Tacos med chipotlerostad pumpa och limepicklad rödkål

Tre tacos med bönröra, chipotlerostad pumpa, limepicklad rödkål och syrlig limesås på ett fat. De omges av en halv butternutpumpa, skålar med limesås och rödkål, lime, chilifrukter och röda höstlöv.

Pumpa är en av höstens bästa råvaror, och min favorit är butternutpumpa. Den är väldigt allsidig och går att använda i många olika rätter, men allra bäst gillar jag att rosta den i ugnen. Jag kryddar gärna pumpan med chili och serverar den tillsammans med något syrligt, eftersom det bryter av väldigt fint mot den söta smaken.

Rostad pumpa har såklart också mängder av användningsområden, men utöver att bara äta pumpan som ett tillbehör till maten brukar jag ofta servera den till tacos. Mina tacos är baserade på en röra på svarta bönor, och de söta krämiga pumpabitarna passar perfekt i en höstig variant. Här har jag smaksatt pumpan med chipotlepulver som ger både lite styrka och rökighet, och kombinerar den med färgstark limepicklad rödkål och en syrlig limesås. Allting serveras i små tortillabröd och toppas med massor av färsk salladslök för extra krisp.

Tre tacos med bönröra, chipotlerostad pumpa, limepicklad rödkål och syrlig limesås De omges av skålar med limesås och rödkål, lime, chilifrukter och röda höstlöv.

Tacos med chipotlerostad pumpa och limepicklad kål, cirka 4 portioner

Limepicklad rödkål
200 g rödkål
2 msk limejuice
½ tsk salt

Strimla kålen fint. Lägg den i en skål och blanda ner limejuice och salt. Låt smakerna dra in medan du förbereder resten.

Syrlig limesås
2 dl växtbaserad crème fraiche *
1 vitlöksklyfta
1 lime, zest
½ msk limejuice
¼ tsk salt

Pressa vitlöksklyftan, och blanda sedan alla ingredienserna till såsen i en skål. Låt såsen dra en stund så att alla smakerna kommer fram ordentligt.

Chipotlerostad pumpa
400 g butternutpumpa, skalad och urkärnad
1 msk rapsolja
1 tsk chipotlepulver
¾ tsk salt
Svartpeppar

Skär pumpan i tärningar och lägg dem i en skål. Blanda ner rapsolja, chipotlepulver, salt och peppar. Sprid ut pumpabitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.

Bönröra
6 dl kokta svarta bönor
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
½ dl vatten
2 msk limejuice
1½ msk spiskummin
1½ msk paprikapulver
1 msk oregano
¾ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Finhacka lök, vitlök och chili. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt vitlök och chili, och stek ytterligare en stund tills allt har fått fin färg. Rör ner bönor, spiskummin, paprikapulver, oregano, salt och peppar, och häll sedan i vattnet. Blanda ordentligt och låt steka tills bönorna är varma. Rör ner limejuicen och ställ sedan bönorna åt sidan.

Till servering
2-3 salladslökar, skivade
12 små tortillabröd *

Fördela bönröran, den rostade pumpan, rödkålen och limesåsen i tortillabröden, och toppa med skivad salladslök. Servera direkt.

* Välj en glutenfri crème fraiche, till exempel en sojabaserad, och använd glutenfria tortillabröd om du vill göra receptet helt glutenfritt.

Tre tacos med bönröra, chipotlerostad pumpa, limepicklad rödkål och syrlig limesås på ett fat. I bakgrunden skymtas butternutpumpor, lime, chilifrukter och röda höstlöv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.