Salta dinkelkex med örter

Picknick uppdukat på en vit träbricka, med en skål salta dinkelkex, en vitmögelost, en skål hummus och små marmeladburkar. På brickan ligger röda körsbär och rosa blommor utspridda.

Nu är det verkligen högsommar! Idag visar termometern trettio grader här, och vi funderar på att åka till havet och svalka oss lite. I den här värmen känner jag oftast inte för att laga mat, i synnerhet inte någonting varmt. Då är det perfekt att istället duka upp lite plockmat där alla själva kan välja vad de vill ha, antingen hemma i skuggan eller på en mysig picknick. På min plockmatsbricka finns det oftast ett par goda röror, frukt och bär, någon växtbaserade ost och såklart gott om krispiga kex. Hembakat är ju alltid godast, så därför brukar jag baka egna och ha redo när det vankas ostbricka. Jag smaksätter mina med torkade örter, men det går såklart bra att göra dem helt neutrala också om man föredrar det.

Kexens baktid kan variera lite, dels beroende på ugnen och dels på hur tunt du har kavlat ut degen. Provbaka gärna en plåt först och låt kexen svalna för att se så att du är nöjd innan du bakar resten. Jag gillar mina kex ganska ljusa i färgen, men vill du att de ska få mer färg kan du låta dem stå inne någon minut längre.

Ett fat salta dinkelkex, omgivet av små marmeladburkar, körsbär och rosa blommor.

Salta dinkelkex med örter
300 g dinkelmjöl + extra till utbakning
1 ½ dl vatten
½ dl rapsolja
1 msk flingsalt
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad oregano
1 ¼ tsk salt
1 tsk bakpulver

Blanda dinkelmjöl, rosmarin, oregano, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt vatten och rapsolja, och arbeta samman till en deg. Låt degen vila övertäckt i cirka en halvtimme.

Dela degen i tre bitar. Kavla ut varje bit tunt på ett bakplåtspapper och skär ut lagom stora rutor, cirka 3×4 centimeter. Strö över flingsalt och baka kexen i omgångar i ugnen på 150 grader i cirka 25 minuter. Lägg över kexen på ett galler och låt svalna.

Picknick uppdukat på en vit träbricka, med en skål salta dinkelkex, en vitmögelost, en skål hummus, en skål körsbär och små marmeladburkar. På brickan ligger några körsbär och rosa blommor utspridda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.