Tofupaj med pesto och soltorkade tomater

En tofupaj som någon tagit en bit av. Pajen är omgiven av en skål pesto, basilika och några tomater.

Den här sommaren odlar vi mängder av basilika i växthuset, och jag har gjort burk efter burk med pesto. En del blandar jag med pasta eller rostad potatis, lite hamnar i frysen inför vintern och resten använder jag till att toppa den här goda pajen med. Istället för att använda ägg gör jag min pajstanning på tofu, vilket blir riktigt bra. Sedan smaksätter min tofupaj med soltorkade tomater och växtbaserad fetaost, och ringlar rejält med pesto över. Jag tycker att paj är perfekt sommarmat eftersom det kan ätas både varmt och kallt, och tar gärna med det som matsäck till semesterns alla picknickar och utflykter.

Jag bakar en pajdeg med kokt potatis i, eftersom jag tycker det blir mycket godare än traditionell pajdeg. Det är perfekt om man råkar ha några enstaka potatisar över från en middag, men om du hellre vill göra en vanlig pajdeg går det såklart lika bra.

Ett fat med en bit tofupaj. I kanterna skymtas resten av pajen, en skål pesto, basilika och några tomater.

Tofupaj med pesto och soltorkade tomater, cirka 4-6 portioner

Fyllning
400 g fast tofu
100 g vegansk fetaost
50 g soltorkade tomater
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
2 msk näringsjäst
1 msk citronjuice
¼ tsk salt
Svartpeppar

Pajdeg
150 g kall kokt potatis
120 g dinkelmjöl
50 g mjölkfritt margarin + extra till att smörja formen
½ tsk salt

Pesto
65 g basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 msk näringsjäst
½ msk solrosfrön
½ msk citronjuice
¼-½ tsk salt

Lägg alla ingredienser till peston i en mixerskål och mixa med en stavmixer tills allt är finfördelat. Häll över peston i en burk och låt stå en stund.

Lägg tofu, matlagningsgrädde, näringsjäst, citronjuice, salt och peppar i en matberedare och mixa till en jämn röra.

Finhacka soltorkade tomater och rödlök. Pressa eller riv vitlöksklyftan, och skär fetaosten i små bitar. Blanda ner alltihop i tofuröran.

Mosa potatisen med en gaffel, och blanda sedan ihop potatis, smör och salt i en skål. Tillsätt mjölet och arbeta ihop det till en deg.

Smörj en pajform (min form är cirka 25 cm i diameter) och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka upp degen runt kanterna så att den inte glider ner under tillagningen. Stick några hål i botten och förgrädda sedan degen på 200 grader i cirka 10 minuter.

Lägg över fyllningen i pajskalet, och grädda sedan pajen i ytterligare 20 minuter. Låt den stå en liten stund innan servering, och ringla sedan över peston.

En tofupaj med pesto ringlad ovanpå. Pajen omges av basilika och några tomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.