Grön ärtsoppa med ramslök

Nu är det högsäsong för ramslök här i söder! Skogen är full av ljusgröna, lökdoftande små blad, och på vissa ställen börjar redan de första blomknopparna att titta fram. Vi har ätit mängder av ramslök den senaste tiden, och just nu vill jag använda det som smaksättare i precis allt. Ramslök passar bra i många olika saker, allt från klassiker som pesto och salt till varma rätter som man vill piffa upp lite extra. En ny favorit är att mixa ner ramslök i en vackert grön ärtsoppa, där de gröna färgerna förstärker varandra och gör att soppan riktigt lyser på tallriken. Det är en perfekt förrätt eller huvudrätt så här framåt vårkanten, särskilt nu när vi har haft lite kyligare väder ett par dagar.

Den grön ärtsoppan är väldigt god i sig själv, men för att en soppa ska ha det där lilla extra tycker jag också att det behövs en riktigt god topping. Jag toppar min ärtsoppa med rostade solrosfrön och krispiga rågkrutonger, som jag gör på mitt hembakade surdegsbröd. Surdegen gör dem lite extra smakrika och goda, men du kan såklart också använda ett annat grovt bröd som du gillar.

Grön ärtsoppa med ramslök, cirka 4 portioner
1 kg frysta gröna ärtor, tinade
50 g ramslök
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 liter vatten
3 msk citronjuice
2 ½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Rågkrutonger
200 g grovt rågbröd, gärna surdegsbröd *
3-4 msk rapsolja
Salt

Till servering
½ dl rostade solrosfrön
Hackad ramslök

Skär brödet i tärningar och lägg i en skål. Häll över olja och salt, och blanda ordentligt. Sprid ut krutongerna på en plåt klädd med bakplåtspapper, och rosta dem i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Blanda runt ordentligt och rosta sedan ytterligare 2-8 minuter tills krutongerna är krispiga och har fått färg.

Finhacka lök och selleri. Hetta upp lite olja i en gryta och stek löken och sellerin tills den har mjuknat och börjar få lite färg. Tillsätt ärtor, vatten, salt och peppar. Koka upp och låt det sedan koka under lock i tio minuter. Grovhacka ramslöken under tiden.

Ta bort soppan från värmen och mixa den slät med en stavmixer. Tillsätt hackad ramslök och citronjuice, och mixa sedan soppan igen. Häll upp i skålar och toppa ärtsoppan med rågkrutonger, rostade solrosfrön och hackad ramslök. Servera direkt.

* Byt ut rågbrödet mot ett glutenfritt bröd om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.