Rabarberchampagne

Vilket underbart sommarväder det är! Nu vill jag helst sitta ute på en filt med en bok och något kallt att dricka hela dagarna. Jag brukar göra några flaskor fläderchampagne varje sommar som är jättegott att dricka i solen, men flädern har bara precis börjat blomma här så i år har jag testat att göra rabarberchampagne istället. Vi har massor av rabarber och eftersom rabarber ofta används till att göra den fermenterade drycken kvass tänkte jag att det borde gå att göra något liknande fast utan honung. Jag har utgått från hur jag brukar göra min fläderchampagne, fast ökat mängden socker eftersom rabarber är mycket syrligare. Resultatet blir en frisk, bubblig och härligt rosa dryck som passar perfekt under varma sommardagar. Det är såklart inte någon riktig champagne, men det kan bildas lite alkohol under fermenteringen vilket kan vara bra att tänka på.

Använd alltid plastflaskor när du tillverkar vildjästa drycker. Jag brukar återanvända petflaskor som det har varit läsk eller mineralvatten i. De kan kännas lite tråkiga att ställa fram på bordet, men du slipper riskera att flaskorna sprängs av det höga trycket som bildas under fermenteringen. När man jäser till exempel öl eller cider med köpt jäst får man en kontrollerad jäsning, medan vildjäst kan vara olika potent från gång till gång. Flaskor med patentkork eller kapsyl är inte gjorda för att hålla för trycket och kan explodera om man har otur. Med petflaskor slipper du glassplitter överallt, och kan dessutom känna på flaskan när fermenteringen är klar.

Rabarberchampagne, cirka 3 liter
1 kg rabarber
3 liter vatten
5 dl socker
2 msk äpplecidervinäger

Tvätta rabarberstjälkarna och skär dem i tunna skivor.

Blanda vatten och socker i en stor glasburk eller gryta med lock. Rör om till sockret har löst sig. Tillsätt rabarber och äpplecidervinäger, och rör om igen. Sätt på locket (om du använder en gryta kan du tejpa igen lufthålet i locket eller lägga en handduk emellan för att förhindra att småflugor kommer in) och låt rabarberchampagnen fermentera i cirka tre dagar. Rör om två gånger om dagen för att förhindra att det börjar mögla.

Sila rabarberchampagnen genom en silduk och häll sedan upp den på petflaskor. Låt flaskorna stå i rumstemperatur i några dagar tills kolsyra har bildats. Känn på flaskorna för att avgöra om de är klara, när de känns hårda och inte ger efter för tryck är jäsningen färdig. Förvara flaskorna i kylskåpet. Fermenterade drycker håller länge, men processen fortsätter även om det går långsammare när det är kallt. Efter hand kommer allt mer socker brytas ner och du får en syrligare rabarberchampagne, så drick gärna upp den innan den blir för sur.

22 kommentarer

  1. Kan man ha det först i perflaska och sen hälla över det i glas flaska eller då försvinner kolsyran?

    1. Jag har inte provat, men jag kan tänka mig att en hel del av kolsyran avgår då. Jag skulle dock vara försiktig med att ha rabarberchampagnen i glasflaska, om det inte bara är i samband med servering. Det är inte säkert att jäsningsprocessen avstannar helt även om flaskorna står kallt.

  2. Fläderchampagne kan man ha på patentflaskor det har gått bra för mig! Ska testa med rabarber i år =)

    1. Oftast går det bra, men det kan ju vara väldigt olika hur pass mycket tryck det blir från gång till gång. Släpper patentflaskor ut gasen om det blir för högt tryck? Jag har aldrig själv testat just fläder- eller rabarberbubbel i glasflaska, utan fått lära mig att man ska ha plastflaskor för säkerhets skull. Jag hade dock en flaska vildjäst äppelcider i ölflaska som exploderade för något år sedan, det gick som tur var bra men det var inte så kul att behöva städa upp glassplitter och cider överallt. Sen dess är jag lite mer försiktig, men så länge man bara är medveten om att det kan hända får man såklart välja själv vad man använder 🙂

      1. Jag hade i patentflaskor flera gånger men en gång exploderade 2 flaskor, sedan dess bara plastflaskor 😁

        1. Vad läskigt! Hoppas att det gick bra. Ja, plastflaskor känns helt klart säkrast att använda 🙂

    1. Vad roligt! 🙂 Nej jag vet tyvärr inte hur pass mycket alkohol det kan bli. Jag har läst mig till att fläderchampagne kan få upp till några procent alkohol, så kanske något liknande. Jag tycker inte att jag känner av det när jag dricker det, men det kan nog variera lite mellan olika gånger också beroende på vilka sorters vildjäst man får med.

