Rabarberchampagne

Vilket underbart sommarväder det är! Nu vill jag helst sitta ute på en filt med en bok och något kallt att dricka hela dagarna. Jag brukar göra några flaskor fläderchampagne varje sommar som är jättegott att dricka i solen, men flädern har bara precis börjat blomma här så i år har jag testat att göra rabarberchampagne istället. Vi har massor av rabarber och eftersom rabarber ofta används till att göra den fermenterade drycken kvass tänkte jag att det borde gå att göra något liknande fast utan honung. Jag har utgått från hur jag brukar göra min fläderchampagne, fast ökat mängden socker eftersom rabarber är mycket syrligare. Resultatet blir en frisk, bubblig och härligt rosa dryck som passar perfekt under varma sommardagar. Det är såklart inte någon riktig champagne, men det kan bildas lite alkohol under fermenteringen vilket kan vara bra att tänka på.

Använd alltid plastflaskor när du tillverkar vildjästa drycker. Jag brukar återanvända petflaskor som det har varit läsk eller mineralvatten i. De kan kännas lite tråkiga att ställa fram på bordet, men du slipper riskera att flaskorna sprängs av det höga trycket som bildas under fermenteringen. När man jäser till exempel öl eller cider med köpt jäst får man en kontrollerad jäsning, medan vildjäst kan vara olika potent från gång till gång. Flaskor med patentkork eller kapsyl är inte gjorda för att hålla för trycket och kan explodera om man har otur. Med petflaskor slipper du glassplitter överallt, och kan dessutom känna på flaskan när fermenteringen är klar.

Rabarberchampagne, cirka 3 liter
1 kg rabarber
3 liter vatten
5 dl socker
2 msk äpplecidervinäger

Tvätta rabarberstjälkarna och skär dem i tunna skivor.

Blanda vatten och socker i en stor glasburk eller gryta med lock. Rör om till sockret har löst sig. Tillsätt rabarber och äpplecidervinäger, och rör om igen. Sätt på locket (om du använder en gryta kan du tejpa igen lufthålet i locket eller lägga en handduk emellan för att förhindra att småflugor kommer in) och låt rabarberchampagnen fermentera i cirka tre dagar. Rör om två gånger om dagen för att förhindra att det börjar mögla.

Sila rabarberchampagnen genom en silduk och häll sedan upp den på petflaskor. Låt flaskorna stå i rumstemperatur i några dagar tills kolsyra har bildats. Känn på flaskorna för att avgöra om de är klara, när de känns hårda och inte ger efter för tryck är jäsningen färdig. Förvara flaskorna i kylskåpet. Fermenterade drycker håller länge, men processen fortsätter även om det går långsammare när det är kallt. Efter hand kommer allt mer socker brytas ner och du får en syrligare rabarberchampagne, så drick gärna upp den innan den blir för sur.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.