Tempehtacos med tomatsalsa och chipotleaioli

Ett fat med tre tempehtacos. Fatet omges av en bricka med tomater, en skål chipotleaioli, en skål tomatsalsa, några limefrukter och jalapeño.

Växthuset har levererat mängder med tomater i år, i alla möjliga färger och storlekar. Det finns så mycket gott att laga med tomater, och en sak jag ofta gör är en syrlig tomatsalsa att servera till mina fredagstacos. Det gäller ju att passa på nu när det äntligen är säsong för det! Salsan smaksätter jag med lime och jalapeño, men vanlig chili funkar också om du vill ha det extra starkt. Jag gillar att göra tacofärsen på hackad tempeh, eftersom det både är smakrikt och får ett fint tuggmotstånd. Färsen serverar jag i små tortillabröd, och sedan toppar jag mina tempehtacos med tomatsalsan och en krämig chipotleaioli.

Jag gör min tacofärs på min hemgjorda ärttempeh, men köpt tempeh fungerar såklart också bra. Tempeh brukar gå att hitta i vanliga matbutiker, se bara till att välja en neutral sort som inte är kryddad.

Två tempehtacos med tomatsalsa och chipotleaioli. Ett fat med fler tacos skymtas i ena hörnet, och i kanterna syns några tomater, en skål med tomatsalsa, ett tortillabröd och lite lime.

Tempehtacos med tomatsalsa och chipotleaioli, cirka 4 portioner

Tempehtacos
400 g tempeh
1 gul lök
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
½ dl ljus soja
½ dl vatten
2 msk limejuice
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
½ msk oregano
Salt
Svartpeppar
Rapsolja till stekning

Chipotleaioli
2 dl rapsolja
3 msk kikärtsspad
½ msk limejuice
1 tsk chipotlepulver
¼ tsk salt
1 lime, zest
1 vitlöksklyfta

Tomatsalsa
400 g tomater, gärna små
1-2 jalapeño
½ dl finhackad rödlök
1 msk limejuice
1 krm salt

Till servering
12 små tortillabröd *

För att göra chipotleaiolin, skala vitlöksklyftan och riv zesten från limen. Lägg alla ingredienser utom rapsoljan i en mixerskål. Mixa med stavmixer tills vitlöken är finfördelad och vätskan är jämn och bubblig. Häll försiktigt i oljan i en tunn stråle, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att mixa. Det är viktigt att inte hälla i för mycket olja på en gång, då kan aiolin skära sig. Mixa tills du har en krämig, slät sås. Låt gärna aiolin stå en stund före servering så att smakerna kommer fram ordentligt.

Hacka tomaterna grovt och finhacka jalapeñon. Blanda alla ingredienser till tomatsalsan i en skål.

Finhacka lök, vitlök och chili. Skär tempehn i små tärningar.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt vitlök och chili, och stek ytterligare någon minut. Tillsätt tempehn, och stek tills tempehn har fått färg. Blanda ner spiskummin, paprikapulver och oregano och fortsätt steka ytterligare några minuter. Häll över soja, vatten och limejuice och låt allting koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

Fördela tempehfärsen i tortillabröden. Toppa med tomatsalsa och chipotleaioli, och servera direkt.

* Välj glutenfria tortillabröd om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Ett fat med tre tempehtacos. Fatet omges av en bricka med tomater, limeklyftor, lite utspilld tomatsalsa och gröna blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.