När jag började odla grönsaker för några år sedan var jag inte alls särskilt förtjust i huvudkål, utan sådde det enbart för att jag ville göra egen surkål. Efter något första misslyckat försök blev kålen dock en av de grödor som växt allra bäst, och antalet kålhuvuden blev bra många fler än vad som behövdes till de surkålsburkar som får plats i kylskåpet. Hemodlade grönsaker vill man ju gärna ta tillvara på och jag fick därför börja experimentera även med andra rätter, och numera tycker jag faktiskt att huvudkål är riktigt gott. Bland favoriterna finns mina groddade linsbiffar med rödkål som jag lagar många gånger varje höst och vinter, men jag har också testat klassiska rätter som kåldolmar och kålpudding. Varje gång jag har gjort kålpudding har jag dock undrat varför det inte är ost ovanpå, eftersom det nästan alltid är det på sådana här rätter i ugnsform. Om man är uppväxt med den här sortens mat kanske man har ett bra svar på den frågan, men vi åt aldrig det när jag var liten så därför tänkte jag att jag absolut måste testa.
Kålpuddingen förvandlades till en gratäng som kanske inte har jättestora likheter med originalet, men däremot är det en värmande och rejäl måltid som passar perfekt vid den här tiden på året. Jag har använt rödkål istället för vitkål eftersom jag gillar den vackra färgen, och steker den bara lätt innan jag blandar den med linsfärssåsen. Då hinner kålen mjukna lite grann men behåller sitt tuggmotstånd, vilket jag tycker behövs i sådana här rätter. Alltihop toppas med en oströra, som gör gratängen riktigt krämig och god. Tänk på att välja en sorts ost som du gillar, eftersom vissa växtbaserade ostar kan vara lite konstiga. Jag brukar använda Simply V som inte blir lika klistrig som en del andra sorter. Servera förslagsvis gratängen tillsammans med kokt potatis, en klick smör eller någon god sås och lite sallad eller andra grönsaker.
Rödkålsgratäng med belugalinser, cirka 6 portioner
Linsfärssås
2 gula lökar
2 selleristjälkar
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
3 dl vatten
2 ½ dl belugalinser
2 dl växtbaserad matlagningsgrädde *
½ dl tomatpuré
1 msk kinesisk soja
1 msk ljus misopasta
½ msk paprikapulver
1 tsk salt
½ tsk kryddpeppar
Olja till stekning
Dela lökarna på hälften och skiva dem. Finhacka vitlök och selleri.
Hetta upp lite olja i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Stek lök och lagerblad tills löken har mjuknat. Tillsätt vitlök och selleri, och stek ytterligare en stund tills allt börjar få färg. Rör ner tomatpurén och låt steka några minuter till.
Tillsätt linser, vatten, grädde, soja, misopasta, paprikapulver och kryddpeppar. Koka upp och låt det sedan småkoka under lock tills linserna är mjuka, cirka 30 minuter. Rör om några gånger under tiden så att det inte fastnar i botten. Tillsätt saltet, låt det koka någon minut till och ställ det sedan åt sidan.
Stekt rödkål
500 g strimlad rödkål
½ tsk salt
Olja till stekning
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek rödkålen tills den har mjuknat lite. Tillsätt saltet, rör om ordentligt och låt steka någon minut till. Ställ sedan kålen åt sidan.
Oströra
4 dl växtbaserad riven ost
1 dl växtbaserad crème fraiche *
Blanda riven ost och crème fraiche till en röra.
Blanda samman linsfärssåsen och den stekta rödkålen, och lägg över röran i en ugnsform. Klicka ut oströran på toppen och sprid gärna ut den i ett jämt lager med hjälp av en gaffel. Tillaga gratängen i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, tills den har fått fin färg. Låt den gärna stå några minuter innan servering.
* Välj en glutenfri matlagningsgrädde och crème fraiche, till exempel en sojabaserad, om du vill göra receptet helt glutenfritt.
2 kommentarer
Hej
Låter gott men kan man ta något annat än stjälkselleri?
Hälsningar Marita
Hej! Tack så mycket 🙂 Jag skulle byta ut det mot lite finhackad rotselleri, eller en liten nypa buljongpulver. Men annars går det att utesluta sellerin också 🙂