Sommarrullar med jordgubbar och mynta

Vilket fantastiskt fint sommarväder vi har haft de senaste dagarna! I den här värmen är jag inte alls sugen på att äta varm mat, utan lagar nästan bara kalla rätter. Det har bland annat blivit sallader och nudlar, och såklart några omgångar sommarrullar. Sommarrullar är en av mina favoriträtter under den här årstiden, de är väldigt enkla att göra (när man väl kommit på hur) och går att fylla med nästan vad som helst. De flesta färska grönsaker och örter passar bra, men eftersom det är jordgubbssäsong nu har jag såklart fyllt dem med skivade jordgubbar.

Jordgubbar kanske främst känns som en efterrätt, men är riktigt gott att använda i flera maträtter (testa även i tacos!). I dessa sommarrullar får de sällskap av krispiga sockerärtor, stekt tofu, glasnudlar, salladslök, rostade sesamfrön, färsk mynta och jalapeño för en liten hint av hetta. Jag serverar rullarna tillsammans med en krämig sesamsås, som passar perfekt tillsammans med jordgubbarna och myntan.

Sommarrullar med jordgubbar och mynta, 12 stycken

Sesamsås
6 msk ljus tahini
4 msk japansk soja
2 msk lönnsirap
2 msk risvinäger
2 msk limejuice
2 msk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön

Häll tahinin i en skål. Rör ner de andra ingredienserna, en i taget, tills du får en slät sås.

Sommarrullar
12 rispapper
250 g tofu
250 g jordgubbar
150 g sockerärtor
50 g glasnudlar
1 dl mynta, grovhackad
4 salladslökar
1 jalapeño
3 msk sesamfrön, rostade
3 msk majsstärkelse
2 msk + 1 tsk japansk soja
1 msk + 1 tsk sesamolja
1 msk + 1 tsk risvinäger
Olja till stekning

Skär tofun i tolv stycken stavar, och vänd tofustavarna i majsstärkelsen. Blanda 2 msk japansk soja, 1 msk sesamolja och 1 msk risvinäger i en skål. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek tofun på medelvärme tills bitarna har fått fin färg på alla sidor. Häll över sojablandningen, vänd runt tofun ordentligt och låt vätskan koka in. Lägg över tofun på ett fat och låt svalna.

Koka glasnudlarna enligt instruktionen på förpackningen. Blanda sedan nudlarna med 1 tsk japansk soja, 1 tsk sesamolja och 1 tsk risvinäger.

Skiva jordgubbarna och salladslökarna. Skär sockerärtorna i strimlor, och finhacka eller skiva jalapeñon tunt.

Fyll en stor skål med varmt vatten. Lägg i ett rispapper så att det täcks helt av vatten och låt det ligga i blöt i några sekunder. Ta upp rispappret, skaka av överflödigt vatten och lägg det på en skärbräda eller annan plan yta. Strö över sesamfrön och lägg sedan på en bit tofu, sockerärtor, jordgubbar, mynta, salladslök,jalapeño och glasnudlar. Lägg fyllningen en bit in på rispappret, ungefär en fjärdedels papper in från botten, så att det enkelt går att rulla ihop vårrullen. Vik upp botten över fyllningen, vik sedan in sidorna och rulla ihop. Upprepa med resten av rispappren tills du har gjort alla sommarrullar.

Servera sommarrullarna direkt tillsammans med sesamsåsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.