Syltkakor med rabarber

Äntligen är sommarvärmen i sikte! Nästa vecka ser det ut att bli närmare 20 grader här, vilket lägligt nog sammanfaller med min födelsedag. Jag hoppas på en mysig födelsedagspicknick ute på en solvarm gräsmatta, där vi kan duka upp hembakta bullar och småkakor. Det blir nog någon sorts chokladkakor, och så en omgång av dessa små syltkakor fyllda med hemgjord rabarbersylt på säsongens första rabarber. Allting har växt så långsamt den här våren men rabarbern har äntligen börjat komma igång och växa ordentligt nu, så den senaste veckan har jag vågat börja skörda lite försiktigt.

Mina syltkakor bakar jag på dinkelmjöl, vilket jag ofta föredrar framför vetemjöl. Jag har testbakat kakorna även med vetemjöl, men tycker att dinkelmjöl ger mycket bättre smak. Kakorna är som godast och krispigast när de är nybakade och bara precis har svalnat. Efter hand kommer de att dra åt sig av fukten från sylten och blir lite mjukare, men är såklart fortfarande riktigt goda. När du fyller kakorna kommer du inte behöva all sylt, men eftersom det går åt lite olika mycket sylt beroende på hur stora hål man gör i kakorna tycker jag att det är bättre att det blir lite över än att det skulle råka ta slut. Jag tycker att rabarbersylten är lagom till ungefär två omgångar syltkakor, men överbliven sylt passar också perfekt tillsammans med nybakta scones och vispgrädde.

Syltkakor med rabarber, 40 stycken
270 g dinkelmjöl (cirka 4 ½ dl)
200 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
½-1 dl rabarbersylt

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt margarinet och arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Det är viktigt att margarinet är rumstempererat när du blandar i det, annars spricker kakorna lättare.

Dela degen i 40 bitar. Rulla varje bit till en boll och gör hål i mitten med hjälp av fingrarna. Fukta eventuellt händerna med lite vatten så fastnar inte degen lika lätt. Gör hålen efterhand som du rullar bollarna istället för att göra dem sist, då är chansen mindre att kakan spricker. Om den ändå skulle spricka när du gör hål går det bra att rulla en ny boll och börja om.

Fördela kakorna på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Fyll dem med rabarbersylt, och baka sedan kakorna i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Låt syltkakorna svalna på plåten innan servering.

Rabarbersylt, cirka 1 ½-2 dl
250 g rabarber
1 ½ dl strösocker

Skala eventuellt grövre stjälkar (väg i så fall rabarbern efter att du skalat den) och skär stjälkarna i skivor. Lägg rabarber och socker i en kastrull och koka upp försiktigt under omrörning så att sockret smälter och rabarbern börjar vätska ur. Koka sylten på medelvärme utan lock tills den börjar bli tjock, cirka 20-25 minuter. Rör om ofta så att det inte bränner fast i botten. Häll över rabarbersylten i en burk och låt svalna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.