Surdegsbaguetter med het kikärtsröra

Nu när våren äntligen är här vill jag helst åka iväg på utflykter flera gånger i veckan. Det är så härligt att komma ut på landet, leta efter nya vårtecken och titta på de små nyutslagna blommorna som gömmer sig bland fjolårets höstlöv. Det börjar också bli dags för årets picknickpremiär, för så fort marken torkat upp lite är det mysigt att ta med en filt, mackor och varmt te ut i skogen. Eftersom det fortfarande är ganska kallt tycker jag att det passar bra med lite värmande hetta i utflyktsmackorna, så att man inte fryser alldeles för mycket. Jag har därför gjort en krämig kikärtsröra smaksatt med bland annat chili och citron, så att den både håller en varm och känns härligt vårfräsch. Jag använder torkad chili som jag har kvar från förra året, men färsk eller frusen fungerar också bra. Kikärtsröran har jag lagt i surdegsbaguetter som är bakade efter Farbror Gröns recept, men vill du inte baka finns det färdiga att köpa.

Mackorna är toppade med hemgjorda, okryddade syrade morötter eftersom jag tycker att det både ger en fräsch syra och är en härlig färgklick. Förra året fick vi mängder av morötter i odlingen, och fermentering är ett smidigt sätt att ta vara på dem när man inte har särskilt bra lagringsmöjligheter. Att syra morötter är väldigt enkelt, jag tog bara ett recept på surkål och bytte ut kålen mot grovrivna morötter. Vill du inte göra det själv (eller bara göra mackorna med en gång, fermentering tar ju trots allt lite tid) går det självklart bra att köpa färdiga. Hittar du inte just morötter kan du byta ut dem mot andra syrade grönsaker, till exempel surkål. Tänk på att titta i kyldisken om du vill ha med levande mjölksyrebakterier, de som står i rumstemperatur är pastöriserade och då har bakterierna dött.

Surdegsbaguetter med het kikärtsröra, 4 halvor

Kikärtsröra
5 dl kokta kikärtor
1 dl vegetabilisk crème fraiche, t.ex. Oatlys iMat fraiche
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 citron, zest
1 msk citronjuice
¾ tsk salt
Svartpeppar

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel. Finhacka rödlök och chili, och pressa vitlöken. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med svartpeppar. Låt röran stå en stund, gärna ett par timmar så att smakerna kommer fram ordentligt.

Övrigt
Surdegsbaguetter, 2 stycken cirka 40 cm långa eller flera mindre
Spenat eller andra gröna blad
Syrade morötter

Skär upp baguetterna och lägg i spenatbladen. Fyll på med kikärtsröran och toppa sedan med syrade morötter. Packa gärna in mackorna i smörgås- eller bakplåtspapper och ta med ut på picknick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.