Spenatpasta med stekt tempeh

Den vintersådda spenaten har växt till sig ordentligt de senaste veckorna, och nu finns det mängder av fina blad att plocka. Vi sådde tyvärr inte så pass mycket att det känns lönt att frysa, så istället passar vi på att äta så mycket färsk spenat som möjligt just nu. Spenat är ju gott som det är i exempelvis en sallad, men jag tycker egentligen att det gör sig allra bäst i grytor och såser där bladen rörs ner på slutet och bara får mjukna lite innan servering. Då känns de fortfarande färska och har tuggmotstånd, och kan verkligen liva upp vilken rätt som helst. Här har jag använt spenaten i en krämig pastasås med massor av vitlök och ostsmakande näringsjäst. Alltihop toppas med stekt tempeh som tillför både protein och umami, och det är en lättlagad och fräsch rätt som passar perfekt nu under våren.

Tänk på att använda en tempeh som du tycker smakar gott.  Det kan nämligen skilja mycket i smak mellan olika sorter, och jag tycker sällan att den vanliga sojatempehn som man kan hitta härikring brukar vara särskilt god. Nuförtiden säljs det tempeh gjord på flera olika baljväxter, exempelvis bondbönor, lupiner och ärtor. Det går också att göra tempeh själv, och det är faktiskt mycket enklare än vad det kan verka. Man behöver tempehsporer och en plats som håller runt 30 grader, exempelvis en torkugn eller en vanlig ugn med lampan tänd. Det tar ett par dagar innan det är klart, men det blir billigare än köpt och du kan själv bestämma vilka baljväxter du vill använda. Jag brukar göra tempeh på gula ärtor och det har jag också använt till det här receptet. 

Spenatpasta med stekt tempeh, cirka 4-6 portioner
500 g tempeh
500 g pasta, gärna fullkornspasta
200 g spenatblad
1 gul lök
1 selleristjälk
6 vitlöksklyftor
5 dl vegetabilisk matlagningsgrädde
½ dl näringsjäst
1 citron, zest
2 msk citronjuice
Svartpeppar
Salt
Olja och mjölkfritt margarin till stekning

Finhacka lök, selleri och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna med höga kanter och stek löken, sellerin och vitlöken tills löken har mjuknat. Tillsätt grädde och näringsjäst, koka upp och låt sedan såsen småkoka under lock i cirka 10 minuter. Blanda ner spenatblad, citronzest och citronjuice och låt stå tills spenaten har mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg tillbaka pastan i grytan efter att du hällt av vattnet och blanda ner såsen.

Skär tempehn i bitar. Smält en klick margarin i stekpannan och stek sedan tempeh på medelvärme tills den har fått fin färg på båda sidor. Salta och peppra ordentligt.

2 kommentarer

Lämna ett svar