Solrosburgare med oliver och fetaostkräm

En solrosburgare med oliver och fetaostkräm, sedd framifrån. I bakgrunden skymtas en röd tomat och några gröna blad.

Den här sommaren har vi fått mängder av tomater i växthuset, i alla möjliga färger och storlekar. Tomater är ju en av skördetidens absoluta höjdpunkter, det finns inte mycket som kan mäta sig mot en nyskördad tomat som har fått mogna på plantan. Vi äter tomater till nästan varje måltid, och ett återkommande inslag är hamburgare. Jag gör såklart burgare året om i olika tappningar, men nu på sensommaren är det äntligen säsong för den klassiska varianten med solmogna tomater, krispig sallad och tunt skivad rödlök.

Mina hamburgarbiffar gör jag på solrosfrön, eftersom det ger riktigt goda biffar med bra tuggmotstånd. Jag tycker att en bra burgare måste hålla ihop och gå att bita i utan att biffen faller sönder eller blir till mos, utan att för den delen bli torr och tråkig, och måste ha mycket smak. Mina solrosburgare prickar av alla punkter, och genom att blanda ner lite hackade oliver i biffsmeten blir de extra goda. Jag serverar mina burgare med klassiska tillbehör, och sedan toppar jag alltihop med en smakrik fetaostkräm.

Rosta gärna hamburgerbröden i ugnen i några minuter innan du gör dina burgare, så att bröden får lite yta och blir riktigt krispiga och goda.

Två solrosburgare, en i främre delen av bilden och en i bakgrunden. I kanterna skymtas några skivor rödlök och gröna blad.

En solrosburgare under montering, med hamburgerbröd, sallad, rödlök, biff och tomatskivor.

Solrosburgare med oliver och fetaostkräm, 8 stycken

Solrosburgare
300 g solrosfrön
50 g svarta oliver, urkärnade
50 g gröna oliver, urkärnade
1 gul lök
1 selleristjälk
4 vitlöksklyftor
1 dl havregryn *
1 dl vatten
3 msk psylliumhusk
1 msk mörk soja
½ msk oregano
½ msk timjan
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Fetaostkräm
200 g vegansk fetaost
2 dl växtbaserad crème fraiche *

Till servering
8 hamburgerbröd *
Skivad tomat
Skivad rödlök
Salladsblad

Lägg fetaost och crème fraiche i en mixerskål och mixa tills du får en slät kräm. Lägg över fetaostkrämen i en skål och låt den stå en stund innan servering. Tänk på att ta fram såsen en stund innan det är dags att äta om du förvarar den i kylskåpet, eftersom den blir väldigt fast när den är kall.

Finhacka lök, vitlök och selleri. Skär oliverna i små bitar. Ju mindre bitar du gör desto lättare blir det att forma biffarna.

Lägg solrosfröna i en matberedare och mixa tills de är ganska finfördelade. Tillsätt alla ingredienser till biffarna utom oliverna, och mixa snabbt ihop till en grov färs. Rör ner oliverna och låt sedan solrosfärsen svälla i cirka femton minuter.

Forma färsen till åtta tunna biffar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek sedan biffarna på medelvärme tills de har fått fin färg på alla sidor.

Servera biffarna i hamburgerbröden tillsammans med sallad, tomat, rödlök och fetaostkräm.

* Välj glutenfria havregryn, crème fraiche och hamburgerbröd om du vill göra receptet helt glutenfritt, eftersom vanlig havre kan vara kontaminerad och innehålla små mängder gluten.

Två solrosburgare, en i främre delen av bilden och en i bakgrunden. I kanterna skymtas en tomathalva, några skivor rödlök och gröna blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *