Solrospaj med fetaost och soltorkade tomater

Innan jag började äta helt växtbaserat lagade jag ofta paj med äggstanning, men även om jag har sett många som gör fina pajer med vegansk stanning har jag faktiskt aldrig kommit mig för att prova. När jag bakar paj nuförtiden brukar jag istället göra en variant fylld med färs gjord på mixade solrosfrön, vilket blir riktigt gott! Solrosfärs fungerar bra att använda i många maträtter om man vill ha lite omväxling från köpt vegofärs, och dessutom är det ju både billigt och tar inte upp någon plats i frysen (vilket ofta är en bristvara här hemma). Just nu är jag väldigt sugen på lite mer somriga smaker även om vi fortfarande är mitt i vintern, så därför har jag fyllt pajen med bland annat soltorkade tomater, basilika och vegansk fetaost. Vegansk fetaost går att köpa från flera olika märken, och den jag brukar använda är Greek Style av märket Green Vie.

Jag har gjort en pajdeg med kokt potatis i, som jag tycker blir jättegott. Det är perfekt om man råkar ha några enstaka potatisar över från en middag, men om du hellre vill göra en traditionell pajdeg går det såklart bra att använda din vanliga deg istället.

Solrospaj med fetaost och soltorkade tomater, cirka 4 portioner

Solrosfärs
150 g vegansk fetaost
50 g soltorkade tomater (avrunnen vikt om de ligger i olja)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 dl solrosfrön
3 dl passerade tomater
1 dl hackad basilika, färsk eller fryst
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
½ tsk salt
Svartpeppar
Rapsolja till stekning

Pajdeg
150 g kall kokt potatis
120 g dinkelmjöl
50 g mjölkfritt margarin + extra till att smörja formen
½ tsk salt

Lägg solrosfröna i en matberedare och mixa tills de är ganska finfördelade.

Finhacka lök och vitlök, och skär de soltorkade tomaterna i bitar eller strimlor.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken tills den har mjuknat. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare en stund tills allt börjar få färg. Häll i soltorkade tomater, passerade tomater, oregano, paprikapulver, timjan, salt och peppar, och blanda ordentligt. Rör ner de mixade solrosfröna och låt allt steka ihop i några minuter. Ta därefter bort stekpannan från värmen och blanda ner basilikan.

Mosa potatisen med en gaffel, och blanda sedan ihop potatis, smör och salt i en skål. Tillsätt mjölet och arbeta ihop det till en deg.

Smörj en pajform (min form är cirka 25 cm i diameter) och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka upp degen runt kanterna så att den inte glider ner under tillagningen. Stick några hål i botten och förgrädda sedan degen på 200 grader i cirka 10 minuter.

Skär fetaosten i bitar. Rör ner de flesta bitarna i solrosfärsen, men spara några till att lägga på toppen. Lägg över solrosfärsen i pajskalet när det är klart och toppa med de sista fetaostbitarna. Grädda pajen i ytterligare cirka 20 minuter, och låt den sedan stå en liten stund innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.