Våffeltoast med soltorkad tomatpesto

För något år sedan ärvde jag ett jättefint gammalt våffeljärn i gjutjärn, precis ett sådant jag länge velat ha men tyckt det var onödigt att köpa. Det hade legat ute i ett förråd i många år och var fullt av smuts, men nu inför våffeldagen har jag äntligen tagit tag i att rengöra det ordentligt och bränna in det igen. Nyinbrända gjutjärnspannor kan ju dock vara lite kluriga, och för att slippa skrapa loss fastbrända våffelbitar har jag istället valt ett säkrare kort och invigt våffeljärnet med att göra våffeltoast.

Våffeltoast är perfekt om man inte har ett mackjärn men ändå vill ha goda mackor med en riktigt krispig yta, och det är ju alltid bra när man kan hitta fler användningsområden för sina köksredskap. Jag gillar att göra mina toast på surdegsbröd och fylla dem med riktigt smakrika saker, som en snabbgjord soltorkad tomatpesto. Tillsammans med lite riven ost och vitlöksstekt svartkål blir det riktigt goda mackor som passar bra både till frukost, lunch och mellanmål.

Våffeltoast med soltorkad tomatpesto, 2 stycken

Soltorkad tomatpesto
50 g soltorkade tomater
¾ dl olivolja
2 msk solrosfrön
½ msk näringsjäst
1 vitlöksklyfta
Salt

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på hög värme tills de har fått fin färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Häll över i en skål och låt dem svalna helt.

Grovhacka de soltorkade tomaterna. Lägg tomater, olivolja, solrosfrön, näringsjäst och vitlök i en mixerskål och mixa med en stavmixer tills allt är finfördelat. Smaka eventuellt av med lite salt.

Vitlöksstekt svartkål
50 g svartkål
1 vitlöksklyfta
Olja till stekning

Skär bort mittnerven på svartkålsbladen och hacka dem sedan grovt. Pressa vitlöksklyftan.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek vitlöken i några sekunder tills det börjar dofta vitlök, och tillsätt sedan svartkålen. Stek kålen tills den har börjat få färg och bli krispig, och ställ sedan stekpannan åt sidan.

Övrigt
4 skivor surdegsbröd
1 dl växtbaserad riven ost
Mjölkfritt margarin

Bre margarin på undersidan av brödskivorna och lägg ut dem på en tallrik. Fördela den rivna osten på två skivor och toppa med stekt svartkål. Bre ut den soltorkade tomatpeston i ett jämt lager på de andra brödskivorna, och lägg sedan ihop dem så att du får två mackor med ost, svartkål och pesto.

Värm upp våffeljärnet och tillaga mackorna i omgångar tills de har fått fin färg och krispig yta. Dela dem på hälften och servera direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.