Tofuribs i apelsinmarinad

En vit skål med tofuribs, sedd framifrån. Bland ribsen ligger en stjärnanis. Runt skålen syns granris med ljusslinga och några julgranskulor i rött och silver.

Julen är på ingång och det börjar bli dags att tänka på all den goda julmaten som ska dukas upp den tjugofjärde. På mitt julbord har jag några rätter som alltid finns med, som till exempel mina julkryddade solrosbullar. Det brukar också tillkomma något nytt varje år (man kan ju aldrig få för mycket julmat), och årets nytillskott är dessa goda tofuribs. Jag smaksätter ribsen med en sötsyrlig apelsinmarinad, som är kryddad med kanel, kryddnejlika och stjärnanis. Genom att tillaga ribsen två gånger blir tofubitarna både fasta och lite tuggiga, vilket gör att de passar perfekt som ribs. Tofuribsen lär nog bli ett återkommande inslag på julbordet, och jag ser redan fram emot att göra dem igen till jul.

Om du vill spara lite tid på julafton går det bra att göra ribsen i förväg, och bara värma dem när det är dags att äta. Då blir de dessutom lite extra tuggiga, vilket jag tycker är riktigt gott. Kom bara ihåg att spara marinaden som blir kvar i formen och ringla över vid servering.

En vit skål med tofuribs, sedd uppifrån. Runt skålen ligger granris med en ljusslinga, några röda julgranskulor, kryddnejlikor, stjärnanis och en kanelstång med ett rött band runt.

Tofuribs i apelsinmarinad, 16 stycken

Tofuribs
400 g fast tofu
1 msk mörk kinesisk soja
1 msk rapsolja
½ tsk rökt paprikapulver
½ tsk salt

Apelsinmarinad
¾ dl råsocker
½ dl äppelcidervinäger
½ dl färskpressad apelsinjuice
1 apelsin, zest
1 msk riven ingefära
½ msk mörk kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
2 stjärnanis
¼ tsk mald kanel
¼ tsk mald kryddnejlika

Blanda alla ingredienser till apelsinmarinaden i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan marinaden småkoka utan lock i cirka 5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.

Skiva tofun i åtta skivor. Dela sedan skivorna på längden så att du får sexton avlånga bitar.

Rör ihop soja, rapsolja, rökt paprikapulver och salt. Blanda ner tofun och låt dra i cirka 15 minuter.

Sprid ut tofubitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Baka bitarna i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Vänd tofun och baka den ytterligare cirka 5 minuter. Ta ut tofun ur ugnen och låt svalna.

Häll apelsinmarinaden i en påse eller skål. Blanda runt så att alla bitar täcks, ställ in i kylskåpet och låt tofun marinera över natten. Vänd dem gärna någon gång under tiden så att alla bitar blir jämnt marinerade.

Lägg tofun i en ugnsform och häll över marinaden. Tillaga dem i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Servera gärna tofuribsen tillsammans med marinaden som är kvar i formen.

En vit skål med tofuribs, sedd framifrån. Bland ribsen ligger en stjärnanis. Runt skålen syns granris med en ljusslinga, kryddnejlikor, en kanelstång med ett rött band runt och några julgranskulor i rött och silver.

6 kommentarer

    1. Jag har inte testat, men det borde fungera. Det blir ju lite annan konsistens, men tempeh brukar vara bra på att dra åt sig marinad så det blir nog väldigt gott 🙂 Däremot får man kanske hålla lite koll när man har dem i ugnen, särskilt första omgången, och eventuellt anpassa tiden lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *