Saffrans- och chiliaioli

En skål med saffrans- och chiliaioli, stående på en skärbräda i trä. I aiolin är en sked nedstucken, och lite saffran är strödd ovanpå. I bakgrunden syns granris och en röd julgranskula, och i förgrunden skymtas ytterligare en grankvist.

Att ha en sås på julbordet är kanske inte så traditionellt, men jag tycker att det gör allting så mycket godare! Sedan några år tillbaka serverar jag den här saffrans- och chiliaiolin på julbordet, och nu känns det som att det är hög tid att jag delar med mig av receptet så att ni också kan göra den till julafton. Jag tycker att aiolin passar bra ihop med nästan allt, men allra godast är den kanske till solrosbullar eller andra vegobullar. Saffranen bidrar med extra julkänsla, medan chilin ger lite sting som bryter av fint mot de klassiska smakerna. Dessutom är den riktigt färgstark och lyser upp den annars ganska bruna julmaten, så att man blir extra glad av att titta på sin tallrik.

Jag gillar när aiolin bara har en hint av chili, men om du vill ha en starkare aioli kan du öka mängden chiliflakes. Olika sorters chiliflakes kan vara olika starka, så smaka gärna av efter hand.

En skål med saffrans- och chiliaioli, ovanifrån. Skålen står på en skärbräda i trä, och bredvid skålen ligger en silversked. Skärbrädan omges av granris, en skål med solrosbullar och röda julgranskulor.

Saffrans- och chiliaioli
2 dl rapsolja
3 msk kikärtsspad
½ tsk dijonsenap
½ tsk vitvinsvinäger
½ tsk citronjuice
1 krm chiliflakes
1 krm salt
½ krm saffran
1 vitlöksklyfta

Skala vitlöksklyftan. Lägg alla ingredienser utom rapsoljan i en mixerskål. Mixa med stavmixer tills vitlök och chiliflakes är finfördelade och vätskan är jämn och bubblig. Häll försiktigt i oljan i en tunn stråle, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att mixa. Det är viktigt att inte hälla i för mycket olja på en gång, då kan aiolin skära sig. Mixa tills du har en krämig, slät sås. Ställ in aiolin i kylskåpet några timmar så att smakerna kommer fram ordentligt. Rör om i aiolin innan servering.

En skål med saffrans- och chiliaioli, stående på en skärbräda i trä. I aiolin är en sked nedstucken, och lite saffran är strödd ovanpå. I bakgrunden syns granris, röda julgranskulor och en skål solrosbullar, och i förgrunden skymtas ytterligare en grankvist.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.