Kryddiga tempehkorvar med bröd

Nu är grillsäsongen här, och något som jag alltid grillar minst ett par gånger varje sommar är såklart korv! Idag finns det flera goda växtbaserade korvar att köpa, men eftersom jag gillar att göra saker själv brukar jag också göra mina egna korvar på tempeh. Det är ett roligt sätt att variera sig lite, och dessutom innebär det ju att man kan smaksätta dem precis hur man vill. Tempeh håller ihop bra och har ett fint tuggmotstånd, och eftersom det lätt drar åt sig marinader går det att få mycket smak på korvarna. Dessa är inspirerade av chorizo och smakar lite starkt och rökigt, men det går bra att anpassa kryddningen om man till exempel vill ha mildare korvar. Jag gillar att toppa mina tempehkorvar med hemgjord ketchup, stark senap, surkål och rostad lök, men har du någon annan favorittopping kan du såklart använda dig av det också. (mer…)

Rabarberbullar

Idag är det den första sommardagen, och ute är det alldeles lummigt och grönt överallt. Nu börjar skördesäsongen så smått att komma igång, och något som verkligen hör försommaren till är rabarber. Rabarber är fikagrödan nummer ett nu i juni, det finns ju så många goda söta bakverk man kan göra. Och ingenting kan väl passa bättre än att börja sommaren med en plåt nybakade rabarberbullar? (mer…)

Nudelsoppa med tempeh och pak choi

Under våren och försommaren är det säsong för många asiatiska bladgrönsaker, och den här våren har vi äntligen lyckats odla riktigt fin pak choi! Den har varken gått i blom eller blivit uppäten av alla små skadedjur som verkar gilla pak choi lika mycket som jag gör, och de kommande veckorna ser jag fram emot att äntligen kunna laga massor av maträtter inspirerade av de östasiatiska köken. Min favorit är nudlar, och här har jag gjort en riktigt god nudelsoppa. Den passar perfekt vid den här tiden på året när det fortfarande är ganska kyligt om kvällarna, och serveras tillsammans med säsongens första grönsaker. Soppan är varm och smakrik med lite sting från chili och ingefära, och toppas med krispiga rädisor, salladslök, pak choi och stekt tempeh. Jag brukar använda min hemgjorda tempeh på gula ärtor, men köpt tempeh går såklart också bra. (mer…)

Krämig spenatpasta med kikärtor och fänkålsfrön

Jag tycker ofta om att laga mat som tar lite längre tid, men ibland vill man ju faktiskt bara äta med en gång och då är det perfekt med en snabb vardagspasta. Den här krämiga pastarätten svänger du ihop på runt en halvtimme, och den är riktigt god! Jag har kryddat pastasåsen med mortlade fänkålsfrön, rosmarin, salvia, vitlök och lite chili, och blandat i massor av färska spenatblad. Det gör pastan både smakrik och fräsch, och den passar verkligen perfekt nu på våren när spenaten har sin högsäsong. Vi ätit detta ganska ofta den senaste tiden men trots det har jag inte tröttnat, och kommer nog laga det många fler gånger under de kommande veckorna.
(mer…)

Piroger med spenat och valnötter

Under våren och sommaren älskar jag att åka på utflykter och ha picknick, och en av de bästa sakerna att packa ner i picknickkorgen är piroger. De är praktiska att ta med och ganska lätta och kladdfria att äta, och dessutom kan man förbereda dem i förväg och frysa in så att man alltid är redo att ge sig ut på äventyr. Piroger går att fylla med nästan vad som helst, och här har jag gjort en riktigt god fyllning med rostade valnötter, belugalinser och färsk spenat. De passar bra att äta både varma och kalla, och är perfekta att baka nu på våren när spenaten börjar titta upp i odlingen. (mer…)

Grön ärtsoppa med ramslök

Nu är det högsäsong för ramslök här i söder! Skogen är full av ljusgröna, lökdoftande små blad, och på vissa ställen börjar redan de första blomknopparna att titta fram. Vi har ätit mängder av ramslök den senaste tiden, och just nu vill jag använda det som smaksättare i precis allt. Ramslök passar bra i många olika saker, allt från klassiker som pesto och salt till varma rätter som man vill piffa upp lite extra. En ny favorit är att mixa ner ramslök i en vackert grön ärtsoppa, där de gröna färgerna förstärker varandra och gör att soppan riktigt lyser på tallriken. Det är en perfekt förrätt eller huvudrätt så här framåt vårkanten, särskilt nu när vi har haft lite kyligare väder ett par dagar. (mer…)

