VÅR  ◦  SOMMAR  ◦  HÖST  ◦  VINTER

Vår

En skål sticky tempeh med ris. Bredvid skålen ligger två ätpinnar, och i kanterna skymtas en skål ris, en skål sticky tempeh och några vita blommor.

Sticky tempeh med pak choi och färsk vitlök

Den här våren har vi lyckats odla riktigt fin pak choi, som jag gärna använder till att laga rätter inspirerade av de östasiatiska köken. En av favoriterna är sticky tempeh, där tempehbitar och pak choi blandas med hackad färsk vitlök och en smakrik sås.

Till receptet »
Två skålar med nudelsallad, och ett serveringsfat som skymtas i övre hörnet. Tallrikarna omges av en skål rostade sesamfrön, rädisor, mynta och rosa blommor.

Nudelsallad med sojabönor, rädisor och mynta

När det börjar bli varmt ute blir jag allt mer sugen på kalla rätter, som en riktigt snabblagad nudelsallad. Nudlarna blandas med en enkel sojadressing, och sedan adderar jag färska spenatblad, krispiga rädisor, gröna sojabönor och säsongens första mynta. Det blir riktigt smakrikt och fräscht, och är precis vad jag vill äta såhär i början av skördesäsongen.

Till receptet »
Tre skålar spenatsoppa med ingefära och citrongräs, omgivna av mindre skålar med rostade kikärtor och salladslök, några limefrukter och gröna blad.

Spenatsoppa med ingefära och citrongräs

Nu är spenatsäsongen igång, och i år har vi fullt med spenat både i växthuset och på friland. En del av spenaten har jag använt till att göra en riktigt god spenatsoppa, smaksatt med citrongräs, ingefära och färsk limejuice. Soppan toppar jag med rostade kikärtor och hackad salladslök, eftersom jag tycker att alla släta soppor behöver en krispig topping.

Till receptet »
Två surdegsmackor med tempehbacon och ramslökspesto staplade på varandra. I bakgrunden syns några gröna blad och blå blommor, och i förgrunden skymtas lite ramslök.

Surdegsmackor med tempehbacon och ramslökspesto

Ramslökssäsongen börjar gå mot sitt slut här i Skåne, men än finns det tid att mixa ihop en omgång pesto till. Peston ringlar jag över dessa goda surdegsmackor, som också innehåller rökigt tempehbacon, krispiga böngroddar och nyskördade spenatblad. Mackorna passar perfekt att packa ner i picknickkorgen och ta med på vårens utflykter.

Till receptet »
En skål sesamnudlar sedd framifrån, som någon plockar upp nudlar ifrån med ätpinnar. I bakgrunden skymtas ytterligare en skål nudlar.

Sesamnudlar med spenat och tempeh

Med årets första spenat har jag svängt ihop dessa fräscha, smakrika sesamnudlar med spenat och färska böngroddar, och det är så härligt att äntligen kunna laga mat med nyskördade ingredienser igen. I nudlarna har jag också blandat ner små krispiga bitar stekt tempeh, och toppat alltihop med rostade sesamfrön för extra mycket smak.

Till receptet »

Sommar

En skål tamarindnudlar sedd framifrån, som någon plockar upp en bit tofu ur med ätpinnar.

Tamarindwok med krispig tofu

Hösten är den perfekta tiden att laga wok, eftersom det finns så många olika grönsaker och rotfrukter att skörda. I min tamarindwok använder jag morot, kålrabbi och squash, som får sällskap av krispiga små tofubitar och en syrlig tamarindsås.

Till receptet »
En solrosburgare med oliver och fetaostkräm, sedd framifrån. I bakgrunden skymtas en röd tomat och några gröna blad.

Solrosburgare med oliver och fetaostkräm

Tomater är en av skördetidens höjdpunkter, och jag äter gärna mina nyskördade tomater i en riktigt god burgare. Denna solrosburgare serverar jag med klassiska tillbehör som krispig sallad, solmogna tomater och skivad rödlök, och toppar med en smakrik fetaostkräm.

Till receptet »
En tofupaj som någon tagit en bit av. Pajen är omgiven av en skål pesto, basilika och några tomater.

Tofupaj med pesto och soltorkade tomater

Den här sommaren finns det mängder av basilika i växthuset, som jag använt till att göra pesto och toppa den här goda pajen med. Jag gör pajstanningen på tofu, och sedan smaksätter jag min tofupaj med soltorkade tomater och vegansk fetaost.

Till receptet »

Höst

En skål saffranssoppa, sedd ovanifrån. En sked är nedstucken i soppan, och ytterligare en skål skymtar uppe i högra hörnet. I kanterna syns några brödskivor och gröna växter.

Saffranssoppa med linser och svartkål

Här nere i Skåne är våren på ingång, men än finns det tid för värmande soppor. Jag lagar gärna den här goda saffranssoppan med linser och svartkål. Det är i grunden en ganska enkel linssoppa, men saffranen gör att den känns riktigt lyxig. Perfekt både för vardagskvällar och till helgen!

Till receptet »
En bricka med ett fat rispapperrullar och en skål dippsås. Någon är på väg att doppa en rulle i såsen. I kanterna står gröna växter och runt omkring ligger lite chiliflakes utspridda.

