Spenatsoppa med ingefära och citrongräs

Tre skålar spenatsoppa med ingefära och citrongräs, omgivna av mindre skålar med rostade kikärtor och salladslök, några limefrukter och gröna blad.

Nu är spenatsäsongen igång, och i år har vi fullt med spenat både i växthuset och på friland. Jag brukar skörda stora mängder varje vår och frysa in, men en hel del hamnar såklart direkt på tallriken. I år har jag bland annat använt spenaten till att göra en riktigt god spenatsoppa, smaksatt med citrongräs, ingefära och färsk limejuice. Soppan toppar jag med rostade kikärtor och hackad salladslök, eftersom jag tycker att alla släta soppor behöver en krispig topping. De blir så mycket godare med något som bryter av mot den krämiga konsistensen, och kikärtorna gör dessutom soppan lite mer matig.

Jag använder färsk spenat i soppan, men det går bra att byta ut den mot motsvarande mängd fryst spenat istället. Se bara till att tina spenaten innan du lägger i den i soppan.

En skål spenatsoppa med ingefära och citrongräs, omgiven av en skål med salladslök, några limefrukter och gröna blad.

Spenatsoppa med ingefära och citrongräs, cirka 4 portioner

Spenatsoppa
500 g potatis
400 g spenat
60 g citrongräs, cirka 3-4 stjälkar
1 gul lök
2 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
400 g kokosmjölk
2 msk riven ingefära
2 msk limejuice
2 ½ tsk salt
Svartpeppar

Rostade kikärtor
5 dl kokta kikärtor
1 msk rapsolja
½ tsk vitlökspulver
½ tsk salt
Svartpeppar

Till servering
1-2 salladslökar, skivade

Blanda alla ingredienser till kikärtorna i en ugnsform. Sätt in formen i ugnen på 225 grader och rosta kikärtorna i cirka 40 minuter tills de är krispiga. Rör om några gånger under tiden.

Skala potatisen och skär den i bitar. Finhacka lök, selleri och vitlök.

Halvera citrongräset på längden, och lägg stjälkarna med snittytan nedåt. Banka på dem för att frigöra smaken, exempelvis med handtaget på en kniv som du inte är rädd om.

Hetta upp lite olja i en gryta och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt selleri och stek ytterligare en stund tills även sellerin är mjuk. Lägg i vitlöken och stek någon minut till. Tillsätt därefter vatten, kokosmjölk, potatis, citrongräs, ingefära, salt och peppar. Koka upp och låt sedan soppan koka under lock tills potatisen är mjuk, cirka 20 minuter.

Lyft upp citrongräset ur soppan. Tillsätt spenaten, och låt koka ytterligare några minuter tills spenaten har mjuknat. Ta bort soppan från värmen, mixa den slät med en mixerstav och rör sedan ner limejuicen. Servera soppan toppad med rostade kikärtor och salladslök.

Två skålar spenatsoppa med ingefära och citrongräs, varav den ena skålen står halvvägs ut ur bilden. Soppskålarna är omgivna av två mindre skålar med rostade kikärtor och salladslök, en limefrukt och gröna blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.