Trattkantarellpaj

En trattkantarellpaj sedd uppifrån. Någon har tagit en pajbit ur formen. Pajen är omgiven av trattkantareller och några höstlöv.

I helgen besökte vi mina föräldrar i Småland, och då blev det traditionsenligt en tur till skogen. Det verkar vara ett riktigt svampår i år, för vi hann bara några meter in bland granarna innan det var alldeles fullt med trattkantareller på marken. Vi plockade flera påsar och till sist fick vi bara gå förbi dem, för man ska ju hinna rensa också. Det har jag gjort de senaste dagarna, och nu är frysen full av svamp och vi har ätit denna goda trattkantarellpaj till middag. Jag mixar ihop en pajstanning på silkestofu, och sedan blandar jag den med stekta svampbitar och riven ost. Det blir en riktigt smakrik och krämig paj, perfekt nu på hösten.

Jag bakar en pajdeg med kokt potatis i, eftersom jag tycker det blir väldigt gott. Om du hellre gör en klassisk pajdeg går det såklart lika bra. Den här pajen har jag gjort på färska trattkantareller, men när de inte går att hitta i skogen kan du använda motsvarande mängd fryst svamp.

En bit trattkantarellpaj på en tallrik, sedd uppifrån. I kanterna skymtas pajformen samt ytterligare en pajbit.

En trattkantarellpaj sedd uppifrån. Pajen är omgiven av trattkantareller och några höstlöv.

Trattkantarellpaj, cirka 4 portioner

Fyllning
500 g trattkantareller
400 g silkestofu
2 dl växtbaserad riven ost
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk näringsjäst
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Pajdeg
150 g kall kokt potatis
120 g dinkelmjöl
50 g mjölkfritt margarin + extra till att smörja formen
½ tsk salt

Hacka trattkantarellerna grovt och finhacka löken.

Stek trattkantarellerna i en torr stekpanna tills de har vätskat ur. Tillsätt olja och lök, och låt steka tills det har fått färg. Ställ åt sidan och låt svalna.

Pressa eller riv vitlöksklyftan. Lägg silkestofu, matlagningsgrädde, vitlök, näringsjäst, salt och peppar i en matberedare och mixa till en jämn röra. Blanda ner den rivna osten samt den stekta svampen och löken.

Mosa potatisen med en gaffel, och blanda sedan ihop potatis, smör och salt i en skål. Tillsätt mjölet och arbeta ihop det till en deg.

Smörj en pajform (min form är cirka 25 cm i diameter) och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka upp degen runt kanterna så att den inte glider ner under tillagningen. Stick några hål i botten och förgrädda sedan degen på 175 grader i cirka 10 minuter. Jag gräddar min paj i nedre delen av ugnen för att kanterna inte ska bli brända, men det kan skilja sig åt mellan olika ugnar.

Lägg över fyllningen i pajskalet, och grädda sedan pajen i ytterligare 40 minuter. Låt den stå en liten stund innan servering.

En bit trattkantarellpaj på en tallrik, sedd framifrån. I bakgrunden står en pajform, och i kanterna ligger några trattkantareller och lite mossa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *