Rödbetssoppa med chili och apelsin

Här nere i södra Sverige har det inte riktigt blivit någon vinter i år, men vi har haft en hel del kyliga dagar i alla fall. Vid sådana tillfällen tycker jag att det passar bra med en riktigt värmande, matig soppa för att tina upp stela fingrar efter en promenad med hunden eller lite ogräsrensande i den blöta leran. Den här soppan sätter färg på vintermörkret med betornas djupröda toner, och chilin ger den lite extra hetta. Nu ligger ju dessutom Alla hjärtans dag alldeles runt hörnet, och då känns det roligt att bjuda på en vacker och färgstark middag.

Soppor kan ofta bli ganska lätta måltider, så därför brukar jag alltid ha i lite bönor för att det ska kännas som en fullständig rätt. Servera gärna rödbetssoppan tillsammans med ett ljust surdegsbröd, för syran i brödet kompletterar de söta betorna fint och är ju dessutom perfekt till att suga upp det allra sista i skålen.

Rödbetssoppa med apelsin och chili, cirka 4 portioner
4 dl kokta svarta bönor
1 kg rödbetor
2 selleristjälkar
1 gul lök
2 röda chili
2 apelsiner, zest
2 dl apelsinjuice
1 ½ liter vatten
3 lagerblad
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Finhacka gul lök, selleri och chili. Skala betorna och skär dem i centimeterstora tärningar.

Stek lök, selleri, chili och lagerblad i lite olja i en stor gryta tills löken och sellerin har mjuknat. Häll i rödbetorna och låt steka ytterligare ett par minuter. Tillsätt därefter vatten, bönor, spiskummin, salt och peppar. Koka upp och låt sedan soppan koka under lock tills betorna är mjuka, cirka 20 minuter. Rör ner apelsinzest och juice, låt stå ytterligare någon minut och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan tillsammans med ett gott bröd, gärna surdegsbröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.