Sommartacos med jordgubbar och ärtgrön myntaröra

Har ni ätit mycket jordgubbar i sommar? Vi har för första gången fått en riktig jordgubbsskörd! Tidigare år har det funnits enstaka bär att äta direkt från plantan, men i år har vi kunnat plocka över fem kilo. Därmed har det angenäma problemet vad man ska göra med alla bären uppstått, och jag har både kokat marmelad och ätit massor av jordgubbspaj. Nu börjar dock säsongen här i söder att ta slut, men innan de sista bären är plockade vill jag tipsa om dessa jättegoda, somriga tacos med jordgubbar. Som jag nämnt tidigare tycker jag att tacos och syrliga frukter hör ihop, och sötsyrliga bär passar perfekt tillsammans med en stark linsröra. För extra sommarkänsla har jag också använt massvis med mynta, både i den gröna ärtröran och som extra topping.

Linserna har jag valt att göra på enklast möjliga sätt för att slippa hålla på så mycket i köket. De tillagas direkt tillsammans med alla kryddor och smaksättare, och sköter sig mestadels själva. Perfekt för varma dagar när man vill hålla sig borta från spisvärmen, och dessutom blir det mindre disk.

Sommartacos med jordgubbar och ärtgrön myntaröra, cirka 4 portioner

Tacolinser
3 dl belugalinser
5 dl vatten
1 gul lök
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk citronjuice
1 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Finhacka lök, chili och vitlök och lägg det i en kastrull. Häll i lite olja och stek tills det har mjuknat och börjar få lite färg. Blanda ner spiskummin och paprikapulver, rör om ordentligt och tillsätt sedan linser, vatten, salt och peppar. Låt koka upp och koka sedan under lock tills linserna precis är mjuka, cirka 25 minuter. Ta av locket och fortsätt koka linsröran tills vätskan har kokat bort, cirka 10 minuter till. Rör i citronjuicen och ta av kastrullen från värmen.

Ärtgrön myntaröra
5 dl frysta gröna ärtor, tinade
½ dl mynta
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk citronjuice
¾ tsk salt

Häll i alla ingredienser i en blender eller stavmixer och mixa tills allt är finfördelat och väl blandat. Lägg över röran i en skål och låt stå en stund innan servering så att vitlökssmaken kommer fram ordentligt.

Till servering
12 små tortillabröd *
250 g jordgubbar, skivade
Skivad salladslök
Hackad mynta

Lägg linser och myntaröra i tortillabröden. Toppa med skivade jordgubbar, salladslök och färsk mynta.

* Välj glutenfria tortillabröd för att göra receptet glutenfritt.

Lämna ett svar