Surdegstoast med syrlig bönröra och vitlöksrostade tomater

Surdegstoast med syrlig bönröra och rostade tomater, med ett fat brödskivor, färska tomater och basilikakvistar i bakgrunden.

Nu är vi mitt i skördetiden, och i växthuset börjar alla tomater att skifta färg. Jag passar på att äta så många som det bara går, för det är ju just nu som de är som allra godast. Många äter jag färska direkt som de är och en del hamnar i olika tomatsallader, men några rostar jag i ugnen och toppar dessa goda surdegstoast med. Söta, mjuka tomater, krispigt bröd och en krämig, syrlig bönröra med citron är en perfekt kombination som ger riktigt goda mackor. Servera surdegstoasten som förrätt, till lunch eller som en lättare middag.

Jag älskar surdegsbröd och äter nästan bara det nuförtiden, och tycker verkligen att det gör mackorna extra goda. Om du inte har något surdegsbröd (eller mot förmodan inte gillar det) går det såklart bra att använda annat bröd också, men välj gärna ett med lite mer struktur.

Två tallrikar med surdegstoast med syrlig bönröra och rostade tomater, omgivna av färska tomater och basilikakvistar.

Surdegstoast med syrlig bönröra och vitlöksrostade tomater, 2-4 portioner

Syrlig bönröra
4 dl kokta vita bönor
4 msk rapsolja
1½-2 msk citronjuice
1 citron, zest
½ tsk salt
Svartpeppar

Lägg vita bönor, rapsolja, citronjuice, citronzest, salt och svartpeppar i en mixerskål och mixa med en stavmixer tills det blir en slät röra. Lägg över bönröran i en skål och ställ åt sidan.

Vitlöksrostade tomater
500 g små tomater
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar

Halvera tomaterna och pressa vitlöksklyftorna. Sprid ut tomaterna i en ugnsform och blanda sedan ner vitlök, olivolja, salt och peppar. Rosta tomaterna i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter. Rör om några gånger under tiden.

Övrigt
4 skivor surdegsbröd
Mjölkfritt margarin
Hackad basilika

Smält lite margarin i en stor stekpanna och stek brödskivorna på båda sidor tills de är gyllenbruna. Stek dem eventuellt i omgångar om inte alla får plats samtidigt.

Lägg brödskivorna på tallrikar, bre på den syrliga bönröran och lägg de rostade tomaterna på toppen. Strö över lite hackad basilika och servera sedan direkt.

Surdegstoast med syrlig bönröra och rostade tomater, omgivet av skivat bröd, färska tomater och basilikakvistar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.