  3. Jag gjorde denna dryck och den blev fantastiskt, det jag undrar över blir det mycket alkohol iden om man kan bjuda på den och köra bil.

    1. Åh vad roligt att höra! 🙂 Jag vet inte exakt hur mycket alkohol det blir i den, men upp till några procent skulle jag tro. Eftersom drycken är vildjäst kan alkoholhalten även variera mellan olika gånger. Jag vet inte huruvida det faktiskt är ett problem att köra efter man druckit rabarberchampagne, men jag skulle rekommendera att låta bli för säkerhets skull. Själv kör jag inte efter att ha druckit den 🙂

  4. Naturligt jäst alkohol blir normalt inte över 7% viner och sprit med högre alkoholhalt får det genom speciella bryggnings tekniker så jag tror att det kan bli 7% som mest. Nu kommer jag inte riktigt ihåg vart jag hörde det men tror det var en naturdokumentär om bland annat apor som lägger frukt i ihåliga träd som jäser liggandes i vattnet i håligheterna.

    1. Tack så mycket, det är bra att veta! 🙂 Vad spännande, inte bara vi som gillar att experimentera med jäsning 🙂

  5. Efter två dagar är den i kastrullen fortfarande helt stilla. Inte en antydan till bubblor. Kan jag göra något för att kick-start?

    1. I kastrullen avgår kolsyran ut i luften, så det är inte säkert att det märks att det händer något. Det är först när man tappar rabarberchampagnen på slutna flaskor som den stannar kvar och drycken börjar bli bubblig. Så troligtvis är det inget fel, utan bubblorna kommer förhoppningsvis senare 🙂

  6. Hej!
    Jag har testat ditt recept, men mina flaskor luktar väldigt mycket jäst. Är det för att de inte jäst färdigt?

    1. Hej! Hur länge hade du rabarberchampagnen i kastrullen? När jag testade receptet provade jag först att ha drycken längre i kastrullen, och då tyckte jag att det började smaka och lukta jäst efter ett tag. Det skulle alltså kunna bero på att den har jäst för länge, eller att det har varit väldigt varmt så att processen gått snabbare. Vildjäsningar kan också bli olika från gång till gång eftersom man inte riktigt vet vilka sorters jäst man får med, och ibland kan man ha otur så att resultatet blir konstigt. Jag vet inte om det blir bättre av att låta flaskorna stå längre, men smaken förändras efter hand så du kan ju alltid testa att låta dem stå i kylen ett tag och se vad som händer 🙂

  7. Gjorde med rabarber i år och den blev ju fantastiskt god!! Nu gör jag en omgång till på lite slitna rabarber men lade även i lite jordgubbar som passar bra ihop med rabarber. Hoppas på ett gott resultat😊😋

    1. Vad roligt att du tycker om rabarberchampagnen! 🙂 Ja, jag tror att det kan bli jättegott med jordgubbar i! Kanske får prova det själv nästa år 🙂

  8. Prövade ditt recept och har precis buteljerat upp. Det smakar mest jäst än så länge, lät det jäsa i 12 dagar i stället för tre, vi får se hur det blir. Kanske ska pröva att tillsätta lite socker i varje flaska 🙂

    1. Jag tycker att det smakar mer jäst ju längre det får stå, provade först med fler dagar men då tog jästsmaken snabbt över. Så om det fått jäsa i tolv dagar kan jag tänka mig att det smakar väldigt mycket jäst. Ja, du kan ju prova att tillsätta lite mer socker 🙂 Berätta gärna om det blir någon skillnad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.