Krispiga rispapperrullar med tofu och shiitake

Under sommaren äter jag gärna sommarrullar fyllda med färska grönsaker, men den här tiden på året föredrar jag att tillaga mina rispapperrullar istället. Jag fyller dem tofu, shiitake, kål, morot och purjolök, och sedan steker jag dem eller bakar dem i ugnen tills de blir riktigt krispiga.

Till receptet »
Två vita skålar med citronpasta, sedda ovanifrån. I den nedre skålen är en gaffel nedstucken. Runt skålarna syns en liten skål med hackade hasselnötter, några citroner och gröna växter.

Citronpasta med svartkål och rostade hasselnötter

I januari brukar jag alltid bli sugen på fräscha, syrliga rätter, som den här krämiga citronpastan. Det är en perfekt vardagsrätt som går enkelt och snabbt att laga, men ändå innehåller massor av smak. Jag blandar ner hackad svartkål i pastan, och sedan toppar jag alltihop med massor av rostade hasselnötter.

Till receptet »
En trattkantarellpaj sedd uppifrån. Någon har tagit en pajbit ur formen. Pajen är omgiven av trattkantareller och några höstlöv.

Trattkantarellpaj

I helgen var det dags för den årliga svampplockningen. Nu är frysen full av trattkantareller, och jag har lagat denna goda trattkantarellpaj. Jag gör stanningen på silkestofu, som jag blandar med stekta svampbitar och riven ost. Det blir en riktigt smakrik och krämig paj som passar perfekt nu på hösten.

Till receptet »
Två vita skålar med tempeh- och valnötsbolognese, sedda ovanifrån. I den nedre skålen är en gaffel nedstucken. Den övre skålen står på en skärbräda och är toppad med basilikablad. Runt skålarna står mindre skålar med valnötter och parmesan samt en basilikaplanta.

Tempeh- och valnötsbolognese

Varje höst får jag en stor påse valnötter från mina föräldrars trädgård, och det känns otroligt lyxigt att få laga mat med hemodlade nötter. Valnötter ger ett fint djup i växtbaserade rätter, som i denna smakrika tempeh- och valnötsbolognese. Jag lagar det gärna till helgen, men det är också perfekt för ett långkok till veckans matlådor.

Till receptet »

Vinter

En skål saffranssoppa, sedd ovanifrån. En sked är nedstucken i soppan, och ytterligare en skål skymtar uppe i högra hörnet. I kanterna syns några brödskivor och gröna växter.

Saffranssoppa med linser och svartkål

Här nere i Skåne är våren på ingång, men än finns det tid för värmande soppor. Jag lagar gärna den här goda saffranssoppan med linser och svartkål. Det är i grunden en ganska enkel linssoppa, men saffranen gör att den känns riktigt lyxig. Perfekt både för vardagskvällar och till helgen!

Till receptet »
En bricka med ett fat rispapperrullar och en skål dippsås. Någon är på väg att doppa en rulle i såsen. I kanterna står gröna växter och runt omkring ligger lite chiliflakes utspridda.

Krispiga rispapperrullar med tofu och shiitake

Under sommaren äter jag gärna sommarrullar fyllda med färska grönsaker, men den här tiden på året föredrar jag att tillaga mina rispapperrullar istället. Jag fyller dem tofu, shiitake, kål, morot och purjolök, och sedan steker jag dem eller bakar dem i ugnen tills de blir riktigt krispiga.

Till receptet »
Två vita skålar med citronpasta, sedda ovanifrån. I den nedre skålen är en gaffel nedstucken. Runt skålarna syns en liten skål med hackade hasselnötter, några citroner och gröna växter.

Citronpasta med svartkål och rostade hasselnötter

I januari brukar jag alltid bli sugen på fräscha, syrliga rätter, som den här krämiga citronpastan. Det är en perfekt vardagsrätt som går enkelt och snabbt att laga, men ändå innehåller massor av smak. Jag blandar ner hackad svartkål i pastan, och sedan toppar jag alltihop med massor av rostade hasselnötter.

Till receptet »
En skål med saffrans- och chiliaioli, sedd från sidan. Skålen står på en skärbräda i trä. I aiolin är en sked nedstucken, och lite saffran är strödd ovanpå. I bakgrunden syns granris och en röd julgranskula, och i förgrunden skymtas ytterligare en grankvist.

Saffrans- och chiliaioli

Att ha en sås på julbordet är kanske inte så traditionellt, men jag tycker att det gör allting så mycket godare! Jag brukar servera den här saffrans- och chiliaiolin, som passar bra ihop med nästan allt. Saffranen bidrar med extra julkänsla, medan chilin ger lite sting som bryter av fint mot de klassiska smakerna.

Till receptet »
En vit skål med tofuribs, sedd framifrån. Bland ribsen ligger en stjärnanis. Runt skålen syns granris med en ljusslinga och några julgranskulor i rött och silver.

Tofuribs i apelsinmarinad

Julen är på ingång, och en av de rätter som jag kommer att servera på årets julbord är dessa goda tofuribs. Jag smaksätter ribsen med en sötsyrlig apelsinmarinad, som är kryddad med kanel, kryddnejlika och stjärnanis. Genom att tillaga ribsen två gånger blir tofubitarna både fasta och lite tuggiga, vilket gör att de passar perfekt som ribs.

Till receptet »