Rabarberchampagne

Vilket underbart sommarväder det är! Nu vill jag helst sitta ute på en filt med en bok och något kallt att dricka hela dagarna. Jag brukar göra några flaskor fläderchampagne varje sommar som är jättegott att dricka i solen, men flädern har bara precis börjat blomma här så i år har jag testat att göra rabarberchampagne istället. Vi har massor av rabarber och eftersom rabarber ofta används till att göra den fermenterade drycken kvass tänkte jag att det borde gå att göra något liknande fast utan honung. Jag har utgått från hur jag brukar göra min fläderchampagne, fast ökat mängden socker eftersom rabarber är mycket syrligare. Resultatet blir en frisk, bubblig och härligt rosa dryck som passar perfekt under varma sommardagar. Det är såklart inte någon riktig champagne, men det kan bildas lite alkohol under fermenteringen vilket kan vara bra att tänka på.

Använd alltid plastflaskor när du tillverkar vildjästa drycker. Jag brukar återanvända petflaskor som det har varit läsk eller mineralvatten i. De kan kännas lite tråkiga att ställa fram på bordet, men du slipper riskera att flaskorna sprängs av det höga trycket som bildas under fermenteringen. När man jäser till exempel öl eller cider med köpt jäst får man en kontrollerad jäsning, medan vildjäst kan vara olika potent från gång till gång. Flaskor med patentkork eller kapsyl är inte gjorda för att hålla för trycket och kan explodera om man har otur. Med petflaskor slipper du glassplitter överallt, och kan dessutom känna på flaskan när fermenteringen är klar.

Rabarberchampagne, cirka 3 liter
1 kg rabarber
3 liter vatten
5 dl socker
2 msk äpplecidervinäger

Tvätta rabarberstjälkarna och skär dem i tunna skivor.

Blanda vatten och socker i en stor glasburk eller gryta med lock. Rör om till sockret har löst sig. Tillsätt rabarber och äpplecidervinäger, och rör om igen. Sätt på locket (om du använder en gryta kan du tejpa igen lufthålet i locket eller lägga en handduk emellan för att förhindra att småflugor kommer in) och låt rabarberchampagnen fermentera i cirka tre dagar. Rör om två gånger om dagen för att förhindra att det börjar mögla.

Sila rabarberchampagnen genom en silduk och häll sedan upp den på petflaskor. Låt flaskorna stå i rumstemperatur i några dagar tills kolsyra har bildats. Känn på flaskorna för att avgöra om de är klara, när de känns hårda och inte ger efter för tryck är jäsningen färdig. Förvara flaskorna i kylskåpet. Fermenterade drycker håller länge, men processen fortsätter även om det går långsammare när det är kallt. Efter hand kommer allt mer socker brytas ner och du får en syrligare rabarberchampagne, så drick gärna upp den innan den blir för sur.

70 kommentarer

  1. Kan man ha det först i perflaska och sen hälla över det i glas flaska eller då försvinner kolsyran?

    1. Jag har inte provat, men jag kan tänka mig att en hel del av kolsyran avgår då. Jag skulle dock vara försiktig med att ha rabarberchampagnen i glasflaska, om det inte bara är i samband med servering. Det är inte säkert att jäsningsprocessen avstannar helt även om flaskorna står kallt.

    2. Hej Linnéa jag gjorde rabarber drycken efter recept 10 dagar sedan.Idag har jag provsmakat.Och Wow,wow den är helt magiskt god.👌
      Mvh Leena

  2. Fläderchampagne kan man ha på patentflaskor det har gått bra för mig! Ska testa med rabarber i år =)

    1. Oftast går det bra, men det kan ju vara väldigt olika hur pass mycket tryck det blir från gång till gång. Släpper patentflaskor ut gasen om det blir för högt tryck? Jag har aldrig själv testat just fläder- eller rabarberbubbel i glasflaska, utan fått lära mig att man ska ha plastflaskor för säkerhets skull. Jag hade dock en flaska vildjäst äppelcider i ölflaska som exploderade för något år sedan, det gick som tur var bra men det var inte så kul att behöva städa upp glassplitter och cider överallt. Sen dess är jag lite mer försiktig, men så länge man bara är medveten om att det kan hända får man såklart välja själv vad man använder 🙂

      1. Jag hade i patentflaskor flera gånger men en gång exploderade 2 flaskor, sedan dess bara plastflaskor 😁

        1. Vad läskigt! Hoppas att det gick bra. Ja, plastflaskor känns helt klart säkrast att använda 🙂

    1. Vad roligt! 🙂 Nej jag vet tyvärr inte hur pass mycket alkohol det kan bli. Jag har läst mig till att fläderchampagne kan få upp till några procent alkohol, så kanske något liknande. Jag tycker inte att jag känner av det när jag dricker det, men det kan nog variera lite mellan olika gånger också beroende på vilka sorters vildjäst man får med.

