Tomat- och linssallad med örter

Vilken härlig sommarvärme vi har fått den senaste veckan! Våra små körsbärstomater på friland har äntligen börjat mogna, och i växthuset har vi skördat mängder av alla möjliga sorter. Det betyder såklart tomatsallad! Jag gillar ju att ta tillvara och spara inför vintern, och har hunnit stoppa flera burkar tomatsås och ketchup i frysen redan. Men jag försöker påminna mig själv om att passa på att äta riktigt mycket färska tomater också, det är ju faktiskt nu de är som allra godast.

Den här sommaren har jag gjort flera olika former av tomatsallad, bland annat denna lite matigare variant med belugalinser och nyskördade sockerärtor. Salladen smaksätts med mynta (det blir mycket mynta nu, men det smakar ju verkligen sommar) och citronmeliss, som inte bara duger till te utan faktiskt fungerar riktigt bra även som krydda. Tomatsalladen passar bra som tillbehör till de flesta sommarrätter, och kan förslagsvis serveras vid nästa grillkväll.

Tomat och linssallad med örter, cirka 4 portioner
500 g körsbärs- eller babyplommontomater
75 g sockerärtor
2 dl belugalinser
2 msk hackad mynta
2 msk hackad citronmeliss
2 msk olivolja
2 msk äpplecidervinäger
¾ tsk salt
Svartpeppar

Koka belugalinserna i rikligt med vatten tills de är precis mjuka, cirka 12-15 minuter. Slå av dem i ett durkslag, skölj dem i kallt vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt.

Dela tomaterna i halvor eller fjärdedelar beroende på storlek. Ta bort fästet på sockerärtorna och skär dem i mindre bitar.

Blanda ihop olivolja, äpplecidervinäger, salt och peppar i en liten skål. Lägg över linserna i en serveringsskål och rör sedan ner dressingen. Tillsätt tomater, sockerärtor och hackade örter, och blanda ordentligt. Smaka eventuellt av med mer salt.

Lämna ett svar