Valnötsbiffar

I mina föräldrars trädgård står ett stort valnötsträd, och vissa år ger det litervis med nötter. Då gäller det att vara snabb innan den ilskna lilla ekorren kommer och roffar åt sig allihop, för egna valnötter är ju verkligen en riktig lyx. Jag brukar ofta använda dem för att baka olika sorters valnötsbröd, men tycker också att de gör sig riktigt bra i biffar. Nötbiffar blir lite tuggigare och har grövre struktur än biffar gjorda på bönor, vilket brukar vara ett välkommet inslag i det växtbaserade köket. De här biffarna håller dessutom ihop väldigt bra och är enkla att forma, vilket gör dem riktigt lättlagade. Jag tycker att de får en rejäl, djup smak som passar bra till husmanskost, så servera dem gärna tillsammans med rostad potatis, kantarellsås och kanske lite krispig stekt svartkål.

I trädgården står också ett litet, litet självsått valnötsträd som min pappa har i en kruka i trädgårdslandet. Tanken är att jag ska få med mig det när jag själv skaffar ett hus en dag, så att jag kan odla mina alldeles egna valnötter. Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge tills dess.

Valnötsbiffar, cirka 12 stycken
300 g valnötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vatten
3 msk psylliumhusk
2 msk soja
1 msk torkad salvia
1 tsk salt
¾ tsk kryddpeppar
Svartpeppar
Olja till stekning

Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen på 150 grader i 15 minuter. Häll över dem i en skål och låt svalna.

Finhacka lök och vitlök. Lägg valnötterna i en matberedare och mixa grovt. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa snabbt ihop till en grov färs. Låt blandningen svälla i 15 minuter.

Forma valnötsfärsen till biffar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek biffarna på låg-medelvärme tills de har fått fin färg på båda sidor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.