Zucchinilasagne

Det börjar bli kyligare ute, och i köket har somriga rätter efter hand börjat bytas ut mot värmande grytor, soppor och annat som hör hösten till. Det känns som att jag ätit tillräckligt med sallader och andra kalla rätter för ett tag, och istället är jag sugen på lite mer rejäl mat. Den senaste tiden har jag lagat en riktigt god lasagne med belugalinsfärssås flera gånger , som känns som just en sådan rätt som passar perfekt framåt höstkanten. Jag har dock inte kunnat låta bli att smyga in lite somriga grönsaker, så jag hoppas att ni inte har tröttnat på zucchini än (detta är det sista zucchinireceptet för i år, lovar!). Vi har ju inte haft någon nattfrost än i Skåne så plantorna producerar fortfarande en och annan frukt, och dessutom har vi en hel hög kvar här hemma att äta under hösten. Det är just zucchinin som gör den här lasagnen så god. Jag varvar pastaplattorna med lager av tunna zucchiniskivor, vilket gör att det känns både saftigare och fräschare.

Jag använder ganska mycket ost i lasagnen, så se till att välja en sort som du gillar. Själv föredrar jag Simply V, eftersom jag upplever att den både är godare och inte blir lika klistrig som många andra växtbaserade ostar. Genom att blanda ut osten med crème fraiche smälter den dessutom bättre, och lasagnen får en fin och krämig yta.

Zucchinilasagne, cirka 4-6 portioner

Linsfärssås
2 gula lökar
2 selleristjälkar
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
800 g krossade tomater
3 dl belugalinser
3 dl vatten
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 dl finhackad basilika, färsk eller fryst
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk balsamvinäger
2 ½ tsk salt
1 tsk rårörsocker
Svartpeppar
Olja till stekning

Finhacka lök, vitlök och selleri. Hetta upp lite olja i en stekpanna med höga kanter eller en gryta. Stek lök och lagerblad tills löken har mjuknat. Tillsätt selleri och vitlök, och stek ytterligare en stund tills allt har mjuknat och börjar få färg. Blanda i krossade tomater, belugalinser, vatten, grädde, oregano, paprikapulver och svartpeppar. Koka upp och låt sedan linsfärssåsen koka under lock i cirka en halvtimme tills linserna är mjuka. Rör gärna om några gånger under tiden. Tillsätt saltet, blanda ordentligt och låt stå i ytterligare några minuter. Rör sedan ner basilika, balsamvinäger och socker. Plocka därefter bort lagerbladen och ställ linsfärssåsen åt sidan.

Övrigt
500-600 g zucchini
9-12 lasagneplattor
5 dl växtbaserad riven ost
2 dl växtbaserad crème fraiche, t.ex. Oatlys iMat fraiche
½ dl växtbaserad matlagningsgrädde

Skär av ändarna på zucchinin och skär den i tunna skivor på längden, gärna med mandolin. Jag använder den tjockaste inställningen på min mandolin.

Blanda samman riven ost och crème fraiche till en röra.

Häll ut grädden i botten på lasagneformen. Lägg ut ett lager lasagneplattor och sprid sedan ut en tredjedel av linsfärssåsen ovanpå. Lägg över zucchiniskivorna så att de överlappar varandra och gärna går upp lite längs formens kanter eftersom de krymper i ugnen. Klicka ut ungefär en tredjedel av oströran jämnt fördelad på zucchinin. Fortsätt därefter med ytterligare två lager av lasagneplattor, linsfärssås, zucchiniskivor och oströra. Sprid gärna ut det översta lagret oströra ordentligt med till exempel en gaffel för att få en fin yta på lasagnen.

Tillaga lasagnen i ugnen på 200 grader i cirka 35-40 minuter. Låt den därefter stå i ungefär 10-20 minuter innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.