Rostad rödbetsröra med valnötter

För några veckor sedan besökte vi mina föräldrar i Jönköping för första gången på länge. Vi letade svamp i den småländska granskogen och kom hem med mängder av trattkantareller, och så fick jag äntligen se de små ekorrarna som har fullt upp med att samla nötter inför vintern. Utanför köksfönstret har mina föräldrar ett stort valnötsträd, och ekorrarna springer fram och tillbaka hela dagarna för att plocka alla nötter som min pappa inte hunnit ta in än. Sedan sitter de på grenarna och gnager ljudligt på valnötsskalen, och de är inte alls rädda av sig. Lyckligtvis finns det så gott om nötter att det räcker både till ekorrarna och till oss, för hemodlade valnötter är en riktig lyx som alla borde få njuta av.

Nötter är verkligen mångsidiga, och jag brukar använda det i allt från biffar till sallader och röror. Den senaste tiden har jag gjort en riktigt god röra där jag blandar valnötterna med rostade rödbetor, och den är perfekt att bre på en tjock skiva surdegsbröd och äta till frukost eller mellanmål. Rödbetorna ger dessutom röran en otroligt vacker färg, och man blir verkligen glad av att duka fram den på bordet. Nu när senhösten närmar sig kan ju allt börja kännas lite grått och trist, och då kan ofta färgstark mat på tallriken eller i picknickkorgen få en att känna sig på lite bättre humör.

Rostad rödbetsröra med valnötter, cirka 4 dl
500 g rödbetor
100 g valnötter
3 ½ msk rapsolja
1 ½ tsk rödvinsvinäger
1-1 ½ tsk salt

Lägg valnötterna i blöt över natten. Häll därefter av vattnet och skölj nötterna noggrant.

Skala rödbetorna och skär dem i åttondelar. Blanda rödbetsbitarna med en halv matsked olja och sprid ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta betorna i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter. Ta ut plåten och låt dem svalna.

Lägg valnötter, rödbetor, resten av rapsoljan, salt och rödvinsvinäger i en mixerskål. Mixa med stavmixer tills du får en slät röra. Lägg över rödbetsröran i en burk och förvara den i kylskåpet.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.