Surdegsmackor med tempehbacon och ramslökspesto

Ramslökssäsongen börjar gå mot sitt slut här i Skåne, för nu börjar blomknopparna dyka upp och då tappar bladen smak. Men än finns det tid att mixa ihop en sista omgång pesto, som är ett av mina favoritsätt att använda ramslök. Peston ringlar jag över dessa goda surdegsmackor, som också innehåller rökigt tempehbacon, krispiga böngroddar och nyskördade spenatblad. Jag gör mitt tempehbacon genom att marinera tunna skivor tempeh i en salt, rökig marinad, och även om de såklart inte smakar precis som riktigt bacon blir de väldigt goda! Mackorna passar perfekt att packa ner i picknickkorgen och ta med på vårens utflykter, eller som lunch ute i solen på balkongen eller uteplatsen.

Jag gillar mycket smak på min pesto och använder därför en hel del ramslök, så om du föredrar en lite mildare pesto kan du eventuellt börja med en mindre mängd och smaka dig fram. Om du skulle få pesto över går den utmärkt att frysa in, och det är också ett jättebra sätt att förlänga säsongen. Ramslök behåller nämligen smaken bäst om man blandar den med någon sorts fett, och även om styrkan avtar är peston god även om den legat länge i frysen. Jag gör alltid några extra burkar varje år, så att jag kan njuta av ramslök långt efter att säsongen är slut.

Surdegsmackor med tempehbacon och ramslökspesto, 4 stycken

Tempehbacon
200 g tempeh
2 msk rapsolja
2 msk ljus soja
½ msk mörk soja
½ msk lönnsirap
1 tsk liquid smoke
½ tsk rökt paprikapulver
Svartpeppar
Olja till stekning

Blanda rapsolja, ljus soja, mörk soja, lönnsirap, liquid smoke, rökt paprikapulver och svartpeppar i en skål eller påse. Skär tempehn i tunna skivor, lägg ner dem i marinaden och vänd runt dem så att alla bitar täcks av marinad. Ställ in i kylskåpet och låt tempehn marinera över natten. Vänd gärna runt någon gång under tiden så att marinaden fördelas jämnt.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek tempehn på strax under medelvärme tills skivorna har fått fin färg på båda sidor. Stek eventuellt i omgångar om allt inte får plats i stekpannan samtidigt. Lägg över tempehskivorna på ett fat.

Ramslökspesto
30 g ramslök
1 dl olivolja
½ dl solrosfrön
1 msk näringsjäst
1 msk citronjuice
½ tsk salt

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på hög värme tills de har fått fin färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Häll över i en skål och låt dem svalna helt.

Lägg alla ingredienser till peston i en mixerskål och mixa med stavmixer tills allt är finfördelat.

Till servering
4 skivor surdegsbröd
50 g groddar
Spenatblad
Mjölkfritt margarin

Dela brödskivorna på hälften. Bred margarin på den enda sidan av brödskivorna. Lägg spenatblad på en halva, och lägg en fjärdedel av tempehskivorna ovanpå spenaten. Ringa över ramslökspesto, strö över groddar och avsluta med den andra brödskivan. Upprepa för att göra alla surdegsmackor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.