Tomatsoppa med vitlökskrutonger och surkål

Snön faller i stora tunga flingor utanför fönstret idag, och det är verkligen ett riktigt soppväder. När jag var yngre hade vi ofta Keldas tomatsoppa hemma, perfekt att bara värma i en mugg i micron om man blev lite hungrig. Nu har jag inte ätit den soppan på många år (den är ju inte vegansk) och har ärligt talat ingen aning om hur den smakar längre, men det var just en sådan soppa jag tänkte på en kall vinterdag när jag blev riktigt sugen på tomatsoppa. En mjuk, enkel och okomplicerad soppa som värmer under kyliga dagar och går snabbt att laga. Jag kunde visserligen inte låta bli att fylla min soppa med en hel del olika kryddor (älskar mycket kryddor, här hemma mäts de ofta i matskedar snarare än teskedar), men den känns trots det både snabb och lättlagad.

Soppan är väldigt god för sig själv, men det är toppingen som ger den den där extra lyxkänslan. Krispiga, vitlöksdoftande surdegskrutonger, nötiga pumpafrön och syrlig surkål lyfter verkligen den ganska klassiska tomatsoppan. De tillför massor av smak och ger dessutom lite att tugga på, vilket jag tycker behövs i mixade soppor. Du kan såklart byta mot sådant du har hemma (till exempel glutenfritt bröd om du vill äta glutenfritt, eller något annat syrat om du liksom jag har fullt av burkar i kylskåpet), men skippa inte toppingen! Det gör verkligen soppan så mycket godare.

Tomatsoppa, cirka 4 portioner
2 gula lökar
4 selleristjälkar
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
800 g krossade tomater
1 liter vatten
3 dl vegetabilisk matlagningsgrädde
1 dl röda linser
½ dl tomatpuré
½ dl basilika, fryst
1 ½ msk torkad oregano
1 msk ljus miso
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk rödvinsvinäger
½ tsk socker
½ krm cayennepeppar
2 ½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Dela och skiva lökarna. Skär sellerin i tunna skivor och grovhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en stor gryta och stek lök, vitlök, selleri och lagerblad tills löken har mjuknat och börjar få färg. Tillsätt tomatpuré och miso, och rör om tills det har blandats väl med grönsakerna.

Häll i krossade tomater, vatten, grädde, röda linser, basilika, oregano, paprikapulver, timjan, cayennepeppar, salt och svartpeppar i grytan. Koka upp och låt sedan soppan koka under lock i cirka 20 minuter.

Ta bort lagerbladen och mixa sedan soppan slät med en mixerstav (skulle du glömma är det ingen katastrof, av erfarenhet vet jag att lagerblad går förvånansvärt bra att mixa). Tillsätt rödvinsvinäger och socker, och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera soppan tillsammans med surkål, pumpakärnor och vitlökskrutonger.

Vitlökskrutonger
3 skivor surdegsbröd
3 vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
Salt

Pressa vitlöksklyftorna och lägg dem i en skål tillsammans med rapsoljan. Rör om ordentligt, och låt det gärna stå och dra en stund så att vitlökssmaken sprider sig i oljan.

Dela brödskivorna i en till två centimeter stora bitar. Blanda brödbitarna med vitlöksoljan och sprid sedan ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över salt och rosta krutongerna i ugnen på 200 grader i cirka 12-15 minuter tills de är gyllenbruna. Rör om efter 10 minuter och håll koll så att krutongerna inte blir brända.

Till servering
Surkål
Pumpakärnor

Lämna ett svar