Tamarindwok med krispig tofu

En skål tamarindnudlar sedd framifrån, som någon plockar upp en bit tofu ur med ätpinnar.

Hösten är den perfekta tiden att laga wok, för nu finns det så många olika grönsaker och rotfrukter att skörda. Jag brukar alltid ha morot i, och här får morotsstavarnna sällskap av zucchini och kålrabbi. Kålrabbi är en lite ovanlig grönsak som alla inte känner till, men jag tycker att den är både god och lättodlad. Den påminner lite om rädisa i smaken, och gör sig riktigt bra både rå och tillagad. Här har jag använd den till en riktigt smakrik tamarindwok, där jag blandar grönsakerna med krispiga tofubitar och en syrlig tamarindsås.

Tamarindpasta säljs på burk och är en sötsyrlig pasta som görs av tamarindfrukt. Det används bland annat för att ge den klassiska smaken till pad thai, men går såklart att ha till mycket annat också. Tamarind ger en väldigt fräsch och syrlig smak, som bryter av perfekt mot söta grönsaker eller stark chili. Du hittar det lättast i asiatiska butiker eller på nätet.

En skål tamarindwok med krispig tofu och ris, sedd uppifrån. Bredvid skålen ligger ett par ätpinnar, och i kanterna skymtar chilifrukter, lime och gröna blad.

Tamarindwok med krispig tofu, cirka 4 portioner

Krispig tofu
400 g tofu
1 dl majsstärkelse
2 msk japansk soja
1 msk limejuice
Olja till stekning

Sås
2 vitlöksklyftor
4 msk japansk soja
3 msk lönnsirap
2 msk tamarindpasta
2 msk vatten
1 msk majsstärkelse
1 msk limejuice
1 msk riven ingefära

Övrigt
100 g morot
100 g kålrabbi
100 g zucchini
1 röd chili

Till servering
Ris

Pressa tofun i minst en timme, genom att vira in den i en kökshandduk eller hushållspapper och lägga något tungt ovanpå.

Rör ihop majsstärkelsen och vattnet. Pressa eller riv vitlöksklyftorna, och blanda därefter ner resten av ingredienserna till såsen.

Skär tofun i centimeterstora tärningar, och lägg bitarna i en skål med soja och limejuice. Låt det stå en stund så att marinaden får dra in ordentligt, och blanda gärna några gånger under tiden.

Skär morötterna och kålrabbin i tunna stavar. Skiva zucchinin och dela skivorna i halvmånar eller fjärdedelar, skär chilin i tunna skivor.

Flytta över tofubitarna till en annan skål, och häll över majsstärkelsen. Vänd runt tofun så att alla bitar blir ordentligt täckta. Hetta upp lite olja i en stekpanna, och stek sedan tofun på medelvärme tills bitarna har fått fin färg och yta på alla sidor. Stek eventuellt tofun i två omgångar om inte allt får plats i stekpannan samtidigt. Lägg sedan över tofun på en tallrik.

Torka ur stekpannan och hetta upp lite ny olja. Stek zucchinin och chilin i ett par minuter tills zucchinibitarna har mjuknat något. Tillsätt morotsstavarna och fortsätt steka tills de precis har börjat mjukna. Rör ner kålrabbin och fortsätt steka ytterligare någon minut. Sänk värmen, vänd ner tofun i stekpannan och häll sedan över såsen. Blanda ordentligt och låt det koka ihop någon minut så att såsen tjocknar, och ta sedan bort stekpannan från värmen.

Servera tamarindwoken direkt tillsammans med ris.

En skål tamarindwok med krispig tofu. Ytterligare en skål skymtas i bakgrunden, och i kanterna ligger röda chilifrukter och lime. Över den bakre skålen ligger ett par ätpinnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.