Zucchinibiffar med mynta

Nu är vi verkligen mitt uppe i skördetiden! Det är lätt att känna sig lite överväldigad när man kan plocka burk efter burk med bär, faten fylls till bredden av tomater, och gurkor och squash radar upp sig på köksbänken, men samtidigt är det ju det här jag längtar efter resten av året. I år har vi satsat lite extra på odlingen och det har verkligen gett resultat, med över 25 kg sommarsquash hittills i jämförelse med förra årets omkring fyra stycken. Vi har ätit stekt och ugnsbakad zucchini i olika varianter, fryst till framtida grytor, picklat till jul och syrat en stor burk relish som jag tänker mig ska hamna på hamburgare framåt vintern. Den största delen har dock använts till att göra zucchinibiffar, vilket är en ny favorit. De är väldigt goda och lättlagade, och den senaste tiden har vi ätit dem flera gånger i veckan. Jag har tänkt att jag ska frysa en del till senare, men varje gång jag har stoppat in några lådor i frysen lyckas vi äta upp biffarna lika snabbt igen.

Zucchinibiffarna är smaksatta med färsk mynta, vilket får dem att smaka riktigt fräscht och somrigt. Det går också bra att använda andra örter som smaksättning om du vill, jag har bland annat gjort dem med basilika vilket också blev riktigt gott. Servera dem gärna tillsammans med tzatsiki och kokt eller rostad potatis.

Zucchinibiffar med mynta, cirka 12 stycken
1 kg zucchini
2 gula lökar
4 dl kikärtsmjöl
2 dl mynta
1 msk psylliumhusk
2 tsk + ½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Riv zucchinin grovt på ett rivjärn. Lägg den rivna zucchinin i en skål och blanda ner 2 tsk salt. Låt stå i minst 15 minuter så att det vätskar ur ordentligt. Krama sedan ur så mycket vätska du kan med händerna och häll bort det.

Finhacka löken och hacka myntan grovt. Blanda den urvätskade zucchinin, lök, mynta, kikärtsmjöl, psylliumhusk, ½ tsk salt och svartpeppar i en skål och arbeta ihop till en tjock smet. Låt svälla i cirka 15 minuter.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Forma smeten till tunna biffar och stek på medelvärme tills de har fin färg på båda sidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.