Sedan jag började baka surdegsbröd har konsumtionen av mackor ökat rejält här i huset. Surdegsbröd är ju inte bara gott att äta med pålägg, utan funkar dessutom perfekt till att göra riktiga lyxmackor med flera olika sorters topping. Den här mackan har krispig svartkål, rostad butternutpumpa och en krämig bönröra som bryter av pumpans sötma fint med chili och citron. Om du är en sådan person som gillar att laga mat på morgonen (det är inte jag) blir det här en riktigt lyxig frukost. Den funkar också utmärkt som lunch eller lättare middag, kanske tillsammans med en sallad.
Jag bakar eget bröd, men det går såklart bra att köpa ett också. I så fall rekommenderar jag att gå till ett bageri och köpa ett riktigt surdegsbröd. De har ofta ett par sorter i vanliga butiker också, men de brukar inte smaka lika bra.
De här mackorna får mig riktigt sugen på att odla egen pumpa. Svartkål har vi ute i landet (det går att byta ut mot grönkål om du skulle ha mycket av det), men pumpa har jag inte testat att odla än. I år har jag dock köpt hem frön som ligger och väntar på att petas ner i jorden, men än är det ju många veckor kvar även här i söder.
Surdegstoast med pumpa och svartkål, 2 stycken
Bönröra
3 dl kokta vita bönor
½ dl vegetabilisk matlagningsgrädde
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½-1 röd chili
1 citron, zest
2 msk citronjuice
½ msk torkad salvia
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
Hacka schalottenlök, vitlök och chili fint. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek det på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt bönor och salvia och stek därefter ytterligare några minuter. Blanda ner grädde, citronzest och citronjuice och låt allt koka ihop tills vätskan har reducerats till en krämig röra. Smaka av med salt och peppar.
Övrigt
2 stora skivor ljust surdegsbröd
300 g skalad, urkärnad pumpa (cirka 350 g oskalad)
100 g svartkål
Svartpeppar
Salt
Olja och mjölkfritt margarin till stekning
Skär pumpan i klyftor, cirka 1 cm tjocka. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över salt och peppar. Rosta pumpan i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter tills den är helt mjuk.
Skär bort mittnerven på svartkålsbladen och skär dem sedan i mindre bitar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek svartkålen på medelvärme tills den mjuknat och börjar bli krispig. Smaka av med salt och peppar.
Smält en klick margarin i en stor stekpanna och stek brödskivorna på båda sidor tills de är gyllenbruna. Lägg sedan över dem på två tallrikar.
Fördela pumpabitarna på brödskivorna. Lägg sedan på den stekta svartkålen och toppa med bönröra. Servera genast.