Ugnsbakad kidneypastej

Våren har äntligen kommit till Skåne! Snön har smält bort, de första vårblommorna har börjat titta fram och i veckan ska vi sätta igång i odlingen igen. Som jag har längtat efter detta! Nu börjar utflyktssäsongen (åtminstone för mig som inte är så förtjust i vinterväder), och då gäller det att fylla på med nya goda saker att packa ner i matsäcken. Jag är alltid på jakt efter nya pålägg som både är mättande och förhållandevis billiga, för det är ju kul att ha något annat på mackan än hummus eller en vanlig klassisk bönröra. Därför har jag nu gjort en ugnsbakad kidneypastej, som blev en riktig fullträff redan på första försöket! Vi har ätit pastejmackor nästan varje dag den senaste veckan, för den är riktigt god och passar perfekt tillsammans med min inlagda gurka från i somras. Jag vågar inte lova att den faktiskt smakar leverpastej, men den smakar i alla fall väldigt mycket som jag minns det och min sambo tyckte också att det var riktigt likt.

Jag bakar min pastej i en brödform som rymmer cirka 1 ½ liter, och pastejen fyller upp hela formen när den reser sig i ugnen. Har du ingen brödform går det bra att använda en annan ugnsform, men med en bredare form kommer pastejen att bli klar fortare och du behöver minska tillagningstiden lite för att ändå få en krämig insida.

Ugnsbakad kidneypastej
2 gula lökar
50 g jäst
6 dl kokta kidneybönor
2 dl havregryn *
2 dl vegetabilisk matlagningsgrädde *
2 msk kinesisk soja
1 msk mejram
1 tsk salt
1 tsk mald ingefära
¾ tsk mald kryddpeppar
½ tsk mald vitpeppar
½ tsk mald kryddnejlika
Olja till stekning

Dela lökarna i halvor och skär dem sedan i tunna skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknat och fått färg. Ställ den sedan åt sidan och låt svalna.

Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer tills du får en jämn smet. Klä en 1 ½-liters brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Ställ i formen i ugnen på 175 grader i en timme. Låt pastejen svalna i formen en stund innan du lyfter ut den och tar bort bakplåtspappret.

* Välj glutenfria havregryn och en glutenfri matlagningsgrädde, till exempel en sojabaserad, om du vill göra receptet helt glutenfritt.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.