  3. Jag gjorde denna dryck och den blev fantastiskt, det jag undrar över blir det mycket alkohol iden om man kan bjuda på den och köra bil.

    1. Åh vad roligt att höra! 🙂 Jag vet inte exakt hur mycket alkohol det blir i den, men upp till några procent skulle jag tro. Eftersom drycken är vildjäst kan alkoholhalten även variera mellan olika gånger. Jag vet inte huruvida det faktiskt är ett problem att köra efter man druckit rabarberchampagne, men jag skulle rekommendera att låta bli för säkerhets skull. Själv kör jag inte efter att ha druckit den 🙂

  4. Naturligt jäst alkohol blir normalt inte över 7% viner och sprit med högre alkoholhalt får det genom speciella bryggnings tekniker så jag tror att det kan bli 7% som mest. Nu kommer jag inte riktigt ihåg vart jag hörde det men tror det var en naturdokumentär om bland annat apor som lägger frukt i ihåliga träd som jäser liggandes i vattnet i håligheterna.

    1. Tack så mycket, det är bra att veta! 🙂 Vad spännande, inte bara vi som gillar att experimentera med jäsning 🙂

  5. Efter två dagar är den i kastrullen fortfarande helt stilla. Inte en antydan till bubblor. Kan jag göra något för att kick-start?

    1. I kastrullen avgår kolsyran ut i luften, så det är inte säkert att det märks att det händer något. Det är först när man tappar rabarberchampagnen på slutna flaskor som den stannar kvar och drycken börjar bli bubblig. Så troligtvis är det inget fel, utan bubblorna kommer förhoppningsvis senare 🙂

  6. Hej!
    Jag har testat ditt recept, men mina flaskor luktar väldigt mycket jäst. Är det för att de inte jäst färdigt?

    1. Hej! Hur länge hade du rabarberchampagnen i kastrullen? När jag testade receptet provade jag först att ha drycken längre i kastrullen, och då tyckte jag att det började smaka och lukta jäst efter ett tag. Det skulle alltså kunna bero på att den har jäst för länge, eller att det har varit väldigt varmt så att processen gått snabbare. Vildjäsningar kan också bli olika från gång till gång eftersom man inte riktigt vet vilka sorters jäst man får med, och ibland kan man ha otur så att resultatet blir konstigt. Jag vet inte om det blir bättre av att låta flaskorna stå längre, men smaken förändras efter hand så du kan ju alltid testa att låta dem stå i kylen ett tag och se vad som händer 🙂

  7. Gjorde med rabarber i år och den blev ju fantastiskt god!! Nu gör jag en omgång till på lite slitna rabarber men lade även i lite jordgubbar som passar bra ihop med rabarber. Hoppas på ett gott resultat😊😋

    1. Vad roligt att du tycker om rabarberchampagnen! 🙂 Ja, jag tror att det kan bli jättegott med jordgubbar i! Kanske får prova det själv nästa år 🙂

  8. Prövade ditt recept och har precis buteljerat upp. Det smakar mest jäst än så länge, lät det jäsa i 12 dagar i stället för tre, vi får se hur det blir. Kanske ska pröva att tillsätta lite socker i varje flaska 🙂

    1. Jag tycker att det smakar mer jäst ju längre det får stå, provade först med fler dagar men då tog jästsmaken snabbt över. Så om det fått jäsa i tolv dagar kan jag tänka mig att det smakar väldigt mycket jäst. Ja, du kan ju prova att tillsätta lite mer socker 🙂 Berätta gärna om det blir någon skillnad!

