och rostade tomater, med ett fat brödskivor, färska tomater och basilikakvistar i bakgrunden.

Nu är vi mitt i skördetiden, och i växthuset börjar alla tomater att skifta färg. Jag passar på att äta så många som det bara går, för det är ju just nu som de är som allra godast. Många äter jag färska direkt som de är och en del hamnar i olika tomatsallader, men några rostar jag i ugnen och toppar dessa goda surdegstoast med. Söta, mjuka tomater, krispigt bröd och en krämig, syrlig bönröra med citron är en perfekt kombination som ger riktigt goda mackor. Servera surdegstoasten som förrätt, till lunch eller som en lättare middag. (mer…)

Arkiv