Surkålsgryta med rökig tempeh

Varje höst gör jag mängder med surkål, och fyller gärna hela kylskåpet med burkar. Det mesta äter vi som tillbehör till maten, men en del använder jag också i olika maträtter. Surkål sätter nämligen en fantastisk smak på olika grytor, och gör att maten känns lite fräschare även om man kanske inte har så mycket färska grönsaker vid den här tiden på året. Här har jag använt den i en värmande vintergryta, som utöver surkål även innehåller röda äpplen från höstens skörd, rotfrukter och min hemgjorda ärttempeh som fått dra i en rökig marinad. Grytan är väldigt smakrik med en härlig syra, och har snabbt blivit en favorit här hemma. Nästa år får jag kanske göra ännu mer surkål, så att jag säkert kan äta den under hela vintern.

Surkål kan variera lite i salthalt och smaksättning. Jag smaksätter min surkål med äpple och lite kummin, och gör den med 1,5% salt. Vissa recept använder mer salt och ger därmed ett lite saltare resultat, och om din surkål innehåller mycket salt kan du eventuellt behöva justera saltmängden i receptet.

Surkålsgryta med rökig tempeh, cirka 4-6 portioner

Rökig tempeh
400 g tempeh
½ dl rapsolja
½ dl japansk soja
1 msk lönnsirap
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk liquid smoke
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Blanda alla ingredienser utom tempehn i en skål eller plastpåse. Skär tempehn i tärningar och vänd ner den i marinaden. Låt tempehn marinera i några timmar, helst över natten. Vänd gärna runt tempehn några gånger under tiden så att alla bitarna drar åt sig smak ordentligt.

Surkålsgryta
1 kg fast potatis
400 g morötter
300 g surkål
200 g äpple
2 gula lökar
2 selleristjälkar
4 vitlöksklyftor
8 dl vatten
½ dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
½ msk rökt paprika
½ msk mejram
2 tsk salt
1 tsk socker
½ tsk hel kummin
10 kryddpepparkorn
6 enbär
4 lagerblad
Svartpeppar
Olja till stekning

Skala potatis och morötter. Skär potatisen i lagom stora bitar och skiva morötterna tunt.
Halvera och skiva de gula lökarna. Finhacka selleri, vitlök och enbär.

Hetta upp lite olja i en stor gryta, och stek lök och lagerblad tills löken har mjuknat. Tillsätt selleri, vitlök och kummin, och låt steka tills det börjar få lite färg. Rör ner tomatpurén och låt steka ytterligare någon minut.

Tillsätt vatten, potatis, morötter, surkål, paprikapulver, rökt paprikapulver, mejram, salt, socker, kryddpeppar, enbär och svartpeppar. Blanda ordentligt, koka upp och låt sedan grytan koka under lock tills potatisen är helt mjuk, cirka 45 minuter. Rör gärna om några gånger under tiden.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Häll i tempehn samt eventuell överbliven marinad, och stek på medelvärme tills marinaden har kokat in och tempehn har fått fin färg.

Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Blanda i äppelbitarna i grytan när den har kokat färdigt, och låt den stå ytterligare någon minut så att äpplena mjuknar. Smaka eventuellt av med mer salt, och vänd sedan ner tempehn i grytan. Låt stå tills tempehn är varm och servera sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.