  9. Hej
    Gjort din rabarberchampagne på rabarber från frysen enl. ditt recept, inget bubbel i grytan eller i flaskorna, tror du man kan ha i någon tsk el msk äppelcidervinäger i flaskan för att få igång jösningen eller låta flaskorna stå framme längre tid?
    MVH Annica

    1. Hej! Vad tråkigt att det inte har fungerat. Jag har själv inte provat att göra den på fryst rabarber utan bara färsk, så det skulle kunna bero på det. Nu när det är lite kallare ute kan det kanske ta längre tid också, så jag tycker det låter som en bra idé att låta flaskorna stå längre och se om det händer något. Prova med äppelcidervinäger i flaskorna annars, förhoppningsvis får det fart på det. Lycka till! 🙂

  10. För att få fart på rabarberchampagnen
    stoppade jag ett par ekologiska russin i varje flaska, efter ett par dagar då jag ställt flaskorna i solen bubblade det för fullt 👍

    1. Vad roligt att det funkade, och vilket bra tips! Det ska jag komma ihåg om mina inte blir bubbliga någon gång. Tack! 🙂

  11. Så spännande läsning. Ska prova göra ikväll. Kan man ha blandningen i en stor olastspann med lock innan man tappar upp på flaskor?

      1. Smakade min champagne idag, såååååå god. Tack för receptet 🙂 Har du recept på din fläder champagne också.

          1. Tusen tack Linnea 🙂
            Jag ska prova en färdig sats syrencampagne o har en sats med maskros i flaskor på jäsning o precis har jag satt en sats med granskott. Tack för inspirationen, nu testar jag allt…Hahhaha!

          2. Åh vad roligt att höra! Visst är det kul att experimentera med olika fermenteringar 🙂 Syrenchampagne låter ju fantastiskt, det är jag också sugen på att testa nu. Tack för tipset!

        1. Håller på nu, men förstår inte. Ska grytan stå två dagar i rumstemperatur eller kyl?

  12. Hej! Måste det vara äppelcidervinäger eller funkar det med vilken vinäger som helst?
    Mvh Birgitta

    1. Hej! Jag har inte provat med något annat än äppelcidervinäger, men jag tror att det går lika bra med vitvinsvinäger egentligen.

  13. Kan inte utläsa om blandningennska stå kallt eller i rumstemperatur de första tre dygnen?

  14. Nyligen provat recept. Sätt i en dussin russin för att “hjälpa” en lämplig jäst hitta till bländningen i början.
    Efter tre dag var allt igång med många bubblor och jag silade och häll sedan upp den på petflaskor. Fem timmar senare var alla flaskor hård och en bra “hiss” hördes när jag släppt locken.
    Vädret var varmt och trägårds arbete lite svettig så vi provad en små flask redan efter 6 timmar. Jätte fint serverad med is och 50/50 med bubble vatten. Nu är alla flaskor i vår sval källar.
    Väldigt fint – Tack Linnéa!

    1. Tack, så roligt att höra! 🙂 Det låter som att russinen verkligen fick fart på det, måste nog testa det jag med. Tack för tipset 🙂

  15. hej sätter min första sats rabarberchampagne för i år, förra året blev den fantastisk, kan man göra det med jordgubbar. mvh c

    1. Hej! Vad roligt att du gillar rabarberchampagnen 🙂 Jag har inte själv provat med jordgubbar, men rimligtvis borde det fungera. Berätta gärna hur det går ifall du provar!

  16. Ska tappa upp min rabarberchampagne idag och undrar ska man fylla flaskorna helt eller lämna lite plats ska man lätta på korken eller låta den vara åtskruvad när den fermenterar räcker det med att skölja ur petflaskorna många frågor det är så spännande

    1. Jag brukar lämna några centimeter tomt när jag fyller på flaskorna. Jag skruvar på korken helt, och öppnar inte flaskorna förrän det är dags att dricka rabarberchampagnen. Mina petflaskor har alltid hållit för trycket, har aldrig varit med om att någon gått sönder. Det räcker att använda diskade flaskor, jag steriliserar aldrig mina 🙂 Lycka till!

  17. Hej !
    Åh, ska testa detta 😊 men undrar, skalar du rabarbern eller bara tvätta av den och sen skära den direkt ?

    Mvh
    Ella

    1. Hej! Vad roligt 🙂 Jag behåller skalet på, tvättar bara stjälkarna och skär bort eventuella fula delar 🙂

  18. Fyllde flaskor och lät stå i tre dagar men kollade inte kolsyran utan satte i kylen. kollade en idag men inte en enda bubbla. smakar saft. Funkar det att ställa flaskorna i rumstemperatur igen efter kylen? Jästen borde väl bara stanna av och inte dö av kylan?

    1. Ja, det borde fungera att sätta ut dem i rumstemperatur igen. Jag har haft påbörjade flaskor som jag råkat lämna framme, och ibland har det blivit högt tryck i dem igen. Så det är absolut värt att testa 🙂 Lycka till!

  19. Jag är inne på min andra sats denna säsong. Smaken är god men har tyvärr en liten doft och bismak av jäst, därav en ny sats på gång. Är det någon av er andra som har lyckats bli av med jästsmaken med något knep?

