Sommarpasta med tomater och spetskål

Den senaste veckan har vi skördat en stor del av våra kålhuvuden, eftersom sommarkålen börjar bli färdigväxt och behöver lämna plats för höstens plantor. Jag har satt ut snabbväxande huvudkål, broccoli, grönkål och svartkål, som förhoppningsvis kommer ge en bra skörd under senhösten och vintern. Det har därför funnits mängder med kål att äta och ta hand om, och utöver att mjölksyra en del har mycket också hamnat i den här krämiga pastan. Kål kan ju lätt kännas som lite tråkig vintermat, men inte när man serverar den med färgglada tomater, färsk basilika och massor av chili. Här ger spetskålen lite struktur och tuggmotstånd, utan att på något sätt ta över.

Sommarpasta är perfekt nu under sensommaren, när semestern är slut för de flesta och man behöver lite enkla och goda vardagsrätter igen. Den går snabbt att laga, jag hackar ofta grönsakerna medan pastavattnet kokar upp och sedan behöver den bara koka ihop i tio minuter. Smaka gärna på chilin innan du häller i den i stekpannan, eftersom den blir ganska framträdande i den här rätten. Styrkan kan variera mycket även mellan frukter av samma sort, så öka eller minska eventuellt mängden beroende på hur mycket hetta du gillar.

Sommarpasta med tomater och spetskål, cirka 4 portioner
500 g körsbärs- eller babyplommontomater
400 g pasta
250 g spetskål
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
½-1 röd chili
1 selleristjälk
2 lagerblad
4 dl vegetabilisk matlagningsgrädde
3 dl kokta vita bönor
1 dl grovhackad basilika
1 msk citronjuice
1 tsk torkad oregano
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning

Finhacka lök, vitlök, selleri och chili. Strimla spetskålen och skär tomaterna i halvor.

Hetta upp lite olja i en stekpanna med höga kanter och stek lök, vitlök, selleri, chili och lagerblad tills det mjuknat. Häll i spetskålen och låt steka ytterligare några minuter tills kålen börjar mjukna. Tillsätt tomathalvor, bönor, grädde och oregano. Koka upp och låt sedan småkoka under lock i cirka 10 minuter. Rör ner basilika och citronjuice, och smaka av med salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg tillbaka pastan i grytan efter att du hällt av vattnet och blanda ner såsen. Servera direkt.

Lämna ett svar