Zucchini- och sesamsallad

Hur vet man att vi är mitt inne i skördetiden? Jo dels för att tomaterna börjar mogna såklart, men kanske framför allt för att alla som odlar undrar vad de ska göra med all sin zucchini. Berget av squash här hemma bara växer efter varje besök i odlingen trots alla mina ansträngningar att minska det, och frysen är numera full av biffar, tärnad squash till vinterns grytor och tjocka skivor zucchinikaka att plocka fram till en kopp te när hösten smyger sig på. Men allt går ju inte att spara till senare, och det är ju faktiskt nu man ska passa på att äta så mycket färska grönsaker som det bara går. Jag brukar därför göra en enkel zucchinisallad, med tunt hyvlade skivor av zucchini i en lite syrlig sesamdressing. Rå squash kan ju låta konstigt att äta, men när skivorna blandas med salt och släpper ifrån sig vätska mjuknar de och smakar inte alls rått på samma sätt som om du äter en bit direkt från skärbrädan. Samtidigt har de fortfarande lite tuggmotstånd och passar perfekt i en sallad.

Jag gillar att äta zucchinisalladen tillsammans med starka, östasiatiska maträtter eftersom dressingen är inspirerad av just sådana smaker. Den passar dock bra till många andra sorters mat också om du inte skulle vara sugen på att laga asiatiskt. Ifall du odlar din egen zucchini kan du med fördel använda lite mindre frukter, eftersom de brukar vara allra godast. Skördar du dem tidigt får du också en mindre mängd squash att ta hand om, vilket kan kännas skönt vid den här tiden på året.

Zucchini- och sesamsallad, cirka 4 portioner
1 zucchini, cirka 350 g
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk citronjuice
1 msk sesamolja
1 msk sesamfrön
1 tsk japansk soja
½ tsk salt

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på hög värme tills de har fått fin färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Häll över i en skål och låt dem svalna.

Pressa vitlöksklyftan. Blanda sedan vitlök, citronjuice, sesamolja, sesamfrön och soja i en liten skål.

Skär bort ändarna på zucchinin. Skär den i tunna skivor på längden, gärna med en mandolin. Jag använde den näst tjockaste inställningen, tre av fyra, på min mandolin. Det går också att använda exempelvis en osthyvel eller potatisskalare.

Lägg zucchiniskivorna i en skål och strö över saltet. Blanda försiktigt och låt sedan zucchinin vätska ur i minst 15 minuter. Rör gärna om någon gång efter att zucchinin har börjat vätska sig, så att saltet fördelas jämt. Häll sedan över skivorna i en sil eller ett durkslag och skölj av dem så att saltet försvinner. Låt zucchinin rinna av ordentligt.

Lägg zucchiniskivorna i en skål och häll över dressingen. Blanda ordentligt och låt salladen stå en stund innan servering så att zucchinin hinner dra åt sig av smaken. Rör om i salladen en gång till precis innan servering så att dressingen blir jämt fördelad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.