Pumpagryta med krispig salvia

Årets pumpaskörd har blivit så fin, vi har fått hela elva pumpor som sammanlagt väger runt 20 kg. Det är kanske inte jättemycket från de sju plantor vi satte ut i våras, men det är första säsongen som vi odlar pumpa och jag är så nöjd med resultatet. Särskilt glad är jag över våra butternutpumpor, eftersom jag tidigare hört att just den sorten ska vara lite svårodlad. Nu kan vi äta ugnsrostad pumpa och olika pumpagrytor hela hösten och vintern, och vi har faktiskt redan hunnit börja lite. Den här grytan är riktigt värmande med kryddor som chili, kanel, stjärnanis och pomerans, och lyser upp fint på tallriken under regniga höstdagar. Jag har toppat grytan med stekt salvia, som fortfarande står grön ute i rabatten här i Skåne. När man steker salvia blir den mycket mildare i smaken och god att äta som den är, och de krispiga små bladen bryter av fint mot den krämiga grytan.

Nu när vi närmar oss slutet av oktober är Halloween alldeles runt hörnet, och det är ju ett perfekt tillfälle för en värmande pumpagryta. Vill du hellre servera en säsongsinspirerad förrätt (eller kanske båda delarna?) kan jag tipsa om mina surdegstoast med pumpa och svartkål, som passar jättebra tillsammans med pumpalyktor, häxhattar och levande ljus.

Pumpagryta med krispig salvia, cirka 4-6 portioner
1 kg butternutpumpa
2 gula lökar
2 selleristjälkar
4 vitlöksklyftor
1-2 röda chili
½ liter kokta kikärtor
4 dl vegetabilisk matlagningsgrädde *
400 g krossade tomater
2 lagerblad
1 kanelstång
1 stjärnanis
1 pomeransskal
2 msk citronjuice
2 ½ tsk salt
Svartpeppar
30 salviablad
Olja och mjölkfritt margarin till stekning

Finhacka lök, selleri, vitlök och chili. Skala och kärna ur pumpan, och skär den sedan i centimeterstora tärningar.

Hetta upp lite olja i en gryta och stek lök, selleri, vitlök, chili och lagerblad tills löken har mjuknat. Rör ner pumpabitarna och låt det steka ytterligare några minuter. Tillsätt sedan kikärtor, grädde, krossade tomater, kanelstång, stjärnanis, pomeransskal, salt och peppar. Koka upp och låt grytan småkoka under lock tills pumpan är mjuk, cirka 30 minuter. Tillsätt citronjuice, rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.

Smält en rejäl bit margarin i en stekpanna. Lägg i salviabladen och stek dem på medelvärme tills de fått färg på båda sidor. Lägg över dem på ett fat med en bit hushållspapper och låt rinna av lite.

Servera pumpagrytan tillsammans med exempelvis ris, och toppa med den stekta salvian.

* Välj en glutenfri matlagningsgrädde, till exempel en sojabaserad, om du vill göra receptet helt glutenfritt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.