Våffeltoast med soltorkad tomatpesto

För något år sedan ärvde jag ett jättefint gammalt våffeljärn i gjutjärn, precis ett sådant jag länge velat ha men tyckt det var onödigt att köpa. Det hade legat ute i ett förråd i många år och var fullt av smuts, men nu inför våffeldagen har jag äntligen tagit tag i att rengöra det ordentligt och bränna in det igen. Nyinbrända gjutjärnspannor kan ju dock vara lite kluriga, och för att slippa skrapa loss fastbrända våffelbitar har jag istället valt ett säkrare kort och invigt våffeljärnet med att göra våffeltoast. (mer…)

Potatismos med ramslökssmör

Nu börjar ramslökssäsongen här i Skåne! I helgen var vi ute i skogen där vi brukar plocka ramslök om våren, och de första gröna bladen har precis tittat upp kring den lilla skogsbäcken. Om några veckor kommer de breda ut sig som en matta under träden, och man kan hitta dem bara genom att följa den typiska lökdoften. Ramslök är en av de första vårprimörerna, och det är så härligt att äntligen kunna skörda nya färska blad och veta att hela den varma säsongen nu ligger framför oss. (mer…)

Gochujangglaserade rotfrukter

Vintern är verkligen rotfrukternas tid, men så här i slutet av februari är det lätt att man tröttnar lite och känner att man ätit samma saker ganska länge nu. Själv är jag väldigt sugen på nya, fräscha smaker och längtar verkligen efter de första vårprimörerna, men det är ju några veckor kvar innan de dyker upp. Då gäller det istället att hitta på nya sätt att pigga upp säsongens råvaror och experimentera med andra smakkombinationer än de man kanske vanligtvis använder sig av. Vi äter ofta ugnsrostade rotfrukter, men det finns ju så mycket mer man kan göra än att bara vända dem i olja och salt innan de åker in i ugnen. Här har jag blandat dem med gochujang, lönnsirap och soja, som adderar lite hetta och gör rotfrukterna riktigt smakrika och goda. (mer…)

Choklad- och rödbetscupcakes

När jag var yngre brukade jag baka cupcakes med olika teman till alla högtider. Orangea cupcakes med pumpor till Halloween, gröna med fyrklöver till Saint Patrick’s Day, gula med små kycklingar till påsk och såklart rosa med hjärtan till Alla hjärtans dag. Efter att jag flyttade hemifrån har det inte blivit så många cupcakes, men i år känns det som att det är dags att ändra på det. Till Alla hjärtans dag har jag därför gjort det här riktigt goda receptet på choklad- och rödbetscupcakes som toppas med en fluffig rosa frosting. Jag har blandat riven rödbeta i muffinssmeten för att göra dem riktigt mjuka och saftiga, och använt lite av rödbetsjuicen för att färga den syrliga frostingen. Här toppar jag mina cupcakes med hackad choklad, men gillar du strössel går det också bra. Kanske har du små söta röda eller rosa hjärtan som passar perfekt på toppen? (mer…)

Solrospaj med fetaost och soltorkade tomater

Innan jag började äta helt växtbaserat lagade jag ofta paj med äggstanning, men även om jag har sett många som gör fina pajer med vegansk stanning har jag faktiskt aldrig kommit mig för att prova. När jag bakar paj nuförtiden brukar jag istället göra en variant fylld med färs gjord på mixade solrosfrön, vilket blir riktigt gott! Solrosfärs fungerar bra att använda i många maträtter om man vill ha lite omväxling från köpt vegofärs, och dessutom är det ju både billigt och tar inte upp någon plats i frysen (vilket ofta är en bristvara här hemma). Just nu är jag väldigt sugen på lite mer somriga smaker även om vi fortfarande är mitt i vintern, så därför har jag fyllt pajen med bland annat soltorkade tomater, basilika och vegansk fetaost. (mer…)

Surkålsgryta med rökig tempeh

Varje höst gör jag mängder med surkål, och fyller gärna hela kylskåpet med burkar. Det mesta äter vi som tillbehör till maten, men en del använder jag också i olika maträtter. Surkål sätter nämligen en fantastisk smak på olika grytor, och gör att maten känns lite fräschare även om man kanske inte har så mycket färska grönsaker vid den här tiden på året. Här har jag använt den i en värmande vintergryta, som utöver surkål även innehåller röda äpplen från höstens skörd, rotfrukter och min hemgjorda ärttempeh som fått dra i en rökig marinad. Grytan är väldigt smakrik med en härlig syra, och har snabbt blivit en favorit här hemma. Nästa år får jag kanske göra ännu mer surkål, så att jag säkert kan äta den under hela vintern. (mer…)

Arkiv