Varm choklad med rostad hasselnötsmjölk

Nu börjar vi närma oss slutet på den vackra, färgglada hösten här i söder. Röda och gula löv samlas i drivor längs marken, träden blir kalare för varje dag och det börjar bli riktigt kallt och ruggigt ute. Då behövs det verkligen något gott och värmande att dricka, som en kopp riktigt lyxig varm choklad. Min choklad är gjord på hemgjord hasselnötsmjölk, med hasselnötter som först har rostats i ugnen innan de blötlagts och slutligen mixats. Det här är ingen klassisk varm choklad utan en riktig lyxvariant som smakar salt nougat med mycket kakao. De rostade nötterna gör den otroligt smakrik och god, och den har en fyllig chokladsmak som nästan gör den till en dessert. Det är precis vad jag vill dricka i soffan framför en film när höststormen viner utanför och regnet piskar mot rutan, eller framför brasan när snön faller i tunga vita flingor utanför fönstret.

Spara gärna nötresterna när du silar hasselnötsmjölken. De går att blanda i när du exempelvis bakar bröd eller gör biffar, och går bra att frysa om du inte vill använda dem direkt.

Varm choklad med rostad hasselnötsmjölk, 2 koppar
1 dl hasselnötter
½ liter vatten + extra till blötläggning
½ dl kakao
½ dl lönnsirap
½ tsk salt

Sprid ut hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 175 grader i 10 minuter. Låt nötterna svalna och lägg dem sedan i blöt över natten.

Skölj av hasselnötterna och lägg dem i en mixer tillsammans med 1 dl vatten. Mixa tills nötterna är finfördelade. Tillsätt resten av vattnet och mixa igen. Häll hasselnötsmjölken genom en silduk och pressa ut så mycket vätska som möjligt.

Häll över hasselnötsmjölken i en kastrull. Tillsätt kakao, lönnsirap och salt, och värm under omrörning tills all kakao har löst sig och chokladen är lagom varm. Häll upp i två koppar och servera direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.