Rostad rotfruktssallad med äpple och svartkål

Hoppas att ni har haft ett riktigt mysigt julfirande, och både ätit massor av god mat och hunnit ta det lite lugnt ett par dagar. Vi har mest varit hemma och inte gjort något särskilt, och det är verkligen skönt att bara få ligga på soffan och läsa böcker ett tag. Särskilt mycket matlagning har det faktiskt inte heller blivit, mest julmatsrester som jag börjar bli rätt trött på. Nu vill jag istället ha lite lättare och fräschare rätter, och för mig känns sallad som den perfekta mellandagsmaten. Med tanke på det iskalla vädret som vi har fått den senaste veckan är jag dock inte så sugen på kall mat utan vill ändå ha något som är rejält och värmande, och då är en rostad rotfruktssallad den perfekta kompromissen. Varma kryddiga rotfrukter, quinoa, kikärtor och pumpakärnor gör salladen riktigt mättande, medan äppelbitar och en syrlig, lite vinägrig dressing gör att salladen ändå inte känns så tung.

Servera rotfruktssalladen antingen som huvudrätt, för sig själv eller med ett gott bröd, eller som tillbehör eller på en buffé. Den är godast nygjord, men om du lagar den i förväg bör du ta fram den ur kylskåpet en stund innan det är dags att äta så att den hinner bli rumstempererad. Vänta gärna med att blanda i äpple och pumpakärnor tills det är dags att servera.

Rostad rotfruktssallad med äpple och svartkål, cirka 4 portioner
400 g rödbetor, skalade
400 g morötter, skalade
300 g äpple, cirka 2-3 stycken
200 g rotselleri, skalad
200 g svartkål
4 dl kokta kikärtor
1 ½ dl quinoa
1 dl pumpakärnor
2 msk rapsolja + extra till stekning
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 ½ tsk salt
1 tsk gurkmeja

Dressing
¾ dl olivolja
3-4 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt

Skär rödbetor, morötter och rotselleri i bitar. Lägg rotfrukterna i en skål och blanda ner spiskummin, paprikapulver, chilipulver, gurkmeja, salt och rapsolja. Häll över allt på en plåt med bakplåtspapper, och skrapa ur så mycket kryddor som möjligt ur skålen. Rosta rotfrukterna i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter.

Koka quinoan enligt anvisningen på paketet. Häll av eventuellt vatten och låt den sedan svalna.

Skär bort mittnerverna på svartkålsbladen och skär sedan bladen i bitar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek svartkålen tills bladen har fått lite färg och börjar bli krispiga.

Tvätta och kärna ur äpplena, och skär dem sedan i bitar.

Vispa eller skaka ihop ingredienserna till dressingen. Jag gillar att ha lite vinägersting i dressingen, men är du känslig för smaken så välj den mindre mängden.

Lägg quinoa och kikärter i en stor skål. Häll över dressingen och blanda tills den är jämt fördelad. Tillsätt rostade rotfrukter, äpple, stekt svartkål och pumpakärnor. Rör om ordentligt och servera sedan direkt medan rotfrukterna är varma.

Lämna ett svar