Spenatgryta med potatis och linser

Nu har det äntligen börjat växa ordentligt ute. Träden är fulla av ljusgröna löv, det blommar överallt och i grönsakslandet har de vintersådda spenatplantorna satt fart. Vi har skördat flera påsar den senaste veckan, och det börjar rent av bli dags att fylla på förrådet i frysen. Rå spenat är ju gott, men det går inte riktigt att äta hur mycket som helst och jag använder därför spenaten mestadels i grytor. Då kan man ha i nästan hur mycket som helst utan att det känns för mycket, eftersom spenatbladen snabbt krymper ihop till nästan ingenting.

En favoritgryta vid den här tiden på året är denna vackert gula gryta med spenat, potatis och gröna linser, inspirerad av värmande indiska smaker. Den passar väldigt bra nu när vädret inte riktigt kan bestämma sig, ena stunden är det nästan sommarvärme för att strax därefter bli ganska kallt. Då känns detta som en bra kompromiss, lite som en varm vintergryta som fräschas upp med vårens nyskördade blad. Eftersom grytan innehåller potatis serverar jag inget ris till, men gärna ett gott bröd. Naan eller andra stekpannebröd passar väldigt bra.

Spenatgryta med potatis och linser, cirka 4 portioner
1 kg potatis
200 g spenatblad
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 grön chili
2 msk riven ingefära
2 msk citronjuice
5 dl vatten
4 dl vegetabilisk matlagningsgrädde *
2 dl gröna linser
1 ½ – 2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
Svartpeppar
Rapsolja till stekning

Finhacka lök, vitlök, selleri och chili. Skala potatisen och skär den i bitar.

Stek lök, vitlök, selleri och chili i lite olja i en stor gryta tills löken och sellerin har mjuknat och börjar få färg. Rör ner potatis och ingefära och låt steka ytterligare ett par minuter. Tillsätt därefter vatten, grädde, linser, kryddor och salt. Koka upp och låt koka under lock i cirka 15-20 minuter tills linserna och potatisen är mjuka. Rör ner spenatblad och citronjuice, och låt stå tills spenaten har mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan tillsammans med ett gott bröd, gärna vitlöksnaan.

* Välj en glutenfri matlagningsgrädde, till exempel en sojabaserad, och servera grytan med ett glutenfritt bröd om du vill göra receptet helt glutenfritt.

 

Lämna ett svar