    Tack Linnéa för ett fint recept som är lätt att följa.

    1. Vad tråkigt att din första omgång smakade jäst 🙁 Det har hänt mig när jag har låtit det stå för länge i grytan, innan jag hällt upp det på flaskor. Om du bara lät det stå i tre dagar kanske din fermentering gick lite fortare, sånt kan ju variera beroende på hur varmt det är. Du kan kanske prova att korta ner tiden lite i så fall och se om det hjälper. Hoppas att din andra omgång blir bättre och utan jästsmak! 🙂

  20. Hej! Jag håller på att göra rabarberchampagne enligt receptet här. Har silat och hällt på flaskor men det luktar och smakar jäst. Vad kan jag göra för att jäst lukten och smaken ska försvinna?

    1. Hej! Vad tråkigt att det smakar jäst 🙁 Jag tror att det är svårt att få bort det. Att det smakar och luktar jäst beror troligtvis på att fermenteringen har gått för långt, jag upplevde nämligen att det smakade jäst om jag lät det stå i grytan för länge. Nu när det är så varmt ute kan det nog gå fortare, så kanske behöver man korta ner jästiden lite.

  21. Vilket härligt recept, ska prova inför midsommar. Hur länge står sig drycken i petflaskorna?

    1. Tack så mycket! Vad roligt 🙂 Jag har inte sparat mina jättelänge eftersom de har blivit uppdruckna, men några månader skulle jag gissa på. Smaken förändras efter hand eftersom fermenteringen fortsätter långsamt även i kylskåpet, så den blir surare om den får stå länge.

  22. Glad Midsommar från Finland!
    Midsommaren till ära orovsmakades min Rabarberchampagne idag! Gjorde dubbelsats.Den var supergod! Tack för receptet🤗 Tror jag skall göra en likadan sats till av de sista rabarbren😋

    1. Åh vad roligt att höra! Tack så mycket! Så kul att receptet hittat hela vägen till Finland 🙂

  23. Min champagne verkar fått kolsyra osv. Smakade lite och det smakar gott men i botten av flaskorna ligger ett lager av något. Är det mögel? 🙁

    1. Nej, lagret i botten består av döda bakterier och jästsvampar från fermenteringen. Så det är inget farligt alls 🙂 Om det mot förmodan skulle uppstå mögel bör det vara på ytan, eftersom mögel behöver syre för att växa. Men det har aldrig hänt mig, så då måste man nog ha väldig otur.

  24. Hej jag har inte satt på korken på flaskorna eftersom jag gjorde efter ett annat recept och nu har det bildas en vit hinna längst upp på flaskorna borde jag göra om satsen helt?? Receptet jag gjorde efter är samma som ditt men instruktionerna är annoelunda.

    1. Hej! En vit hinna längst upp borde vara antingen jäst eller mögel, men vilket av det är svårt att avgöra utan att veta hur det ser ut. Om det är mögel borde du hälla ut det och göra en ny sats, men om det bara är jäst är det inte farligt. Däremot kan det eventuellt påverka smaken. Det finns flera bra fermenteringsgrupper på Facebook, du kanske kan prova att posta en bild där och se om någon kan avgöra 🙂

  25. hej har gjort efter annat recept. Blev ingen nämnvärd kolsyra. där stod de att man ej skulle ha korken på flaskorna i 3 dagar.
    sedan liten o in i kylen. gäller de ditt recept oxå. mvh annica

    1. Hej! Nej, jag sätter på korken på flaskorna direkt. Om korken inte är på kommer kolsyran som bildas att avgå ut i luften, så det är troligtvis därför du inte fått någon kolsyra i dina flaskor. Du kan testa att sätta på korken och låta dem stå i rumstemperatur i några dagar, förhoppningsvis finns det jäskraft kvar till att bilda mer kolsyra.

  26. Hej,
    Är nu igång med min andra sats men har upptäckt mögel i kastrullen med rabarber. Det är tredje dagen och hade tänkt tappa upp allt på flaskor idag. Är det bara att slänga allt?
    Med vänlig hälsning,
    Birgitta

    1. Hej! Vad tråkigt att det har möglat. Ja, om det finns mögel så är det tyvärr bara att slänga.

    1. Tack så mycket! 🙂 Vad kul att du har mätt alkoholhalten på den. Jag trodde inte att det kunde bli så starkt, men det är ju samma som vanligt vin. Jag kanske också får testa det nästa gång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.