Tacos med rabarbersalsa och rädisor

Äntligen är rabarbersäsongen här! Lagom till skördesäsongens början fick jag ta över en ny odlingslott, och där växer två enorma rabarberplantor. Första skörden blev nästan två kilo och då fanns det ändå mängder kvar, så i år ska vi äta massor med paj. Jag ska även testa lite nya sätt att använda det i matlagningen, för rabarber passar inte bara bra i sötsaker utan kan också användas för att tillsätta syra i olika rätter. Man kan exempelvis ha det i grytor istället för citron, eller så kan man göra en riktigt god tacosalsa.

För mig hör tacos och fruktiga salsor ihop och jag tycker inte att det blir riktigt lika gott utan, men mango går ju inte att köpa närodlat och tomaterna dröjer ännu några månader. Under vår och försommar gör jag istället en stark rabarbersalsa som jag kombinerar med säsongens första rädisor. Jag gillar att salsan är riktigt syrlig och tycker den passar perfekt till den lite söta bönröran, men om du tycker att den är för sur kan du såklart söta den lite grann. Rabarbersalsan går utmärkt och frysa, så om du har mycket rabarber kan du göra några extra burkar och ställa i frysen. Tänk vad gott att plocka fram dem i höst och vinter!

Tacos med rabarbersalsa och rädisor, cirka 4 portioner

Rabarbersalsa
250 g rabarber
1 gul lök
1 rödlök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
½ dl vatten
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Skala eventuella grova rabarberstjälkar och skär sedan stjälkarna i tärningar. Finhacka lök, chili och vitlök.

Lägg löken, chilin och vitlöken i en kastrull med en skvätt olja och stek på medelvärme tills löken har mjuknat. Tillsätt rabarber, vatten, salt och peppar. Låt salsan småkoka under lock några minuter tills rabarbern har mjuknat men inte kokat sönder helt. Häll över i en burk och låt svalna.

Bönröra
8 dl kokta svarta bönor
2 gula lökar
1-2 röda chili
5 vitlöksklyftor
3 msk spiskummin
2 msk paprikapulver
1 msk citronjuice
¾ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Finhacka lök, chili och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken, chilin och vitlöken tills det mjuknat och börjar få färg. Tillsätt bönor, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Blanda ordentligt och låt steka ytterligare några minuter. Rör ner citronjuicen och smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Till servering
8 tortillabröd *
Skivade rädisor
Hackad rödlök
Groddar

Fyll tortillabröden med bönröra och lägg sedan på rejält med salsa. Toppa med rädisor, rödlök och groddar.

* Välj glutenfria tortillabröd för att göra receptet glutenfritt.

Lämna ett svar