Sticky tempeh med pak choi och färsk vitlök

En skål sticky tempeh med ris. Bredvid skålen ligger två ätpinnar, och i kanterna skymtas en skål ris, en skål sticky tempeh och några vita blommor.

Den här våren har vi lyckats odla riktigt fin pak choi, både i växthuset och på friland. Den har varken gått i blom eller blivit särskilt angripen, vilket annars är lätt hänt. Jag har därför kunnat laga mängder med goda rätter med pak choi, och helst använder jag det i mat inspirerad av de östasiatiska köken. En av favoriterna denna våren är sticky tempeh, där tempehbitar och pak choi blandas med hackad färsk vitlök och en smakrik sås.

Färsk vitlök är en av mina favoriter bland vårprimörerna. Det kan vara lite klurigt att få tag på om man inte odlar själv, men ibland går det att köpa i butiker eller på Reko-ring tidigt på säsongen. Om du inte hittar någon färsk vitlök går det att byta ut det mot lite salladslök och några vitlöksklyftor, eller använda kinesisk gräslök som påminner en del om färsk vitlök i smaken.

Tre skålar med ris och sticky tempeh. I kanterna skymtas färsk vitlök, gröna blad och vita blommor.

Sticky tempeh med pak choi och färsk vitlök, cirka 4 portioner
400 g tempeh
400 g pak choi
50 g färsk vitlök
Salt
Olja till stekning

Sås
4 msk ljus soja
3 msk vatten
2 msk majsstärkelse
2 msk lönnsirap
2 msk riven ingefära
¼ tsk chiliflakes

Till servering
Ris

Rör ihop majsstärkelsen och vattnet. Blanda därefter ner resten av ingredienserna till såsen.

Skär tempehn i tärningar. Separera pak choi-bladen, och dela eventuellt stora blad i mindre bitar. Skiva vitlöksblasten och finhacka själva löken.

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Stek tempehn tills den har fått fin färg på alla sidor, eventuellt i omgångar om inte alla bitar får plats i stekpannan samtidigt. Smaka av med salt och lägg sedan över tempehbitarna på en tallrik.

Hetta upp lite ny olja i stekpannan, och tillsätt pak choi och vitlök. Stek under omrörning tills pak choi-bladen har mjuknat. Lägg tillbaka tempehbitarna i stekpannan. Rör om i såsen, häll i den i stekpannan och blanda ordentligt. Låt stå tills såsen har tjocknat, och ta sedan bort stekpannan från värmen. Servera direkt tillsammans med ris.

En skål sticky tempeh, med två ätpinnar bredvid. I kanterna skymtas en skål ris, en tygservett, vita blommor och några pak choi-blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.