Rabarberbullar

Idag är det den första sommardagen, och ute är det alldeles lummigt och grönt överallt. Nu börjar skördesäsongen så smått att komma igång, och något som verkligen hör försommaren till är rabarber. Rabarber är fikagrödan nummer ett nu i juni, det finns ju så många goda söta bakverk man kan göra. Och ingenting kan väl passa bättre än att börja sommaren med en plåt nybakade rabarberbullar?

Bullarna är smaksatta med både hemgjord rabarbersylt och tunt skivade råa stjälkar, och smakar riktigt somrigt! Jag har också blandat lite dinkelmjöl i degen vilket gör bullarna mjuka och saftiga, och gör att de inte blir torra lika snabbt om de får ligga framme en stund. Baka en omgång och packa ner i picknickkorgen redan idag, eller fyll frysen så att du är redo för mysiga fikastunder under de kommande veckorna.

Rabarberbullar, 30 stycken

Bulldeg
240 g vetemjöl + extra till utbakning
180 g dinkelmjöl
75 g mjölkfritt margarin
25 g jäst för söta degar
2 ½ dl växtbaserad mjölk
¾ dl socker
½ tsk salt
Växtbaserad matlagningsgrädde till pensling

Fyllning
100 g rabarber
100 g mjölkfritt margarin
2 dl rabarbersylt
1 tsk vaniljpulver

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll ner vätskan i bunken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjöl, dinkelmjöl, socker och salt, rör ihop till en deg och arbeta degen med degkrokar i några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Blanda mjölkfritt margarin, rabarbersylt och vaniljpulver i en skål. Skiva den råa rabarbern tunt och lägg i en annan skål.

Sätt ut 30 bullformar på en eller två plåtar.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite grann så att stora luftbubblor försvinner. Dela degen i två delar, och lägg den ena åt sidan så länge.

Kavla ut degen till en kvadrat, cirka 35×35 cm stor. Bred ut hälften av fyllningen på degen, men lämna den nedre fjärdedelen tom för att undvika att fyllningen trycks ut när du rullar ihop degen. Sprid ut skivad rabarber ovanpå fyllningen. Rulla ihop degen, börja uppifrån och avsluta med den tomma delen utan fyllning. Skär rullen i femton bitar. Vik in änden under varje bulle för att förhindra att de rullar upp sig, och lägg dem sedan i bullformar. Upprepa med den andra degbiten, och låt sedan bullarna jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter.

Pensla bullarna med lite grädde, och baka dem sedan i ugnen på 225 grader i cirka 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Jag gräddar mina bullar i övre delen av ugnen för att de inte ska bli för mörka i botten innan de har fått färg på ovansidan, men det kan skilja sig åt mellan olika ugnar. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.

Rabarbersylt, cirka 2-2 ½ dl
250 g rabarber
2 dl socker

Skala eventuellt grövre rabarberstjälkar (väg i så fall rabarbern efter att du skalat den) och skär stjälkarna i skivor. Lägg rabarber och socker i en kastrull och koka upp försiktigt under omrörning så att sockret smälter och rabarbern börjar vätska ur. Koka sylten på medelvärme utan lock tills den har tjocknat, cirka 30 minuter. Rör om ofta så att det inte bränner fast i botten. Häll över rabarbersylten i en burk och låt svalna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.