Tempeh- och valnötsbolognese

Två vita skålar med tempeh- och valnötsbolognese, sedda ovanifrån. I den nedre skålen är en gaffel nedstucken. Den övre skålen står på en skärbräda och är toppad med basilikablad. Runt skålarna står mindre skålar med valnötter och parmesan samt en basilikaplanta.

Mina föräldrar har ett stort valnötsträd i sin trädgård, och varje år får jag en stor påse nötter som min pappa har räddat undan de hungriga små ekorrarna. Ekorrarna springer fram och tillbaka hela dagarna och gräver ner nötter inför vintern i alla rabatter, men som tur är brukar det finnas så det räcker till alla. Det känns otroligt lyxigt att få laga mat med hemodlade valnötter, och valnötter ger ett så fint djup i växtbaserade rätter. Jag använder det gärna i grytor, eller som här i min smakrika tempeh- och valnötsbolognese. Hackad tempeh och mixade valnötter blir en riktigt god och saftig färs, som får puttra länge tillsammans med tomater och rödvin. Jag lagar det gärna som en lyxig helgmiddag, men det är också perfekt om du vill göra ett långkok till veckans matlådor.

Jag använder min hemgjorda ärttempeh i bolognesen, men du kan såklart använda vilken tempeh du vill. Se bara till att välja en neutral sort som inte är kryddad. Om du vill prova att göra egen tempeh berättar jag hur jag gör här.

En skål med bolognese sedd från sidan. Bolognesen är toppad med basilikablad, och någon tar upp pasta ur skålen med en gaffel. I bakgrunden skymtas valnötter och basilika.

Tempeh- och valnötsbolognese, cirka 4-6 portioner
400 g tempeh
200 g valnötter
100 g morot
1 gul lök
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
800 g krossade tomater
2 dl rött vin
2 dl växtbaserad matlagningsgrädde *
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
2 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Till servering
Spagetti eller annan pasta *
Vegansk parmesanost

Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen på 150 grader i 15 minuter. Häll över dem i en skål och låt svalna. Mixa dem sedan grovt i en matberedare.

Finhacka lök, vitlök, morot och selleri. Skär tempehn i små tärningar.

Hetta upp lite olja i en gryta och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt morot och selleri, och stek tills det börjar få färg. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare någon minut. Lägg i den hackade tempehn i grytan och fortsätt steka tills även tempehn börjar få färg.

Rör ner tomatpurén och låt den steka någon minut. Häll i vinet och låt det koka in i tempehn. Tillsätt därefter mixade valnötter, krossade tomater, grädde, lagerblad, oregano, salt och peppar. Koka upp och låt sedan bolognesen koka under lock i cirka 30-60 minuter. Rör om några gånger under tiden. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Servera bolognesen med nykokt pasta och toppa med vegansk parmesanost vid servering.

* Använd glutenfri matlagningsgrädde och servera bolognesen med glutenfri pasta om du vill göra receptet helt glutenfritt.

En vit skål med tempeh och valnötsbolognese, stående på en träskärbräda. Bolognesen är toppad med basilikablad, och i pastan är en gaffel nedstucken. I kanterna skymtas skålar med valnötter samt basilikablad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.